Οι τράπεζες «φρενάρουν» τις διαγραφές κόκκινων δανείων, υιοθετώντας πιο επιθετικές μεθόδους και μέτρα περιορισμού των μη εξυπηρετούμενων.
Τα ιδρύματα έχουν λάβει αποφάσεις για τους στόχους του 2017 και 2018, οι οποίοι περιλαμβάνουν αποτελεσματικές ενέργειες και όχι διαγραφές.
«Οι διαγραφές κοστίζουν στην τράπεζα καθώς τρώνε από το λίπος της, που δεν είναι άλλο από τα δεσμευμένα κεφάλαια των προβλέψεων», αναφέρει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος τράπεζας και δίνει το στίγμα της διαφορετικής πολιτικής που θα ακολουθήσει το τραπεζικό σύστημα αρχής γενομένης από τον Ιούλιο.
«Είναι γεγονός ότι χρησιμοποιήσαμε το όπλο των διαγραφών τους νεκρούς και παγωμένους μήνες – τρίτο τρίμηνο του 2016 και πρώτο τρίμηνο του 2017 – της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών», τονίζει το στέλεχος του πιστωτικού ιδρύματος και προσθέτει: «Τώρα έχουμε όλα τα νομικά όπλα να κινηθούμε επιθετικά».
Τελευταία ευκαιρία
Σε αυτό το πλαίσιο και με τα νέα δεδομένα εντός του Ιουλίου και έως αρχές Σεπτεμβρίου τα τραπεζικά ιδρύματα θα στείλουν το τελευταίο ειδοποιητήριο σε δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, ζητώντας τους να προσέλθουν στα γκισέ και να προχωρήσουν σε ρύθμιση.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα προχωρήσουν στην καταγγελία και στον πλειστηριασμό του ενυπόθηκου ακινήτου.
Οι ρυθμίσεις για τα βαθιά κόκκινα δάνεια θα στηρίζονται στο μέτρο της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου αλλά και στον διαχωρισμό της οφειλής με άφεση χρέους.
Οι ανωτέρω επιλογές αφορούν μόνο ενυπόθηκα στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.
Οι συγκεκριμένες λύσεις είναι οριστικής διευθέτησης της οφειλής και δεν έχουν προσωρινά αποτελέσματα, όπως έχει γίνει έως σήμερα με ρυθμίσεις 12μηνης διάρκειας. «Το ειδοποιητήριο θα είναι το τελευταίο. Last call και μετά ο πλειστηριασμός», τονίζει τραπεζική πηγή.
Από τον Ιούλιο έως και το τέλος του έτους θα εφαρμοστούν και τα προγράμματα πωλήσεων των καταναλωτικών δανείων, των χρεών από πιστωτικές κάρτες, υπεραναλήψεων και δανείων πολύ μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν καμία εξασφάλιση ακίνητης περιουσίας.
Έχουν ήδη καταγγελθεί και η τράπεζα δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα από τους κατόχους τους.
Όλα τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν σχεδιάσει και ετοιμάσει τα πακέτα πώλησης το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 1 έως 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το euro2day αναμένουν την Eurobank να κάνει το πρώτο βήμα, εντός του τρίτου 3μηνου του 2017, προκειμένου να διαμορφωθεί η αγορά, κυρίως η τιμολόγησή τους.