Στα 25 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών σύμφωνα με την BlackRock

Πόρισμα πολλών ταχυτήτων ως προς την επικινδυνότητα των χορηγήσεων ανά κατηγορία και με πολλαπλούς παραλήπτες αποτελεί η έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας BlackRock, που έχει στα χέρια της η Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά θα δημοσιοποιηθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Φυσικά, η τρόικα, που καταπλέει την Τρίτη θα έχει άμεση πρόσβαση για να αξιοποιήσει τα ευρήματά της.

 

Η κατεδάφιση της κτηματαγοράς σε επίπεδα χαμηλότερα μέχρι και 25%, το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα υποκατασταθούν από νέα μεγαθήρια (σ.σ. χωρίς άδειες και με πολεοδομικές παραβάσεις και αυτά;) και η βύθιση της οικονομίας σε ένα σκοτεινό τούνελ, είναι τα κυριότερα και ανατριχιαστικά σημεία του πορίσματος της αμερικανικής εταιρείας, καθώς μόνο για το τραπεζικό σύστημα -ελέω ύφεσης- οι επισφάλειες δεν αποκλείεται να διαμορφωθούν στα 25 δισ. ευρώ στην τριετία 2011-2013. Μόνο για τις μικρομεσαίες οι επισφάλειες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 10 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με το 60% του χαρτοφυλακίου τους. Πρόβλημα υπάρχει και με τα στεγαστικά δάνεια, εξαιτίας της ανεργίας που δυσχεραίνει την αποπληρωμή. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μαύρη τρύπα 8 έως και 10 δισ. ευρώ, καθώς η BlackRock στηρίζει το αποτέλεσμα στο δεδομένο ότι η υποτίμηση των ακινήτων στην τριετία θα φτάσει αθροιστικά το 25% από 10% που είναι σήμερα, ενώ ιδιαίτερα βεβαρυμένα, σε σύγκριση με όσα συνδέονται με το ευρώ, ως προς την επισφάλειά τους, θα είναι όσα στηρίζονται στο ελβετικό φράγκο.

 

Τέλος, στην κατηγορία των καταναλωτικών δανείων σημειώνεται ήδη μείωση του συνολικού χαρτοφυλακίου, αν και οι προβλέψεις των τραπεζών, που ήδη διαγράφουν κόκκινα δάνεια, αναφέρουν ότι η τρύπα κυμαίνεται στα 6 με 7 δισ. ευρώ.

Από το μέγεθος του «μαύρου» κουτιού, για κάθε τράπεζα, θα εξαρτηθούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες που απαιτούνται, αναφέρει η BlackRock.

 

Σε συνδυασμό με την εκκρεμότητα του PSI, η έκθεση αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: κρατικοποίηση με δημόσια συμμετοχή, συγχωνεύσεις, λουκέτα για τράπεζες που δεν θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες κινδύνου. Και οι καταθέσεις των πολιτών; Ουδέν αναφέρεται. Το πόρισμα παραγγέλθηκε για να σωθούν οι τράπεζες και το σύστημα. Όχι οι καταθέτες. Αιτία της επιδείνωσης, όπως αναφέρεται, δεν είναι οι αστοχίες των τραπεζών στη χορήγηση των πάσης φύσεως δανείων, αλλά η ύφεση που αντί για 3,5% το 2011 θα αγγίξει το 6%. Εξέλιξη που αναγκάζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βάλουν οριστικό λουκέτο και τις τράπεζες να αναγκαστούν να διαγράψουν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει. Όπως το ίδιο συμβαίνει με τα καταναλωτικά και ειδικά τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτων, που έχουν ακινητοποιηθεί, λόγω δυσβάστακτου κόστους. Με τα στεγαστικά το πρόβλημα είναι μικρότερο λόγω των υποθηκών, αλλά σε μια αγορά που δεν κουνιέται φύλλο τι να κάνουν οι τράπεζες τα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα, σε περίπτωση που τα κατασχέσουν λόγω χρεών;

 

Πέταξαν 64,5 δισ. ευρώ

Την ίδια ώρα, οι συνθήκες στον κλάδο, στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, επιδεινώνονται, καθώς μελέτη της Alpha Bank επισημαίνει πως η μείωση καταθέσεων από το τέλος του 2009 μέχρι το τέλος Νοέμβριου 2011 φτάνει τα 64,5 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν σταδιακά από τα 237,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009 στα 172,8 δισ. ευρώ στο τέλος του Νοεμβρίου του 2011.

www.avgi.gr

4 σχόλια σχετικά με το “Στα 25 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών σύμφωνα με την BlackRock”

 1. Είμαι περήφανη που συνέβαλα και εγώ στο μέτρο του δυνατού στην αύξηση της κεφαλαιακής ανεπάρκειας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω θέτοντας τις βάσεις για άρνηση πληρωμής ευρεία αποδοχής. Γιατί λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν!

  (εεε; τι; τζάμπα παρακολουθώ τόσες παπαρολογίες; να πάρω κι εγώ λίγη μόρφωση…)

  1. Εύγε και από την ταπεινότητά μου! Μοχθώ καθημερινά να “αγγίξω” τις εκπληκτικές επιδόσεις σου!!
   Keep up the good work !!!!   🙂

 2. Καλώ όλους τους δανειολήπτες ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση (Ακρα δεξιά , ακρα αριστερά , δεξιά , κωλοτούμπο- δεξιά κέντρο , αριστερά , λάιτ-ροζ αριστερά ,  ξε-ΠΑΤΟΚ , Κουβελο-πασόκους , κομμουνιστές ), να συσπειρωθούν ΟΛΟΙ σε μία κοινή ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΗ , βαθιά κόκκινη “αύξηση της κεφαλαιακής ανεπάρκειας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος “( Γειά σου rogue Μπουμπουλίνα ! )
  Ας γίνουμε μια φορά ολοι “κόκκινοι” για αυτόν τον υπέροχο ιερό σκοπό . Από μία πέτρα όλοι στο σαπιοκάραβό τους να πάει στο πάτο μία ώρα αρχίτερα .Οταν φουντάρει και κάνει παρέα με τα χταπόδια και τους ροφούς , ξαναφοράμε τα χρώματά μας.
  Τους καπετάνιους θα τους κρατήσουμε για μεζέ για το τσίπουρα που ελπίζω να χορηγήσει ο Μιχάλης , γιατί “δεν παίζει φράγκο” πιά.

 3. Το “αρχίτερα’ είναι “αρχύτερα” , διορθώνω .
  Με θόλωσε η προοπτική αυτης της μεθυστικής εικόνας και έκανα λάθος . Χε , χε !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *