Η εντυπωσιακή και στο άκουσμά της μόνο συμφωνία συντονισμένης παρέμβασης στις αγορές από τις σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, με στόχο την απελευθέρωση κεφαλαίων προς τα εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα και την στήριξη των αγορών εν μέσω της χειρότερης κρίσης από καταβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, ήταν το αδιαμφισβήτητο γεγονός των τελευταίων ημερών.
Ένα γεγονός που αποτιμήθηκε δεόντως από τα διεθνή χρηματιστήρια αλλά που σε δεύτερη ανάγνωση προκαλεί κάποια σημαντικά ερωτήματα. Με κυριότερο αυτό της χρονικής στιγμής που εκδηλώθηκε αυτή η συντονισμένη παρέμβαση έξι κεντρικών τραπεζών στην αγορά συναλλάγματος μέσω της χρήσης νομισματικών swaps.
Γιατί τώρα αυτή η παρέμβαση και γιατί τόσο «πειστικά ισχυρή»;
Είναι προφανές πως οι αγορές προσδοκούσαν σε μια λύση – σοκ, όμως αυτή ήρθε από εκεί που κανείς δεν περίμενε και κυρίως ΠΡΙΝ ολοκληρωθεί η «απάντηση» των Ευρωπαίων στην κρίση, με τη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου να φαντάζει ως κομβική ημερομηνία.
Προσπάθεια να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα έγινε από αρκετούς αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος, καθότι και οι πρώτοι «άμεσα» ενδιαφερόμενοι, αλλά και από αμερικανικά ΜΜΕ που εξέλαβαν αυτή την κίνηση ως ακόμα μία πρωτοβουλία της FED να … διασώσει τους Ευρωπαίους με αμερικανικά χρήματα!
Κάπως έτσι είδαν το φως της δημοσιότητας «πληροφορίες» περί επικείμενου «κανονιού» μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας. Συγκεκριμένα υπήρξαν έως και δημοσιεύματα σε αμερικανικά sites, ακόμα και στο Forbes, πως το βράδυ της Τρίτης μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα έφθασε στο όριο της χρεοκοπίας και η διοίκησή της ενημέρωσε τις τραπεζικές αρχές της χώρας της και την ΕΚΤ περί άμεσου «κανονιού». Το μέγεθος δε της περί ης ο απείλησε ευθέως το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα με μια νέα Lehman Brothers!
Εξ’ ου και επισπεύσθηκε η συντονισμένη δραστηριοποίηση των κεντρικών τραπεζών με το άνοιγμα γραμμών ρευστότητας προς την σχεδόν «παγωμένη» διατραπεζική αγορά.
Αρκετοί ήταν οι αναλυτές που «θυμήθηκαν» πως την αμέσως προηγούμενη φορά που οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε μια συντονισμένη παρέμβαση, μικρότερου βεληνεκούς πάντως, ήταν αρκετούς μήνες πριν, αλλά λίγες μόνον ημέρες προτού «σκάσει» τελικά η γαλλο-βελγική τράπεζα Dexia !
Σε κάθε περίπτωση τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και στο τελείωμα της ημέρας ήρθε κι ένας πολιτικός (!) να πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ο λόγος για τον υπουργό Οικονομικών του Καναδά Τζιμ Φλάχερτι, ο οποίος, μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ στην τηλεόραση του δικτύου Bloomberg, κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών διαβεβαίωσε (!) πως ό,τι έγινε ήταν προς όφελος των αγορών και ΟΧΙ για να διασωθεί κάποια συγκεκριμένη τράπεζα …
ΠΗΓΗ: protothema.gr