Όλες οι κορονο-οφειλές που παρατείνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021

Νέο “πακέτο” ελάφρυνσης για τις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις με υπό αναστολή (από το πρώτο lock down) φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές του πρώτου lock down συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, φέρνει η κυβέρνηση.

Χθες το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε νέα οχτάμηνη παράταση (έως τον Δεκέμβριο του 2021) για τις υπό αναστολή φορολογικές υποχρεώσεις (1 δισ. ευρώ) των επιχειρήσεων που έκλεισαν και ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους και δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου -Ιουνίου 2020.

Εναλλακτικά, το ΥΠΟΙΚ θα δώσει τη δυνατότητα πληρωμής τους σε έως 48 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

Ανάλογες αποφάσεις αναμένονται από πλευράς Υπ. Εργασίας όσον αφορά στις ασφαλιστικές οφειλές (315 εκατ. ευρώ) που αφορούν στην περίοδο Φεβρουαρίου -Απριλίου 2020 για τους κλειστούς και πληττόμενους εργοδότες και στην περίοδο Φεβρουαρίου-Μαΐου 2020 για τους κλειστούς και πληττόμενους επαγγελματίες. Δηλαδή, αναμένεται παράταση στην προθεσμία πληρωμής τους έως το Δεκέμβριο του 2021 ή εναλλακτικά πληρωμή τους σε έως 48 δόσεις από τον Ιανουάριο του 2022 και έπειτα.

ΥΠΟΙΚ : Η ρύθμιση για τα φορολογικά χρέη

Πιο αναλυτικά, χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε παράταση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021, στις φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν πάρει αναστολή από πέρσι το καλοκαίρι μέχρι και τις 30 Απριλίου, ενώ διπλασιάζονται οι δόσεις της ρύθμισης των 12 άτοκων ή 24 δόσεων με επιτόκιο 2,5% της ήδη θεσμοθετημένης ρύθμισης.

Πρόκειται για οφειλές συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που αφορούν στους μήνες από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο του 2020 για επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή ή πληττόμενες με βάση ΚΑΔ για πρωτεύουσα ή δευτερεύουσα δραστηριότητα για τις οποίες είχε δοθεί αναστολή μέχρι και το τέλος Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα με απόφαση του ΥΠΟΙΚ, οι οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης παρατείνεται περαιτέρω μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Οι οφειλές αυτές μετά τη λήξη της παράτασης αναστολής (31/12/2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021.

Υπενθυμίζεται ότι για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, έχει προβλεφθεί, με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

Στα “σκαριά” ρύθμιση και τις υπό αναστολή ασφαλιστικές εισφορές
Παράλληλα, ανάλογες αποφάσεις κυοφορούνται και για τις υπό αναστολή ασφαλιστικές υποχρεώσεις των κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως το βασικό σενάριο προβλέπει πως αναμένεται να υπάρξουν σχετικές αποφάσεις και ανακοινώσεις και για τις υπό αναστολή ασφαλιστικές οφειλές των κλειστών και πληττόμενων εργοδοτών για την περίοδο Φεβρουαρίου -Απριλίου του 2020 και για τις υπό αναστολή ασφαλιστικές οφειλές των κλειστών και πληττόμενων επαγγελματιών για την περίοδο Φεβρουαρίου -Μαΐου 2020.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, οι παραπάνω ασφαλιστικές οφειλές θα μπορούν εξοφληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 (αντί της 30ης Απριλίου του 2021, σύμφωνα με την ισχύουσα παράταση).

Εναλλακτικά, θα μπορούν να εξοφληθούν σε έως 48 έντοκες δόσεις (αντί για έως 24 δόσεις, σύμφωνα με την υφιστάμενη ρύθμιση).

Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα μπορεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Επίσης, οι δόσεις των ασφαλιστικών ρυθμίσεων των πληττόμενων επιχειρήσεων για το μήνα Φεβρουάριο αναμένεται, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, να ανασταλούν για ένα μήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *