Στη βαθιά κατάψυξη η αγορά ακινήτων

Πάτο έχει πιάσει κυριολεκτικά η αγορά ακινήτων στη βόρεια Ελλάδα, από τις αρχές του 2014, οπότε και επιβλήθηκε ο φόρος υπεραξίας. Το όποιο ενδιαφέρον υπάρχει τόσο για κατοικίες όσο και για επαγγελματικά ακίνητα δεν εκφράζεται σε συμφωνίες αγοραπωλησίας, λόγω του ρευστού σκηνικού που εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά με τον φόρο υπεραξίας 15%.

Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την 1η Ιανουαρίου – οπότε και επιβλήθηκε ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων – που αφορούν τον υπολογισμό του φόρου κυρίως για τα παλιά ακίνητα, αποτελούν, σύμφωνα με τους μεσίτες, ουσιαστικά την ταφόπλακα της ήδη χτυπημένης από την κρίση αγορά ακινήτων.

«Δεν κουνιέται φύλλο κυριολεκτικά στην αγορά. Οι συμβολαιογράφοι δεν μπορούν να υπολογίσουν τον φόρο στα παλιά ακίνητα και όλες οι συμφωνίες είναι παγωμένες. Ουσιαστικά είμαστε άνεργοι αυτή τη στιγμή», δηλώνει στηVoria.gr ο επικεφαλής της Parthenon Real Estate, Kώστας Γεωργάκος.

Ο ίδιος σημειώνει πως το αλαλούμ με τον φόρο υπεραξίας έχει φέρει καίριο πλήγμα και στις πωλήσεις ακινήτων στο εξωτερικό. «Ρώσοι, Κινέζοι κ.α. που θέλουν να αγοράσουν κάποιο εξοχικό στη Χαλκιδική δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που γίνεται τόσο με τον φόρο υπεραξίας όσο και με τη γενικότερη φοροεπίθεση στην ακίνητη περιουσία. Θεωρούν απίστευτο να υπάρχουν τόσοι πολλοί φόροι, να αλλάζει το καθεστώς κάθε τρεις και λίγο και φυσικά δεν προχωρούν σε αγορές ακινήτων στη χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει διορθωτική ρύθμιση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, και η οποία προβλέπει κατάργηση του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων που κατέχουν οι φορολογούμενοι για διάστημα μεγαλύτερο από 20 έως 25 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι πολίτες είχαν αγοράσει ακίνητο πριν από 20 με 25 χρόνια δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο υπεραξίας όταν το πωλούν, αλλά με φόρο 7% επί της τιμής του, τον οποίο θα καταβάλλουν οι ίδιοι.

Εκτός από το αλαλούμ με τον φόρο υπεραξίας, η σκληρή και σε πολλές περιπτώσεις παράλογη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας αποτυπώνεται καθημερινά σε χιλιάδες αγοραπωλησίες ακινήτων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έχει επεξεργαστεί ο κ. Γεωργάκος και αφορά τη μίσθωση επαγγελματικού ακινήτου στη Θεσσαλονίκη. Όπως φαίνεται και από τον πίνακα που ακολουθεί, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, το μηνιαίο μίσθωμα του οποίου ανέρχεται σε 4.000 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει τα έσοδα 11 και πλέον μηνών σε φόρους. Να σημειωθεί πως η εν λόγω συμφωνία δεν προχώρησε, λόγω του θέματος με τον φόρο υπεραξίας.

 

 

ΜΙΣΘΩΜΑ

ΜΗΝΕΣ 

 

ΜΙΣΘΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

4000

12

48.000  
 

ΧΑΡΤΟΣΗΜΟ

3,60%

 

1.728

 
 

ΦΑΠ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ

2.600.000

1%

26.000

 
 

Διότι έχει κι άλλο ακίνητο άνω του 1.000.000 εκ 

   
 

ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

48.000

33%

16.000

 
 

Διότι έχει κι άλλο μισθωμένο ακίνητο που καλύπτει το 11% μέχρι 12.000€ 

   
 

Για το ΚΡΑΤΟΣ

43.728

 
 

Υπόλοιπο ιδιοκτήτη χωρίς απρόοπτα  

4.272

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *