ΕΝΦΙΑ: Σε 5 δόσεις η πληρωμή, αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού

Στις πέντε δόσεις «κλειδώνει» η φετινή πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με την φυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ, επεξεργάζεται και σχέδιο για την εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς, εξέλιξη που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο υπολογισμού τουΕΝΦΙΑ.

Σ’ ό,τι αφορά στην καταβολή του φετινού φόρου για τα ακίνητα, αυτή θα γίνει-εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- σε πέντε δόσεις. Αρχικώς, το υπουργείο Οικονομικών είχε προκρίνει τη λύση των τεσσάρων δόσεων, στα πρότυπα του ΕΝΦΙΑ 2016, ωστόσο, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις της κ.Παπανάτσιου, καταφεύγει στην επιλογή των πέντε δόσεων.

Η υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε και στη μνημονιακή δέσμευση που έχει κυβέρνηση και σχετίζεται με την εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, έως το τέλος του 2017. Η κ.Παπανάτσιου σημείωσε ότι «σε πολλές περιοχές οι αντικειμενικές αξίες είναι πολύ χαμηλότερες από τις εμπορικές», συμπληρώνοντας ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποτελούν πανάκεια οι αντικειμενικές».

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Πάντως, εδώ και καιρό, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και παράλληλα κλιμακωτή αύξηση των αγροτεμαχίων, με στόχευση σ’ αυτά υψηλής αντικειμενικής αξίας, 

Η απόφαση για οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών-με εφαρμογή στον ΕΝΦΙΑ του 2018– έχει ως κεντρικό στόχο την προσέγγιση των τιμών της αγοράς και αποτελεί τρόπον τινά μονόδρομο για το ΥΠΟΙΚ, που παράλληλα ψάχνει τρόπους προκειμένου να αντισταθμίσει απώλειες και αποκλίσεις από τον «σταθερό» δημοσιονομικό στόχο των 2,65 δισ.ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται και στην υιοθέτηση ενός αναλογικότερου «μοντέλου» για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας του 2018. Σύμφωνα με την Κατερίνα Παπανάτσιου, θα συνυπολογίζονται κυβικά, ρύποι και παλαιότητα. Αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις, η υφυπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε μπορούν να υποβληθούν έως τις 17 Ιουλίου, ενώ ξεκαθάρισε ότι η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στα τέλη Ιουλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *