Τέλος τα κοκκινα δάνεια. Ερχονται οι κόκκινες οφειλές

Μια νέα οδυνηρή πραγματικότητα ζουν αυτή την περίοδο οι Ελληνες πολίτες που βρίσκονται παγιδευμένοι μεταξύ των κόκκινων τραπεζικών δανείων και των κόκκινων οφειλών προς το Δημόσιο (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ), αυτών δηλαδή που αδυνατούν να αποπληρώσουν. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν μιλάμε πλέον μόνο για κόκκινα δάνεια, αλλά για κόκκινα χρέη που μεγαλώνουν όπωσδήποτε το συνολικό πρόβλημα. 

Του Βαγγέλη Νιάκα

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χορηγήσει 213 δισ. ευρώ και από αυτά , τα 83,2 δισ. είναι προβληματικά δάνεια , μη εξυπηρετούμενα και βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες. Άλλα 25 δις περίπου είναι τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση από 1 ημέρα έως 89 ημέρες. 

Ακόμη το σύνολο των οφειλόμενων φόρων από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στο Δημόσιο ανέρχεται σε 67,9 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ. 

Συνολικά λοιπόν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις χρωστάνε σε κράτος, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, περί τα 191 δισεκατομμύρια ευρώ! Ενα ποσό δηλαδή που υπερβαίνει κατά 10-15% το ΑΕΠ της χώρας και δεν θα μπορέσει να καλυφθεί ούτε καν στην περίπτωση που η Ελληνική οικονομία επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Το θέμα βέβαια είναι μεταξύ των πρώτων στην ατζέντα των συζητήσεων κυβέρνησης και τρόϊκας στο Παρίσι αλλά βιώσιμη λύση όλα δείχνουν ότι δεν θα μπορέσει να βρεθεί. Εκ των πραγμάτων λοιπόν θα επανέλθει η πρόταση έγκυρων οικονομολόγων για ένα γενναίο κούρεμα, έστω κι αν δεν το θέλουν Μέρκελ – τρόϊκα και δανειστές, για να επανέλθει στον ενάρετο κύκλο η οικονομία. Η φορολογική πολιτική made in Germany που επιβάλεται στη χώρα μας δείχνει ότι οδηγεί κατ ευθείαν στον γκρεμό…

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *