Υπάρχουν τράπεζες με 25% NPLs σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες σε στεγαστικά, 40% στις κάρτες και 30% στα καταναλωτικά; Η Ελλάδα πλησιάζει την Ουκρανία….

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην άποψη ότι τα NPLs ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανείων θα κινηθεί προς το 18% με 20% που σημαίνει περί τα 50 δις ευρώ προβληματικά δάνεια….
 
Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα στο 2012 που ίσως κορυφώσουν τα προβληματικά δάνεια αν δεν υπάρξει δραματική ανατροπή σκηνικού.
 
Π.χ. αν χρεοκοπούσε η Ελλάδα εκτιμάται ότι τα NPLs θα εκτοξεύονταν στο 40% με 50% κοινώς θα κατέρρεε το σύστημα.
Όμως πέραν από αυτές τις εκτιμήσεις και υποθέσεις ποια είναι η τωρινή πραγματικότητα;
 
Υπάρχουν  τράπεζες με 25% NPLs σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες σε στεγαστικά, 40% στις κάρτες και 30% στα καταναλωτικά;
Ναι υπάρχουν όσο και αν φαντάζει περίεργο ή αδύνατο.
Υπάρχει τράπεζα στην Ελλάδα που το 25% των στεγαστικών δανείων που έχει χορηγήσει εμφανίζει καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες όταν ο μέσος όρος στην αγορά κινείται στο 9%.
 
Υπάρχει τράπεζα στην Ελλάδα που εμφανίζει καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες στο 29% με 30% των καταναλωτικών δανείων.
Άλλη τράπεζα εμφανίζει ένα σοκαριστικό στοιχείο το 40% των καρτών που έχει χορηγήσει δεν εξυπηρετούνται.
 
Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι στις πιστωτικές κάρτες και στην μη εξυπηρέτηση τους η Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Ουκρανία ως γενική τάση.
 
Η κατάσταση επιδεινώνεται και όσο απομακρύνεται ο στόχος για άμεση ενεργοποίηση της οικονομίας τόσο τα προβληματικά δάνεια θα αυξάνονται.
Τα προβληματικά δάνεια αυξάνονται γιατί δρουν σε ζωτικό χώρο που είναι η βαθιά ύφεση….

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *