Ανοίγει ο φάκελος διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών που θα συγκροτήσουν το υπό σύσταση Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ολοκληρώθηκε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Στη σύσκεψη στην οποία είχε προσκληθεί και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γ. Ζανιάς, συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας Γ. Βρούτσης και Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου και ήταν ουσιαστικά η πρώτη συνάντηση προετοιμασίας εν αναμονή της επίσημης συγκρότησης του νέου οργάνου που θα συσταθεί με την έκδοση πράξης του υπουργικού συμβουλίου αλλά και των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν με την τρόικα για τη διαχείριση των ιδιωτικών και επιχειρηματικών δανείων, το θεσμικό πλαίσιο των οποίων πρόκειται να αλλάξει ριζικά από το 2015. Εφόσον το συμβούλιο συσταθεί και επίσημα μέσα στην εβδομάδα, την Παρασκευή οι συναρμόδιοι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν την πρώτη επίσημη συνεδρίαση.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων που θα έχει το εν λόγω Συμβούλιο είναι ο ορισμός του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και ο καθορισμός του ύψους των «αποδεκτών ορίων διαβίωσης», δύο θεσμικές παρεμβάσεις που θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στο μέλλον σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις «κόκκινων» ή καθυστερούμενων δανείων, το ύψος των καταβαλλόμενων δόσεων, τους πλειστηριασμούς, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του νόμου Κατσέλη κ.α τόσο για τα στεγαστικά/καταναλωτικά όσο και για τα επιχειρηματικά δάνεια. Για τον προσδιορισμό αυτών των εννοιών θα πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα αφού προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την συγκυβέρνηση.

Η ίδια Επιτροπή θα αναλάβει να ανοίξει εκ νέου και τον φάκελο των αλλαγών του πτωχευτικού κώδικα και της προπτωχευτικής διαδικασίας, υπό την πίεση των τραπεζών για ταχύτερες και ευκολότερες διαδικασίες πτώχευσης ή εξυγίανσης επιχειρήσεων μέσω μετοχοποίησης χρεών, εισόδου νέων επενδυτών, υποχρεωτικών αυξήσεων κεφαλαίου, κ.α.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *