Στον «αέρα» 60.000 δανειολήπτες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας…

Περισσότεροι από 60.000 δανειολήπτες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) οι οποίοι έλαβαν δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στις τράπεζες, αφού όχι μόνο έμειναν ακάλυπτοι από την επιδότηση επιτοκίου, αλλά και δεν συμπεριλαμβάνονται στις προωθούμενες ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων».
Μάλιστα η ευθύνη για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι δανειολήπτες, βαραίνει τον ΟΑΕΔ -στον οποίο έχουν περιέλθει οι υπηρεσίες του ΟΕΚ – καθώς αρνείται να καταβάλλει το ποσό, που ορίζεται στις συμβάσεις των δανειοληπτών ως επιδότηση επιτοκίου.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ερώτηση που υπέβαλλε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βούτση με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», επισημαίνοντας πως «τόσο τα χρήματα που εισπράττει ο ΟΑΕΔ από τις εισφορές των εργαζομένων, όσο και τα δάνεια που συνάπτει για την κάλυψη των αναγκών του, τα χρησιμοποιεί για όλους τους άλλους σκοπούς του, εκτός από την εκπλήρωση της ανωτέρω υποχρέωσης καταβολής της επιδότησης επιτοκίου».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη «αυτές οι αλχημείες του ΟΑΕΔ είχαν ως αποτέλεσμα να έχει προκύψει ένα δυσθεώρητο χρέος ύψους 280 εκ ευρώ του Οργανισμού προς τις τράπεζες, με αφορμή την μη εκπλήρωση της υποχρέωσης επιδότησης επιτοκίου από τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε δικαιούχους της Εργατικής Κατοικίας».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει παράλληλα ότι οι δανειολήπτες από την πλευρά τους δεν γνωρίζουν εάν θα επιβαρυνθούν με αυξημένο επιτόκιο, ούτε εάν δικαιούνται να προβούν σε κάποια ρύθμιση και κυρίως ούτε το τι μπορεί να συμβεί με το δάνειό τους εξαιτίας της μη απόδοσης της επιδότησης επιτοκίου από τον ΟΑΕΔ προς τις τράπεζες.

Σε ανάλογη θέση βρίσκονται άλλοι 46.000 περίπου δανειολήπτες, οι οποίοι έλαβαν άτοκο μεν δάνειο από τον ΟΕΚ, αλλά εξαιτίας της κρίσης αδυνατούν να καταβάλουν τις προβλεπόμενες δόσεις, για χρονικό διάστημα από 3 μήνες έως 2 χρόνια και ελπίζουν σε νομοθετική ρύθμιση του προβλήματός τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω δανειολήπτες του ΟΕΚ, εκτός από τη δεινή οικονομική τους κατάσταση, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αδιαφορία του ΟΑΕΔ, ο οποίος ανέστειλε την αποστολή ειδοποιητηρίων και κατήργησε την υπηρεσία παροχής βεβαιώσεων για τις καταβληθείσες δόσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να γνωρίζουν ούτε την πορεία των δανείων τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Μιχελάκης ερωτά τον κ. Βρούτση ποια είναι η θέση του για το ανωτέρω ζήτημα καθώς και ποια μέτρα θα λάβει προκειμένου ο ΟΑΕΔ να ανταποκριθεί, όπως οφείλει, στις υποχρεώσεις του απέναντι στους δανειολήπτες του ΟΕΚ….
Seleo.gr News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *