Το κανόνι του Μαρινόπουλου

γράφει ο begar

Είχα μια συζήτηση χθες, με ανθρώπους της πιάτσας, δηλ εμπόρους με πολυετή παρουσία στο χώρο του εμπορίου και των επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, κάποια στιγμή η συζήτηση έφτασε στο θέμα της πτώχευσης του Μαρινόπουλου.

Αυτό που μου είπαν είναι συγκλονιστικό: Αν ο ΜΑρινόπουλος αφεθεί να πτωχεύσει, που αυτό εκτιμούν πως θα γίνει, το κανόνι που θα σκάσει ΔΕΝ θα είναι της τάξης 1,7 δισ που αναφέρουν τα δημοσιεύματα, αλλά θα φτάσει τα 10 δισ. και θα δημιουργήσει 30.000 νέους ανέργους.

Επειδή εγώ δεν ξέρω από επειχειρήσεις και γενικά πως λειτουργεί η πιάτσα, ζήτησα να μου εξηγήσουν πως προκύπτουν αυτά τα νούμερα και η απάντηση που πήρα ήταν απλούστατη:

Ο Μαρινόπουλος στα τελευταία του είχε φτάσει να παραλαμβάνει εμπορεύματα, με επιταγές λήξης 270 ημερών, δηλ 9 μηνών.

Δηλ ένας προμηθευτής έδινε εμπόρευμα την 1η Ιανουαρίου, με δικαίωμα να πληρωθεί την 1η Οκτωβρίου.

Αν λοιπόν ο Μαρινόπουλος αφεθεί να «σκάσει» το Σεπτέμβριο, τότε τα ποσά που θα αναφέρονται ως φέσια ΔΕΝ θα περιλαμβάνουν όλες αυτές τις επιταγές, που δεν έχουν συμπληρώσει αναμονή 270 ημερών, οι οποιες θα σκάνε καθημερινά, αυξάνοντας διαρκώς το τελικό ύψος του συνολικού κανονιού.

Αυτά κατάλαβα, αυτά μεταφέρω. 

Ίσως κάποιος άλλος, που ασχολείται με επιχειρήσεις και γνωρίζει καλύτερα τα θέματα μεταχρονολογημένων επιταγών και το πως λειτουργεί η αγορά, να μπορεί με τα σχόλιά του να μας διαφτίσει περαιτέρω.

3 σχόλια σχετικά με το “Το κανόνι του Μαρινόπουλου”

  1. Έτσι είναι και χειρότερα !

    Το κακό είναι ότι οι επιταγές του Μαρινόπουλου έχουν αλλαχτεί ήδη 2-3 φορές..

  2. Πράγματι, τα μεγάλα σουπερμάρκετ λόγω δεσπόζουσας θέσης που έχουν στην αγορά μπορούν και υποχρεώνουν τους μικροπρομηθευτές να παίρνουν επιταγές μακρινής λήξης. Αλλά επειδή οι επιταγές είναι πληρωτέες επι τη εμφανίσει , αν θέλουν να προστατευθούν όλοι αυτοί , θα πρέπει να τις εμφανίσουν άμεσα ,τώρα , προς πληρωμή στην τράπεζα, ακόμα κι αν αναγράφουν μεταγενέστερη ημερομηνία, ώστε να βεβαιωθεί η μη πληρωμή τους, για να κινήσουν διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης δια της δικαστικής οδού και να αναγγελθούν στην περίπτωση της πτώχευσης.

  3. Begar, 1ον δεν ξέρω να απενεργοποιήσω αυτό που ζητάτε,
    2ον: δυστυχώε και ευτυχώς καλά τα γράφεις και προτείνει να μην καταπίνουμε τίποτα αμάσητο.

    Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σου, καλό απόγευμα.

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.