Αγωγή χιλιάδων Βρετανών κατά κυπριακής τράπεζας λόγω των δανείων σε ελβετικό φράγκο

Αγωγή κατά μίας κυπριακής τράπεζας κατέθεσαν έξι χιλιάδες Βρετανοί πολίτες που έχουν λάβει δάνειο σε ελβετικά φράγκα ώστε να αγοράσουν ακίνητο στη χώρα, το οποίο πλέον αδυνατούν να αποπληρώσουν λόγω της ισοτιμίας με τη στερλίνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, το ζήτημα το οποίο έχει προκύψει είναι πλέον εξαιρετικής σημασίας, καθώς με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ανήλθαν τον Ιούνιο του 2012 στα 4,5 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2006.

Οι Βρετανοί δανειολήπτες, κατηγορούν την κυπριακή τράπεζα ότι παρακινήθηκαν να συνάψουν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, με δέλεαρ το πολύ χαμηλό επιτόκιο περίπου 3%. Μάλιστα, οι τραπεζίτες ισχυρίζονταν ότι η στερλίνα θα παρέμεινε ισχυρή έναντι του ελβετικού φράγκου με αποτέλεσμα οι μηνιαίες τους δόσεις να παραμένουν χαμηλές. Αυτό δεν συνέβη με αποτέλεσμα οι δόσεις τους να έχουν τριπλασιαστεί, χάνοντας σημαντικά κεφάλαια, ενώ δεν είναι λίγοι που αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάσχεσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς της Daily Mai, λαμβάνοντας κάποιος ένα δάνειο 110.000 στερλινών, η μηνιαία δόση θα ήταν 600 στερλίνες, ενώ τώρα είναι 900 στερλίνες.
Σύμφωνα με την αγωγή, οι Βρετανοί, οι οποίοι απέκτησαν μέσω αυτών των δανείων εξοχικές κατοικίες στην Κύπρο, ισχυρίζονται ότι δεν ενημερώθηκαν πλήρως για όλες τις συνέπειες της διακύμανσης ισοτιμίας, και για τους πιθανούς κινδύνους τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίσουν. Μάλιστα, το βασικό επιχείρημα ήταν ότι παρακινήθηκαν να λάβουν δάνειο σε ένα νόμισμα, με το οποίο δεν είχαν κανένα εισόδημα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η αγωγή αυτή, δεδομένου και του ύψους των χορηγήσεων σε ελβετικό φράγκο, έρχεται σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Αγωγή χιλιάδων Βρετανών κατά κυπριακής τράπεζας λόγω των δανείων σε ελβετικό φράγκο”

  1. Ας πρόσεχε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, το οποίο θεωρώ ότι δεν έχει καμία διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *