Λομπίστες και πολιτικοί «έστησαν» τα stress tests

Κριτική στην ΕΚΤ για τα stress tests πριν ακόμα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα ασκούν τα διεθνή media, ενώ γκρίνιες από την BIS και τη Βασιλεία ΙΙΙ εκδηλώνονται στο παρασκήνιο. Από το Reuters και το Business Insider μέχρι τη Wall Street Journal, το Bloomberg και τους Financial Times εκδηλώνεται σκεπτικισμός και εκφράζονατι αμφιβολίες όσον αφορά τη βούληση της ΕΚΤ να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα των Ευρωπαϊκών τραπεζών. Αναλυτές, παράγοντες της αγοράς και αξιωματούχοι της ΕΚΤ επισημαίνουν ότι στη διελκυστίνδα επικράτησαν οι λομπίστες των τραπεζιτών και οι πολιτικοί, που επέλεξαν μια πιο ήπια επέμβαση, υπό το φόβο νέων «ατυχημάτων» που θα απαιτούσαν χρηματοδότηση από τους φορολογούμενους. Οι αποκαλύψεις όμως απαξιώνουν τη διαδικασία και αποδυναμώνουν το “διαβατήριο” των ευρωπαϊκών τραπεζών προς τις αγορές.

Του Χρήστου Φράγκου

Το Reuters χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «στην πράξη επικράτησε το πνεύμα του συλλογικού συμβιβασμού». Όπως αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε μια σειρά συνεντεύξεων με αξιωματούχους της ΕΚΤ και τραπεζίτες, οι ελεγκτικές αρχές αναγκάστηκαν να αναχαιτίσουν πλειάδα αιτημάτων για «ειδική μεταχείριση». Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτά δεν προέρχονταν μόνο από τους τραπεζίτες και τους λομπίστες τους στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη αλλά και από εθνικές εποπτικές αρχές και κυβερνήσεις.

Το δημοσίευμα του Reuters σκιαγραφεί το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί γύρω από την ΕΚΤ και την SSM και που εν τέλει επηρέασε το αποτέλεσμα της πρωτοφανούς –για τα ευρωπαϊκά χρονικά- άσκησης. Το sofokleousin.gr είχε εγακίρως επισημάνει τις προσπάθειες τραπεζικών και πολιτικών λόμπι να πειράξουν την εξίσωση των stress tests, καθώς και τις ανησυχίες διεθνών παραγόντων για τα αποτελέσματα.

Υπ αυτό το πρίσμα μόνο τυχαία δεν είναι η δήλωση του Robert Priester, αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τραπεζιτών, ο οποίος επισήμανε ότι η ΕΚΤ αντί να κάνει ελέγχους δρούσε ως συμβουλευτική εταιρία.

Όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το sofokleousin.gr τα αρμόδια κλιμάκια της SSM και της ΕΚΤ αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν τις παραμέτρους και τα αποτελέσματα του Asset Quality Review, πράγμα που τώρα επιβεβαιώνει και το Reuters επιαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Σύμφωνα με το Reuters ο «μεγάλος συμβιβασμός» έγινε περίπου πριν από δυο μήνες όταν η ΕΚΤ αναγκάστηκε αρχικά να παραδεχθεί ότι ο αποκλεισμός των τραπεζιτών από τις μεθόδους και τα πρώιμα αποτελέσματα των ελέγχων δημιουργούσε πραγματικούς κινδύνους. Εν συνεχεία η ΕΚΤ «μοιράστηκε» με τους τραπεζίτες πολλά δεδομένα.

Το δημοσίευμα του Reuters περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το χρονικό των ελέγχων καθώς και των πρακτικών που ακολουθήθηκαν. Στέλεχος που μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας είπε χαρακτηριστικά: «Αναλύαμε τα δανειακά χαρτοφυλάκια και τις αναλογούσες προβλέψεις, μετά ενημερώναμε την εκάστοτε τράπεζα για τα ευρήματα και τους δίναμε χρόνο να αναπροσαρμόσουν τα στοιχεία».

Σε ένα αναλυτικό ημερολόγιο περιγράφεται το χρονικό ενός προδιαγραφέντος συμβιβασμού, γέννημα του οποίου είναι τα αποτελέσματα των stress tests. Όπως επισημαίνουν παράγοντες εθνικών τραπεζών, το διακύβευμα ήταν η διάλυση εθνικών τραπεζών, κάτι που δεν θα μπορούσε να χειριστεί καμία κυβέρνηση και θα οδηγούσε σε υποτροπή της κρίσης.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη διαρρεύσει, τον Απρίλιο κοινοποιήθηκαν λεπτομέρειες για τα σενάρια οικονομικών συνθηκών, ενώ ενημερώθηκαν και οι πολιτικοί για την προοπτική των αποτελεσμάτων.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *