Φορολογικό «χτύπημα» στις επενδυτικές ακινήτων

Νέο φορολογικό «χτύπημα» για τον κλάδο των εταιρειών επένδυσης σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) έκρυβαν οι χθεσινές τροπολογίες.

Ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που καταβάλλουν οι ΑΕΕΑΠ για τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται (εξαιρούνται δηλαδή τα ιδιοχρησιμοποιούμενα) ανέρχεται σε 5,5 τοις χιλίοις, από 3,5 τοις χιλίοις που είχε οριστεί με βάση το φορολογικό πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις προηγούμενες ημέρες κι έναντι συντελστή 2,5 τοις χιλίοις που ήταν πριν τα νέα μέτρα.

Είχε προηγηθεί ο επταπλασιασμός του συντελεστή φορολόγησης του συνόλου του ενεργητικού των ΑΕΕΑΠ, δηλαδή τόσο των ακινήτων τους όσο και των καταθέσεών τους.

Οι αυξήσεις στη φορολόγηση των ΑΕΕΑΠ επί της ουσίας, καταργούν το ίδιο τον λόγο ύπαρξης του θεσμού, τονίζουν φορείς του κλάδου.

Σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Καθημερινή, τα επενδυτικά αυτά «οχήματα» έχουν συσταθεί ώστε να προσφέρουν ακόμη και σε μικροεπενδυτές τη δυνατότητα απόκτησης μεριδίων (μέσω της αγοράς μετοχών) σε σημαντικά ακίνητα.

Σχόλιο daneiakartes.info:

Υποψιάζομαι ότι αυτό έγινε για να αποθαρρυνθούν οι εταιρίες αυτές να αγοράζουν σπίτια σε πλειστηριασμούς, αφού αυτοί θα ξεκινήσουν σύντομα. Ουσιαστικά τις σαμποτάρει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *