Εκλογές σε τιμές… ΔΝΤ – Στα 50 εκατ. ευρώ “κουρεύει” τις δαπάνες των εκλογών η Τρόικα και προειδοποιεί : “Αν υπερβείτε αυτό το ποσό θα αναγκαστείτε να κόψετε από αλλού…”

Στα 50 εκατ. ευρώ από 75 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο «κουρεύει» η Τρόικα το ποσό της δαπάνης για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, προειδοποιώντας την Αθήνα ότι ενδεχόμενη υπέρβαση θα καλυφθεί με περικοπές από άλλες δαπάνες του κράτους.

Επί της ουσίας οι δανειστές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ επιβάλουν στην Ελλάδα να ακολουθήσει ένα φτωχό πρόγραμμα εκλογικής αναμέτρησης και να ξεχάσει τα υπερβολικά κόστη που πλήρωνε κάποτε ο προϋπολογισμός για ανάλογες διαδικασίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό των 50 εκατ. ευρώ που έχει στην διάθεση της φέτος η χώρα για την διενέργεια των εθνικών εκλογών είναι μόλις το ¼ από αυτά είχε ξοδέψει για τις βουλευτικές το 2004, οι οποίες είχαν κοστίσει 197 εκατ. ευρώ.

Τρία χρόνια αργότερα, το 2007 με το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Αμερική , η Ελλάδα προσγείωσε στα 134 εκατ. ευρώ «budget» των εκλογών από 124 εκατ. ευρώ που είχε διαθέσει ένα χρόνο πριν, το 2006 για τη διενέργεια των νομαρχιακών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Βέβαια, το μεγαλύτερο ποσό χρημάτων που δόθηκε ποτέ για εκλογικές δαπάνες ήταν το 2009. Σε μια χρονιά που τα σύννεφα της κρίσης άρχισαν να μαζεύονται πάνω από την Ελλάδα και να απειλούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την κατάσταση στα κρατικά ταμεία να παραμένει ελλειμματική, η χώρα μας δαπάνησε 293 εκατ. ευρώ για τις διπλές εκλογές που πραγματοποίησε εκείνο το έτος. Τις Εθνικές και τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο.

Πρόκειται για κονδύλια τα οποία πλήρωσε αδρά ο προϋπολογισμός για τις υπηρεσίες που προσέφεραν κατά την διάρκεια των εκλογών οι δικαστικοί ,οι αστυνομικοί και οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών. Μεγάλο μέρος αυτής της δαπάνης αφορούσε προμήθειες που είχαν να κάνουν με γραφική ύλη, σάκοι, φάκελοι αλλά και για ενημερωτικά σποτ για τον τρόπο ψηφοφορίας, διαφημιστικά φυλλάδια ενημέρωσης κλπ.
«Πλούσιες» χαρακτηρίζονται και οι δημοτικές εκλογές που ακολούθησαν το 2010. Η Ελλάδα μπορεί τον Ιούνιο του 2010 να μπήκε στο μηχανισμό διάσωσης υπογράφοντας ένα από τα χειρότερα προγράμματα λιτότητας, όμως αυτό δεν την εμπόδισε να ξοδέψει 130 εκατ. ευρώ για να εκλεγούν οι νέοι τοπικοί άρχοντες.

Φέτος τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για την χώρα μας. Η Τρόικα όντας πολύ καλά διαβασμένη σε αυτό το θέμα διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να τηρήσει αυστηρά το κονδύλι των εκλογικών δαπανών.
Το κόστος δεν πρέπει να ξεφύγει από τα ασφυκτικά όρια που θέτουν οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και ότι οι δικαστικοί, οι δημοτικοί οι αστυνομικοί και οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να δουλέψουν με εξαιρετικά χαμηλό επίδομα αποζημίωσης. Όπως όλα δείχνουν πάντως, όσοι εμπλακούν στην διεξαγωγή των φετινών εκλογών το ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης που θα λάβουν δεν θα ξεπεράσει τα 80 με 90 ευρώ για τους περισσότερους.

Ήδη τα επιτελεία στα εμπλεκόμενα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη έχουν πάρει «χαρτί και μολύβι» για να δουν τι μπορεί να «κόψουν» «και «από ποιους» για να μην τιναχθούν στον αέρα οι εκλογές, η διενέργεια των οποίων έχει καταστεί προβληματική εξαιτίας του χαμηλού ορίου εκλογικής δαπάνης.
Μία από τις λύσεις που εξετάζονται είναι να κοπεί ή να σμικρυνθεί ακόμη περισσότερο η χρηματοδότηση των κομμάτων που φέτος φθάνει τα 30 εκατ. ευρώ από 75 εκατ. ευρώ το 2011.

Αναπόφευκτα η κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα να περιορίσει στο ελάχιστο τις εκλογικές αποζημιώσεις αλλά και τον αριθμό των ατόμων που θα απασχοληθούν για αυτές, όπως είχε αναγκαστεί να κάνει και το 2010 με το πρώτο Μνημόνιο παρά τα αυξημένο κόστος που κλήθηκε στη συνέχεια να πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Αν και για όλους τους εμπλεκόμενους συνολικά η δαπάνη για αμοιβές δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ τα 10 εκατ. ευρώ από αυτά αφορούν μόνον τους ένστολους υπαλλήλους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (επιβαρύνοντας κυρίως τον δικό του προϋπολογισμό).

Με τα δεδομένα αυτά, στις εκλογικές διαδικασίες αναμένεται να απασχοληθούν λιγότεροι από 70.000 υπάλληλοι (το 2009 συμμετείχαν 88.842 υπάλληλοι ενώ το 2010 μόλις 79.960).
Από εφέτος όμως αναμένεται να επαναχορηγηθεί ειδική εκλογική αποζημίωση στους δημοτικούς υπαλλήλους –για όσους αποδεδειγμένα εργαστούν για τις εκλογές π.χ. για μεταφορά κάλπης, εκλογικού σάκου κλπ.

Προκύπτει συνεπώς η ανάγκη και περαιτέρω μείωσης στις εκλογικές ημερήσιες αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, των εφόρων και των αναπληρωτών τους, που θα πέσουν έτσι πολύ κάτω και από τα100 ευρώ, ενδεχομένως γύρω στα 80 ή 90 ευρώ.

Το 2010 οι έφοροι έλαβαν σαν ημερήσια αποζημίωση 124 ευρώ, χάνοντας 31 ευρώ σε σχέση με τα 155 ευρώ που πληρώθηκαν το 2009, ενώ οι δικαστικοί αντιπρόσωποι πήραν 108 ευρώ ημερησίως αντί 135 ευρώ που έπαιρναν το 2009. Τα τελικά ποσά που εισπράττουν υπολογίζονται για οχτώ εργάσιμες ημέρες.
Η αποζημίωση των γραμματέων των εφορευτικών επιτροπών θα μειωθεί σε 30-40 ευρώ αντί 50 ευρώ την ημέρα, δηλαδή 80 ευρώ το πολύ για δύο ημέρες εργασίας. Οι αναπληρωτές των εφόρων και των δικαστικών αντιπροσώπων θα λάβουν ποσό που αντιστοιχεί σε αποζημίωση επτά ημερών.

Δαπάνες εκλογών 2004 – 2012

Έτος  Εκλογές       Ποσό δαπάνης

2004  Βουλευτικές 197 εκατ. ευρώ

2006  Δημοτικές    124 εκατ. ευρώ

2007  Βουλευτικές 134 εκατ. ευρώ

2009  Βουλευτικές – Ευρωεκλογές 293 εκατ. ευρώ

2010  Δημοτικές   130 εκατ. ευρώ

2012  Βουλευτικές  50 εκατ. ευρώ

M. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *