Σε Ωρολογιακή Βόμβα Για Την Ελληνική Κοινωνία Εξελίσσονται Τα «Κόκκινα» Δάνεια

Το ενδιαφέρον των πολιτών και επαγγελματιών της πόλης μας προσέλκυσε η εκδήλωση που οργάνωσε την Τετάρτη το απόγευμα το Επιμελητήριο Φθιώτιδας σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΙΖΩ σχετικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση, ήταν ο Νίκος Σπυράκος, πρόεδρος Ένωσης Προστασίας Καταναλωτή και ηΠαναγιώτα Καλαποθαράκου, δικηγόρος και Γενική Διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ. Την εκδήλωση προλόγισε ο Γιάννης Μπερδος , μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ και πρόεδρος της « Επιτροπής Αλληλεγγύης κατά των πλειστηριασμών». Σύμφωνα με τους ομιλητές το πρόβλημα με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στις συνθήκες οικονομικής κρίσης εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα για την ελληνική κοινωνία. Τα «κόκκινα δάνεια» έχουν ήδη φτάσει τα 72 δις ευρώ  και  το πρόβλημα όπως τονίστηκε,   θα γίνει εκρηκτικό στο άμεσο μέλλον αν δεν υπάρξει συνολική ρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης  

Ο κος Σπυράκος, υπογράμμισε ότι η όλη προσπάθεια  θα πρέπει να αποσκοπεί  να δημιουργηθούν συνθήκες για τον δανειολήπτη ώστε να μπορεί να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις με βάση τις οικογενειακές του ανάγκες και το εισόδημά του  και  να μην εγκαταλείπει το δάνειο του. Οι αιτήσεις ένταξης στον νόμο έχουν φθάσει τις 100.000 , αριθμός πολύ μεγάλος αν σκεφτεί κανείς ότι ήμασταν σε μια περίοδο αναστολής των πλειστηριασμών και θα υπάρξει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα μετά την ψήφιση του νόμου για άρση  αναστολής των πλειστηριασμών. Τονίσθηκε ακόμη ότι έμποροι και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δυστυχώς δεν μπορούν να ενταχθούν στον νόμο για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ενώ  δεν υπάρχουν πρόβλεψη για  ρυθμίσεις  σχετικά με τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κα Καλαποθαράκου, αναφέρθηκε στην δράση  της ΕΚΠΟΙΖΩ , που συμπληρώνει 25 χρόνια δραστηριότητας και παρέχει νομικες συμβουλές και στήριξη στους δανειολήπτες. Στο θέμα της υπερχρέωσης  υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης  τόνισε η κ. Καλαποθαράκου . Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ΕΚΠΟΙΖΩ  έχει χειριστεί 13000 υποθέσεις  δανειοληπτών για διαμεσολάβηση η εξωδικαστικές συνδρομές.  Επισήμανε ακόμη την απροθυμία των Τραπεζών παρά την ανακεφαλαιοποίηση που οι ίδιες πήραν και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.  

 Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους για τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος για ρυθμίσεις καθυστερημένων δανείων, τη νομική και γενικότερη  στήριξη που μπορούν να έχουν από την ΕΚΠΟΙΖΩ ενώ τονίστηκε η ανάγκη κινητοποίησης των πολιτών ώστε  να πιέσουν την πολιτεία για  να πάρει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης του κοινωνικού αυτού προβλήματος με κούρεμα των δανειων και ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των «κόκκινων δανειων».

fonografos.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *