Υπ. Οικονομίας: Τι ισχύει για την εξαγορά κόκκινων δανείων από funds και δανειολήπτες

Σε απάντηση δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ στα ΜΜΕ σχετικά με το δικαίωμα του οφειλέτη να υποβάλει πρόταση εξαγοράς του δανείου του πριν καταλήξει σταFunds, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, επισημαίνει τα εξής:

1. Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστούσε εξαρχής θέση των δανειστών και αυτό αποτυπώθηκε στην συμφωνία του προηγούμενου Αυγούστου. Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μπουν αυστηροί κανόνες στην αγορά των δανείων για να προστατευθούν αδύναμες κοινωνικές ομάδες δανειοληπτών και αυτό επετεύχθη.

2. Kατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον νόμο για την απελευθέρωση της πώλησης μη-εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του, είχε γίνει από την ελληνική κυβέρνηση αλλά απορρίφθηκε από τους δανειστές ύστερα από διαδοχικές συζητήσεις.

3. Στην περίπτωση της Κύπρου, στην οποία αναφέρονται τα πρόσφατα δημοσιεύματα, οι δανειστές είχαν απορρίψει επίσης αντίστοιχες προτάσεις με αποτέλεσμα να είναι στη διακριτική ευχέρεια (που έτσι κι αλλιώς ισχύει και στην ελληνική περίπτωση) της Τράπεζας να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους δανειολήπτες.

4. Σύμφωνα με την ψηφισμένη νομοθεσία η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη δώδεκα μήνες πριν από τη πώληση του δανείου του.

5. Τέλος, στην πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών που συντάχθηκε σε συνεργασία με την Τ.τ.Ε., προβλέπεται η δυνατότητα ο δανειολήπτης να καταβάλει μετρητά για την εξαγορά του δανείου του σε ποσοστό της ονομαστικής του αξίας.

3 σχόλια σχετικά με το “Υπ. Οικονομίας: Τι ισχύει για την εξαγορά κόκκινων δανείων από funds και δανειολήπτες”

    1. Ονομαστική αξία ενός ομολόγου είναι η αξία που αναγράφεται στο ομόλογο όταν εκδίδεται και συνήθως είναι η τιμή εξόφλησης, δηλαδή το χρηματικό ποσό που θα αποδοθεί στον επενδυτή στη λήξη του ομολόγου. Αναλογικά για το δάνειο όπως το καταλαβαίνω εγώ, αν η τράπεζα σου έδωσε στεγαστικό 100000 ευρώ, θα περίμενε υπό ιδανικές συνθήκες να της επιστρέψεις με τόκους 200000. Αυτή μάλλον είναι η ονομαστική αξία. Οπότε το ποσοστό της ονομαστικής αξίας του δανείου είναι στη διακριτική ευχέρεια της τράπεζας και φυσικά και της τσέπης σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *