Ασφαλισμένοι ζητούν πίσω τις εισφορές τους από τα ασφαλιστικά ταμεία

Φόβο και ανησυχία έχουν σκορπίσει οι επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα τεθούν σε ισχύ τους επόμενους μήνες. Χιλιάδες ασφαλισμένοι «σηκώνουν» τις εισφορές τους από ταμεία πρόνοιας και επικουρικής ασφάλισης, κάτι που στο παρελθόν συνέβαινε αλλά σε πολύ μικρή κλίμακα.

Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής», από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 οι σχετικές αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά 15% σε σύγκριση με πέρυσι. Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε απέλπιδες προσπάθειες προκειμένου να σώσουν ότι μπορούν από τα χρήματα που έχουν πληρώσει μια ζωή. Οι περισσότεροι μάλιστα είναι άνεργοι ή έχουν αλλάξει επάγγελμα με αποτέλεσμα να διακόπτεται η ασφάλισή τους και ζητούν να πάρουν αυτά τα χρήματα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Στο μεταξύ, τέσσερα είναι τα ταμεία οι ασφαλισμένοι των οποίων έχουν ζητήσει να «σηκώσουν» τις εισφορές τους. Πρόκειται για το ταμείο εφάπαξ ΔΕΚΟ και τραπεζών. Ήδη οι αιτήσεις που έχουν γίνει ξεπερνούν τις 450. Ένα από τα ταμεία που οι εργαζόμενοι μαζικά ζήτησαν πίσω τις εισφορές τους είναι και το ταμείο επικούρησης των υπαλλήλων που προέρχονται από τις τράπεζες Ιονική, Λαϊκή, Αττικής, Εθνική, πρώην Πίστεως, Εργασίας, Eurobank (ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ). Ένα ταμείο που αριθμεί γύρω στα 6.000 άτομα και από το 2005 έχει πάψει να ασφαλίζει εργαζόμενους.

Έξαρση παρουσιάζει το φαινόμενο στα επικουρικά ταμεία των ιδιωτικών υπαλλήλων, όπως για παράδειγμα των εμποροϋπαλλήλων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των υπαλλήλων στις βιομηχανίες κτλ. Όπως επίσης και στο ταμείο πρόνοιας των ιδιωτικών υπαλλήλων (ΤΑΠΙΤ), το οποίο ασφαλίζει για την παροχή εφάπαξ στους εργαζομένους στο εμπόριο, στις βιομηχανίες, τις εταιρίες μετάλλου, στα λιμάνια, στα ξενοδοχεία, στις φαρμακοβιομηχανίες κτλ.

www.koutipandoras.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *