Αφόρητες πιέσεις στους δικαστές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις

Του Παναγιώτη Στάθη

Αφόρητες πιέσεις με όλους τους τρόπους δέχονται από τις ηγεσίες των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας οι συνδικαλιστικές ενώσεις και οι δικαστές –εισαγγελείς, προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να μην διακόπτουν από τις 10 το πρωί τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων. Οι πιέσεις αυτές έρχονται (τυχαία προφανώς) στις παραινέσεις πολιτικών παραγόντων οι οποίοι είναι λάβροι εναντίον της στάσης των δικαστών υπενθυμίζοντας πως χιλιάδες δίκες αναβάλλονται, και εκατομμύρια ευρώ έσοδα χάνονται.

Την αρχή έκανε ο προϊστάμενος επιθεώρησης των δικαστηρίων ο οποίος ζήτησε από τους διευθύνοντες των δικαστηρίων να συντάσσουν καταλόγους με τους δικαστές που κατεβαίνουν από την έδρα. Χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προσπάθησε επίσης να τους νουθετήσει με επιστολή του στην οποία ουσιαστικά τους λέει «ανεβείτε να δικάσετε γιατί είναι αντισυνταγματικό να προβαίνετε σε κινητοποιήσεις».

Είχε προηγηθεί μάλιστα έκκληση της προέδρου ΑΠ Ρ. Ασημακοπούλου προς τους δικαστικούς λειτουργούς να επιδείξουν αυτοθυσία και να αποδείξουν έμπρακτα ότι επέλεξαν το λειτούργημά τους όχι με οικονομικά κριτήρια, αλλά με ποιοτικά, ψυχικά, πνευματικά.

Η απάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) ήταν, όμως, να καλέσει όλους τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να συνεχίσουν την αγωνιστική κινητοποίησή τους με ενότητα, με ένα κείμενο που εμπεριέχει πολλές επιθέσεις κατά της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, αλλά και αιχμηρές απαντήσεις στις ενέργειες και εκκλήσεις του Αρείου Πάγου.

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η προ ημερών ανακοίνωση της ΕΔΕ (που συνυπογράφουν η πρόεδρος – αρεοπαγίτης Β. Θάνου – Χριστοφίλου και ο γεν. γραμματέας – πρόεδρος Εφετών Γ. Μανωλίδης) που τονίζει ότι «οι λειτουργοί της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας που αξιώνουν νέες θυσίες από την ελληνική κοινωνία, θα έπρεπε να έχουν ήδη μειώσει τις δικές τους αποδοχές και λειτουργικές τους δαπάνες και να έχουν μεριμνήσει να ελεγχθούν και να φορολογηθούν οι διαφεύγοντες τη φορολόγηση, κάτι το οποίο, εάν είχε επιτευχθεί, δεν θα ήταν αναγκαίες οι περαιτέρω θυσίες του ελληνικού λαού».

Διευρύνοντας τις αιχμές και προς τον ΑΠ, η ΕΔΕ προσθέτει ότι «όσοι ενδιαφέρονται για την προστασία της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την καλύτερη και ταχύτερη απονομή της, θα πρέπει να συμβάλουν για να εξευρεθεί άμεση λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα που έχει ανακύψει στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης, λύση που δεν μπορεί να περιορίζεται στην αξίωση για πλήρη υποχώρηση και αυτοθυσία των δικαστών».

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *