Ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες λύσεις για τους δανειολήπτες

Καθημερινά γίνεται λόγος για τα δάνεια των ιδιωτών και για την ανάγκη κουρέματος ώστε να μπορούν να αντέξουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μέσα στη δίνη της κρίσης, που μαστίζει τη χώρα. Οι τράπεζες είναι σαφώς αντίθετες σε μία τέτοια εκδοχή, αλλά και όσοι μέχρι τώρα έχουν αποπληρώσει δάνεια στο ακέραιο αισθάνονται αδικημένοι αν συμβεί το κούρεμα. Τονίζεται μάλιστα από την πλευρά τους ότι πάλι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καλύψουν τις απώλειες των τραπεζών.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη, ότι από ενδεχόμενο κούρεμα των δανείων ή από άλλες λύσεις που θα αναλυθούν στη συνέχεια, το βάρος θα σηκώσουν πάλι οι φορολογούμενοι. Αντίθετα όσο καθυστερούμε στο συγκεκριμένο ζήτημα τόσο περισσότερα μέτρα περικοπών και φορολογίας αναγκάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει γιατί σε ότι αφορά στους πολίτες, η αδυναμία αποπληρωμής σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση των τραπεζών οδηγεί μεγάλο μέρος από το διαθέσιμο εισόδημα στο δάνειο και δεν περισσεύει τίποτε για πληρωμή φόρων ή κατανάλωση, που δημιουργεί έσοδα στο κράτος και θέσεις εργασίας. Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις, αντίστοιχα η μείωση της καταναλωτικής δύναμης των πολιτών σε συνδυασμό με το δανεισμό τις οδηγεί σε συνεχόμενα λουκέτα και τους εργαζόμενους στην τεράστια λίστα των ανέργων. Ποιό είναι λοιπόν το επιθυμητό; Να αφήνουμε το ζήτημα των δανείων να βαλτώνει και την ύφεση να καλπάζει ή να βρούμε λύσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες ώστε να γίνει πράξη η επανεκκίνηση της οικονομίας. Τέτοιες λύσεις υπάρχουν και δεν είναι μόνο το κούρεμα των δανείων.

 

1. Προσαρμογή επιτοκίων προς το χαμηλότερο

Είναι γεγονός πως υπάρχουν όμοια δανειακά προϊόντα, με τις ίδιες εξασφαλίσεις, αλλά με διαφορετικό επιτόκιο μεταξύ πελατών της ίδιας τράπεζας. Πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός και να εξισωθούν όλα τα επιτόκια στο χαμηλότερο.

 

2. Απεμπλοκή του φυσικού προσώπου μετά τον πλειστηριασμό

Η συνεχής απομείωση της αξίας των ακινήτων ή άλλων εξασφαλίσεων πρέπει να αφορά τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού ρίσκου. Δυστυχώς στην Ελλάδα αφού πλειστηριαστεί κάποιο περιουσιακό στοιχείο που αποτελεί εξασφάλιση δανείου αν υπολείπεται κάποιο ποσό συνεχίζει να βαραίνει το δανειολήπτη. Με τον τρόπο αυτό καταστρέφεται ολοκληρωτικά και δεν του δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσει από την αρχή.

 

3. Αναστολή πληρωμής για δύο χρόνια όσων ήταν συνεπείς μέχρι το 2010

Η οικονομική ζωή του τόπου ανατράπηκε δραματικά με την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης το 2010. Η πλειοψηφία των δανειοληπτών εξυπηρετούσε με συνέπεια τα δάνεια αλλά σήμερα δεν μπορεί. Η αναστολή πληρωμής για τα επόμενα δύο χρόνια, με κεφαλαιοποίηση των τόκων. είναι αναγκαία και θα δώσει “ανάσα” στην αγορά με θετικό αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους.

 

4. Υπαγωγή στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και των ΜμΕ

Αφού καθοριστεί το πλαίσιο της υπερχρεωμένης επιχείρησης, η υπαγωγή της στον ισχύοντα νόμο για τα νοικοκυριά θα δώσει λύση και διέξοδο σε αρκετές ΜμΕ που στενάζουν. Σε τί διαφέρει άλλωστε μία ατομική υπερχρεωμένη επιχείρηση από έναν μισθωτό που είναι σήμερα άνεργος; Μόνο στο ότι δεν θα πάρει επίδομα ανεργίας αν κλείσει την επιχείρησή του.

 

5. Εφαρμογή των κανόνων της Τράπεζας της Ελλάδος

Τα δάνεια και η λειτουργία των τραπεζών, ανεξάρτητα από ότι έχει συμβεί μέχρι σήμερα, διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες που έχει θεσπίσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Η άμεση εφαρμογή ΟΛΩΝ αυτών των κανόνων είναι επιβεβλημένη και θα ανακουφίσει μεγάλη μερίδα δανειοληπτών.

 

6. Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης για ακόμη δύο χρόνια

Οι πλειστηριασμοί στην παρούσα συγκυρία το μοναδικό αποτέλεσμα που θα έχουν είναι η μεγαλύτερη απομείωση των αξιών των ακινήτων και η ολοκληρωτική καταστροφή των δανειοληπτών. Είναι μία περίπτωση που δεν συμφέρει ούτε τις τράπεζες με τις παρούσες αξίες. Απλά αποτελούν μοχλό πίεσης. Η αναστολή τους μέχρι να αλλάξει τροχιά η οικονομία της χώρας είναι αναγκαία και μας απομακρύνει και από μία άλλη πηγή κοινωνικής έκρηξης.

 

7. Πληρωμή τόκων ανά έτος και ταυτόχρονη κεφαλαιοποίηση

Στα κεφάλαια κίνησης που η πληρωμή τόκων γίνεται συνήθως ανά τρίμηνο η αλλαγή σε πληρωμή ανά έτος θα βοηθήσει τις τράπεζες να μην εγγράψουν επισφάλειες για την τρέχουσα χρήση και να προχωρήσουν σε ταυτόχρονη κεφαλαιοποίηση των τόκων δίνοντας έτσι περιθώριο δύο ετών στις επιχειρήσεις.

 

8. Ρύθμιση δανείων ΤΕΜΠΜΕ

Τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου πρέπει να μπορούν να ρυθμίζονται όταν έχει αποπληρωθεί τουλάχιστον το 20% του ποσού που αφορούσε την τράπεζα. Για τα άτοκα δάνεια του πρώτου κύκλου η ρύθμιση να έχει επιτόκιο όσο το επιτόκιο των έντοκων του δεύτερου κύκλου.

 

9. Επιμήκυνση

Κάθε μορφής επιμήκυνση που θα ελαφρύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι σημαντική. Δεν μπορεί όμως να λειτουργήσει μονομερώς από τις τράπεζες (αύξηση επιτοκίου, πρόσθετες εξασφαλίσεις κλπ). Πρέπει να είναι στο πλαίσιο νομοθετικής ρύθμισης προς όφελος των δανειοληπτών με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τις τράπεζες.

Όσα αναφέρθηκαν δεν έχουν στόχο την καταστροφή των τραπεζών και την αποφυγή πληρωμής από πλευράς των ιδιωτών και των επιχειρήσεων. Εντάσσονται στο πλαίσιο της πλέον απρόβλεπτης και μεγάλης μεταβολής των οικονομικών συνθηκών στη χώρα, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αποφυγή μίας κοινωνικής έκρηξης με διαφορετικά από τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά. Ακόμη και το Αστικό Δίκαιο, αστική σύμβαση είναι εξάλλου η σύμβαση δανείου, λαμβάνει υπ’ όψη την απρόβλεπτη μεταβολή. Σε αυτή μάλιστα τη διάταξη βασίζονται και οι μειώσεις ενοικίων για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις.

Βασίλης Τσιαλιαμάνης

www.antinews.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες λύσεις για τους δανειολήπτες”

 1. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω :
  α) γιατί να αισθάνονται αδικημένοι , αν έχουν εξοφλήσει τα δάνεια.
       είχαν να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις μειώσεις και φοροεπιδρομές
  β) να σταματήσουν οι τραπεζίτες την προπαγάνδα τους πως πάλι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καλύψουν τις απώλειες των τραπεζών, (που εν μέρει έχουν δίκιο) αλλά γιατί δεν αναφέρονται τα πάνω απο 200 δις των ανακεφαλαιοποιήσεων που τις μετακυλίσανε στον ελληνικό λαό .
   

 2. χαχαα..Δικαια λυση…
  -το αλλο με τον Τοτο ειναι καλυτερο-…
  ειναι εξοργιστικα  χυδαιο ..τουλαχιστον
  ..για να μην πω τιποτε αλλο..
  (- προχωρήσουν σε ταυτόχρονη κεφαλαιοποίηση των τόκων-)
  “πυροδοτοντας το φυτιλι..του KAKOY ΧΑΜΟΥ”
  ΟΧΙ -οριζοντίως & καθετως- στις όποιες ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ των μη εξυπηρετούμενων δανείων…
  είναι επιβεβλημένο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ  στην χειρότερη περίπτωση ..
  το ΑΤΟΚΟ ΠΑΓΩΜΑ & για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να ΞΑΝΑΠΑΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ η κατεστραμμένη αγορά..
  & το μόνο πού είναι δεδομένο ΔΕΝ την κατέστρεψαν οι δανειολήπτες..τουναντιον.
  ΟΥΤΕ ήταν υποψιασμένοι για το τι επακολούθησε…και έτσι  έχασαν
  (o ιδιοτικος τομεας & οι αυτοαπασχολούμενοι-μικρομάγαζα-μικροεπιχειρήσεις..κλπ  πού αν μη τι άλλο ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΑΝ και 1,2,3 & 4 άτομα)
  τα δικά τους λεφτά τους..-ειδικά αυτοί πού τόλμησαν μετά το 07 να αναπτυχτούν-την δουλειά τους..τον όποιο προγραμματισμό τους & τα όνειρα τους..κάτι που σαφώς ΡΟΚΑΝΙΖΕΙ και την ΥΓΕΙΑ τους..διότι οι ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ διέλυσαν ακόμα και οικογένειες..
  και οσο για τα προσδοκώμενα κέρδη..-ειναι “θεμα”-…γιατί είναι μια νόμιμη & ηθική διεκδίκηση..αφού η ζημιά  δεν προήρθε από δική τους υπαιτιότητα.
   
  …και ετσι οπως πανε τα πραγματα.. ακομα & 3 θαυματα να γινουν..ΧΛΩΜΟ.

  (1θαυμα) να ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΛΑ τα ΔΑΝΕΙΑ
  …ακόμα και αυτά που μπορούν ακόμα να εξυπηρετηθούν..
  πριν ξεσπάσουν ομαδικές αγωγές & προσφυγές ασφαλιστικών μέτρων για τις ζημιές που υπέστησαν
  από την πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά ύφεση..που οδηγεί στην βιοποριστική σύνθλιψη..& σε ανθρωπιστική κρίση.
  (2θαυμα) Μηδενικά ενοίκια -για ένα εύλογο χρονικό διάστημα-
  (αφού η αγοραστική δύναμη δεν καλύπτει ούτε τα λειτουργικά έξοδα..
  οδηγώντας παραλληλα κόσμο & κοσμάκη στην απελπιστικά καλπαζουσα ΑΝΕΡΓΙΑ )
  ..ευνοώντας παράλληλα (τα εργασιακά ευνόητα ) και την εξάπλωση των πολυεθνικών..
  πού τείνουν να διαθέτουν πλέον σχεδόν μονοπωλιακά τα ειδή βασικών αναγκών..κλπ)
  (3 θαυμα) Δωρεάν Αξιοπρεπή ΣΤΕΓΗ-με ΦΩΣ-ΝΕΡΟ-ΤΗΛ+ΤΡΟΦΗ & ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ. για την κατανάλωση
  (μόνον ως έτσι μπορουν να χαρακτηριστούν οι μισθολογικές αμοιβές)
  …και όλα αυτά αφού πρώτα αλλάξουν ριζικά οι μακροχρονιες & στρεβλές νοοτροπίες.
  ..ο Κομφουκιος το ειπε..?
  Βρες πρώτα μια απασχόληση που σου αρέσει & να την αγαπάς…δούλεψε την..”προπονήσου” καλά & θα έρθουν και τα χρήματα..
  (και τοτε  να μιλουν για ενσυνειδητη ανταποδοτικη  φορολογια  απο το πρωτο euro )
  …και ΟΧΙ το ΑΝΤΙΘΕΤΟ.
  ..επιβαρυνόμενο μάλιστα από την χυδαία αύξηση του κόστους ζωής..
  & συνθλίβοντας τα εισοδήματα..που παράλληλα είναι & η κατανάλωση του άλλου..(αδιέξοδο το εκρηκτικό κοκτέιλ) & ο νοων νοητο.
  sorry αλλα… Η ηθική ως συνείδηση ,και το δίκαιο ως αίσθημα δικαιοσύνης είναι προυπόθεση και θεμέλιο του συλλογικού βίου.
  Χωρίς ντροπή και χωρίς δίκαιο οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής συμβίωσης είναι απλώς Α δ ύ ν α τ η!

   
   

 3. Μεχρι στιγμης οι τραπεζες επιβαρυνανε το δημοσιο χρεος με 23 δις που δεν πληρωθηκαν τον Ιουνιο.
  Ητανε οι εγγυησεις του πακετου Αλογοσκουφη στην ΕΚΤ το 2009.
  Αυτα τα δανεια της ΕΚΤ εχουν διαρκεια 3 χρονια οποτε να περιμενουμε πολλα κανονια συντομα γιατι μετα το πακετο Αλογοσκουφη γινοτανε παρτυ εγγυησεων σχεδον καθε τριμηνο.
  Παρεπιπτοντως δοθηκαν αλλα 5 δις σε ρευστο το 2009 … αραγε τι γινανε εκεινα τα λεφτουδακια ? Τα πηρε πισω το δημοσιο ?
   
  Σε πρωτη φαση λοιπον διαγραφη δανειων ιδιωτων αξιας 23 δις.
  Αν συνεχισουν να μην πληρωνουν την ΕΚΤ οπως δηλωσε ο Σταικουρας … τοτε για καθε ποσο που χρεωνεται στο δημοσιο αντιστοιχη διαγραφη δανειων ιδιωτων ισης αξιας.
  Οταν τελειωσουμε με τα 120 δις των δανειων που δοθηκαν σε ιδιωτες … τοτε μπορουμε να πιασουμε και τα 120 που δοθηκαν σε επιχειρησεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *