Φοβούνται εκτροχιασμό λόγω εκλογών

Κίνδυνο εκτροχιασμού της Ελλάδας λόγω της προεκλογικής περιόδου διακρίνουν διεθνείς οργανισμοί, τράπεζες και οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας, καθώς οι πολύ υψηλοί τόνοι που υιοθετεί το επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας και του Μεγάρου Μαξίμου προϊδεάζουν για πλειοδοσία παροχών. Το μπαράζ δηλώσεων για το πλεόνασμα καθώς και οι δημόσιοι σχεδιασμοί για την απόδοσή 1 δισ. στην κοινωνία μέσω παροχών και μειώσεων φόρων έχουν θορυβήσει τη διεθνή κοινότητα και τις αγορές.

Χαρακτηριστική είναι έκθεση της Alpha Bank, η οποία κατά πάγια τακτική στηρίζει της μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η οποία παροτρύνει να μη διασπαθιστεί το πλεόνασμα. Παράλληλα στο εβδομαδιαίο δελτίο γίνεται σαφής αναφορά για τους κινδύνους που εγείρει η έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τα οικονομικά και τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) το οποίο σε έκθεσή του για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια επαναφέρει τον κίνδυνο εθνικών εκλογών ως αποτέλεσμα των υψηλών πολιτικών τόνων και της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να συνεισφέρει στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Στην έκθεση αναφέρεται ρητώς ότι το σενάριο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλειστεί λόγω των πολιτικών συσχετισμών. 

Το εγνωσμένο κύρος και η απορρέουσα επιρροή του IIF στη διεθνή τραπεζική, επιχειρηματική και πολιτική σκηνή δημιουργούν προηγούμενο και βάζουν το σενάριο στην καρδιά των συζητήσεων για την Ελλάδα.

Συνεπώς αντιδράσεις όπως της Άνγκελα Μέρκελ που –σύμφωνα με δημοσιεύματα- έβαλε πάγο στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Όλι Ρεν που επαναφέρει το θέμα εξώθησης της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα και παραπέμπουν τις συζητήσεις για το χρέος μετά το καλοκαίρι, δεν είναι τυχαίες.

 

Η έκθεση της Alpha Bank

«Η Ελλάδα εισέρχεται σταδιακά σε μια προεκλογική περίοδο που δημιουργεί αυτοτροφοδοτούμενους κινδύνους, ικανούς να ανατρέψουν και πάλι την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και να επαναφέρουν τα σενάρια ανατροπής της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής και κατά συνέπεια σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ», αναφέρεται στο report της Alpha Bank.

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται: «Η χρήση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 θα πρέπει να γίνει με φειδώ και περίσκεψη, καθώς θα πρέπει α) να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων το 2014 που, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να προκύψουν από την μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την εφαρμογή του νέου φόρου στην ακίνητη περιουσία και, β) να καλυφθούν τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για την εισοδηματική πολιτική σε σχέση με τα ειδικά μισθολόγια του δημόσιου τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση μέχρι του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος πέραν του στόχου του 2013 (δηλ. 900 εκατ. ευρώ περίπου) θα πρέπει να λάβει υπόψη και την ανάγκη για ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που μπορεί να προκύψει, πέραν της διανομής “κοινωνικού μερίσματος”, εάν επίσης συνεχιστεί η σταδιακή μείωση της υπερ-φορολόγησης των συνεπών φορολογουμένων και την ακίνητης περιουσίας, ώστε να τονωθεί η κατανάλωση και οι κατασκευές».

Ο Όλι Ρεν στη γραμμή Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Οι δηλώσεις Ρεν για προσφυγή της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα αν και προκάλεσαν αίσθηση εν τούτοις φαίνεται ότι είναι σε απόλυτη αρμονία με το γερμανικό plan B και τη γραμμή «συνετισμού» του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βρίσκεται σε «παροξυσμό» παροχών.

Οι δηλώσεις του Όλι Ρεν κινήθηκαν όμως στο ίδιο μήκος κύματος και σχεδόν ταυτίστηκαν με τη θέση του Γερμανού –Σοσιαλιστή- αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος επίσης πρότεινε ως λύση για την Ελλάδα την παγκόσμια τράπεζα.

Αν σε αυτά προστεθεί και η αποκάλυψη της καταλυτικής συζήτησης για την Ελλάδα και το Δημόσιο χρέος στις Βρυξέλλες με τον αποκλεισμό του Γιάννη Στουρνάρα και η μετέπειτα διαρροή της στον Τύπο, τότε γίνεται αντιληπτό πως κοινός παρονομαστής είναι ο έλεγχος των πολιτικών εξελίξεων και «νουθεσία» της κυβέρνησης.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *