Σενάρια για 25.000 οικογενειακό εισόδημα στα κριτήρια πλειστηριασμών

Οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το ζήτημα των πλειστηριασμών μπορεί να μην έχουν καταλήξει σε οριστικό αποτέλεσμα, ωστόσο διαφαίνεται κάποια προσέγγιση, βάσει της οποίας το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί νομοθετική ρύθμιση -έως την Παρασκευή- για αναστολή των πλειστηριασμών για 12 μήνες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια ένταξης στο καθεστώς προστασίας είναι 25.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 160.000 ευρώ.

Όπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης η ρύθμιση κατατίθεται στη Βουλή εντός της εβδομάδας και μίλησε γαι τρία κριτήρια (περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτεη, εισόδημα κια μίνιμουμ καταβολής της οφειλής), χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Έθνος, κατά τη μαραθώνια συνάντηση της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη, σημειώθηκαν βήματα προσέγγισης και με την πεποίθηση ότι θα εξασφαλιστεί η συναίνεση ή τουλάχιστον η ανοχή των δανειστών, η κυβέρνηση προχωρεί μέχρι την Παρασκευή στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την καθήλωση των πλειστηριασμών και το 2014.

Η ρύθμιση θα ισχύσει αποκλειστικά για την πρώτη κατοικία και υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι προϋποθέσεις αυτές είναι το ακίνητο να είναι η κύρια κατοικία του δανειολήπτη, η αντικειμενική αξία της να μην ξεπερνά τα 160.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 25.000 ευρώ.

Επιπλέον προϋπόθεση τίθεται και η καταβολή ελάχιστης μηνιαίας δόσης, προκειμένου η κατοικία να μην βγαίνει στο σφυρί.

Για όλα τα υπόλοιπα ακίνητα οι πλειστηριασμοί απελευθερώνονται.

Μιλώντας στο Mega, o γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚΠαναγιώτης Ρήγας τόνισε ότι πρόκειται για σενάρια και πως το κόμμα δεν έχει συμφωνήσει σε τέτοια νούμερα.

«Δεν υπάρχουν τέτοια δεδομένα. Δεν έχουμε συμφωνήσει ως ΠΑΣΟΚ σε τέτοια νούμερα» δήλωσε, ενώ ερωτηθείς ποια θα ήταν τα κριτήρια στα οποία θα μπορούσαν οι βουλευτές του κόμματος να συμφωνήσουν ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συμφωνήσει εάν το οικογενειακό εισόδημα -προσαυξημένο με κάποιο ποσό για κάθε παιδί- οριζόταν στα 30.000 ευρώ.

news.in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *