Τροποποίηση της φορολογικής συμφωνίας Ελβετίας – Γερμανίας

Σε συμφωνία για την αναθεώρηση των όρων της μεταξύ τους σύμβασης για τη φορολόγηση των μυστικών offshore καταθέσεων κατέληξαν σήμερα η Ελβετία και η Γερμανία, αυστηροποιώντας τους όρους για τους φοροφυγάδες έπειτα από πιέσεις της γερμανικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, οι δύο χώρες αύξησαν την αναδρομική εισφορά που θα καταβάλουν Γερμανοί με λογαριασμούς στην Ελβετία σε ποσοστό 21-41% επί των ποσών που έχουν φυγαδεύσει, από 19-34% που ήταν προηγουμένως. Επίσης, συμφωνήθηκε η επιβολή εφάπαξ φόρου 50% σε όσους έχουν κληρονομήσει καταθέσεις στην Ελβετία και δεν επιθυμούν να τις δηλώσουν.

Υπό τους όρους της αναθεωρημένης σύμβασης, οι γερμανικές αρχές θα δικαιούνται να ζητήσουν από τις αντίστοιχες ελβετικές τη διερεύνηση έως 1.300 υποθέσεων φοροαποφυγής, από 999 προηγουμένως.

Οι τροποποιήσεις αυτές διευκολύνουν τις κυβερνήσεις των γερμανικών ομοσπονδιακών κρατιδίων να στηρίξουν το σύνολο της συμφωνίας, όταν κληθούν να την επικυρώσουν στην Ανω Βουλή της Γερμανίας μετά το καλοκαίρι. Οι καταθέσεις των Γερμανών πολιτών στις ελβετικές τράπεζες εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 150 δισ. ελβετικά φράγκα.

Ωστόσο, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είπε ότι τα κρατίδια που ελέγχονται από το κόμμα του θα καταψηφίσουν την τροποποιημένη σύμβαση όταν έρθει για ψήφιση στην Ανω Βουλή. «Θα αποτύχει για δεύτερη φορά γιατί τα κρατίδια στα οποία κυβερνά το SPD δεν θα την εγκρίνουν», είπε ο επικεφαλής του κόμματος, Σίγκμαρ Γκάμπριελ σε δημοσιογράφους.

Πηγή: Reuters

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *