Με ..«τραπεζική» μυστικότητα σήμερα τα λεφτά στις τράπεζες

Σήμερα θα μπουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα 23 δις ευρώ για τις τράπεζες σε ομόλογα (αντί των μετρητών) για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Αυτή η έκθεση της BlackRock που την περιμένουν όλοι εδώ και μήνες και έχει παραδοθεί στην ΤτΕ, εμείς θα την μάθουμε ποτέ; Εκεί μέσα δεν λέει τι «λαυράκια» βρήκε σε κάθε τράπεζα;

Τα ομόλογα θα δοθούν με βάση τους όρους που αποφάσισε την Μεγάλη Εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο, εκεί που ο Σαχινίδης εξηγούσε με τεχνικούς όρους το τι γίνεται με τις τράπεζες και σηκώθηκαν όλοι οι Υπουργοί και του λένε: «σταμάτα, έχεις δίκιο..Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα!»

Δεν πρέπει όμως να μάθει και ο κόσμος, κοστολογημένα, πόσα λεφτά χρειάζεται η κάθε τράπεζα; Διαφάνεια δεν ζητούν οι πολιτικοί; Τέτοια μυστικότητα;

Οι όροι για τους ιδιώτες μετόχους θα γίνουν γνωστοί μετά τις εκλογές, καθώς είναι ακόμα στον αέρα με τί ποσοστό θα συμμετέχουν στις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Σήμερα στις 3 θα συναντηθούν οι Παπαδήμος – Προβόπουλος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ αύριο τελειώνει η προθεσμία που είχε δοθεί για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2011 από όλες τις τράπεζες.

Σύμφωνα με Το Βήμα, οι οικονομικές καταστάσεις δε θα είναι οι τελικές, λόγω της μη οριστικοποίησης των όρων της ανακεφαλαιοποίησης και θα περιλαμβάνουν μόνον τις ζημιές από το PSI και όχι τις υποαξίες από τα επισφαλή δάνεια, βάση της διαγνωστικής άσκησης της Blackrock.

olympia.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Με ..«τραπεζική» μυστικότητα σήμερα τα λεφτά στις τράπεζες”

    1. Καλησπέρα!

      begar, τα έχουμε γράψει αρκετές φορές. Το χρήμα το έχουν όλοι “παρκαρισμένο” στην ΕΚΤ γιατί φοβούνται και … ξέρουν τί βαρομετρικό χαμηλό έρχεται! Ούτε στη μάνα τους δε δίνουν μετρητά!!! Σιγά μη δώσουν οι Ευρωπαίοι εδώ στους μαλάκες τραπεζίτες που τα έχουνε κάνει μπουρδέλο αμάζευτο, σε μία οικονομία που δεν ξέρει ΚΑΝΕΙΣ τί θα συμβεί στις εκλογές, και κυρίως, που οδεύει σε νέο μεγαλειώδες κούρεμα! Άσε που και αυτοί στην Ευρώπη έχουνε χάσει το μπούσουλα ….

      Όπως πάνω-κάτω γνωρίζουν όλοι σε αυτό το forum, ο καπιταλισμός και το χρηματοπιστωτικό του σύστημα λειτουργεί μονίμως με μόχλευση, αέρα κοπανιστό δηλαδή, γι’ αυτό και οδηγείται κυκλικά σε ιστορικά επαναλαμβανόμενες κρίσεις.

      Στην ουσία, στην προκειμένη περίπτωση, ένα ομόλογο (υποσχετική αποπληρωμής σε μέλλοντα χρόνο) προσφέρεται ως εγγυητική στις τράπεζες, που με τη σειρά τους θα το καταθέσουν ως εχέγγυο στην ΕΚΤ για να πάρουν … δανεικά!
      Δανεικά που θα χρωστάει το Ελληνικό δημόσιο -δηλαδή εμείς- ως αρχικός εκδότης του εγγυητικού ομολόγου!!!

      Υποπτεύομαι λοιπόν, ότι το κόλπο μορφοποιείται ως εξής: πάρτε τράπεζες ομόλογα, που θα κουρευτούν έτσι κι αλλιώς εκ νέου κατά 50-75% στο επόμενο 12μηνο (μέγιστο όριο), καταθέστε τα στην ΕΚΤ και πάρτε δανεικά μετρητά να σώσετε τα τομάρια σας τώρα (βλέπουμε μετά), και ο λογαριασμός χρέους θα πάει στον μαλάκα … τον Έλληνα πολίτη δηλαδή!

      Όσον αφορά την έκθεση της Black Rock, … τί να δημοσιεύσουν … τα αδημοσίευτα???

      Όσον αφορά το σχόλιο των υπουργών, «σταμάτα, έχεις δίκιο..Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα!», σκεφτείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι υπογράφουν αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον της χώρας μας και όλων ημών …. Ουδέν σχόλιο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *