Ποιος θα σώσει τη Forthnet;

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί το εγχείρημα διάσωσης του «Μαρινόπουλου», οι τράπεζες βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης ενός άλλου επιχειρηματικού κολοσσού με τεράστια χρέη και ίσως αναγκασθούν να επωμισθούν τελικά το κόστος μιας αναδιάρθρωσης που θα περιλαμβάνει κούρεμα και μετοχοποίηση δανείων. Προς το παρόν μεταθέτουν το πρόβλημα, εισφέροντας 50-70 εκατ. ευρώ σε ομολογιακή έκδοση που δίνει ανάσα ζωής στη Forthnet και καθιστά εφικτή την αναχρηματοδότηση της.

Όμως το μέλλον της παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, καθώς οι Αραβες και οι εγχώριοι μεγαλομέτοχοί της αρνούνται να εισφέρουν κεφάλαια – οι μεν επειδή θεωρούν ότι θα είναι «πεταμένα λεφτά», οι δε για λόγους επιχειρηματικής σκοπιμότητας.

Πνιγμένη σε «βουνά» υποχρεώσεων και χωρίς να διαθέτει την αναγκαία ρευστότητα, η Forthnet δεν θα μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα τις δραστηριότητες της και να αντέξει στον σκληρό ανταγωνισμό, χωρίς μια γενναία  ένεση κεφαλαίων και αναδιάρθρωση δανεισμού.

Τα λεφτά του ομολογιακού

Για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες και να εξασφαλίσει αναχρηματοδότηση από τις τράπεζες, η διοίκηση της εταιρείας ζήτησε 99 εκατ. από τους μετόχους της, μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας εγγραφών τη Δευτέρα είχε  εισφερθεί μόνον  το… 0,12% αυτού του ποσού – μόλις 120 χιλιάδες από τα 70 εκατ. ευρώ που ήταν το μίνιμουμ για να ισχύσει η συμφωνία με τις τράπεζες. 

Προς άρση του αδιεξόδου, οι πιστώτριες τράπεζες αναγκάστηκαν τελικά να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του μίνιμουμ απαιτούμενου ποσού (τουλάχιστον 55 εκατ.) μέσω συνδεδεμένων χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τα υπόλοιπα 10-15 εκατ. εισέφερε επενδυτική εταιρεία του Ντουμπάι.

Η εμπλοκή αποφεύγεται, η αναχρηματοδότηση θα γίνει, η εταιρεία παίρνει «βαθιά ανάσα». Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται προσωρινά, αλλά δεν λύνεται, καθώς η Forthnet  συνεχίζει να «παράγει» ζημίες  με ρυθμό 150 εκατ. ευρώ ετησίως και σύντομα δεν θα είναι πάλι σε θέση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.

 «Τα κάστανα απ τη φωτιά»

Σανίδα σωτηρίας μπορούν να προσφέρουν πλέον μόνον οι τράπεζες, προς τις οποίες η Forthnet έχειβραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 330 εκατ. ευρώ και τουλάχιστον 70 εκατ. μεσομακροπρόθεσμες. Οι μεγαλύτερες οφειλές είναι προς την Εθνική.

Αν λοιπόν δεν δείξουν ενδιαφέρον για τη διάσωση της η Wind και η Vodafone, που κατέχουν αντίστοιχα 32,3% και 6,5% των μετοχών, η «καυτή πατάτα» θα περάσει στις τράπεζες, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια άλληπερίπτωση Μαρινόπουλου – κυρίως ως προς το μέγεθος των οικονομικών συνεπειών μιας επαπειλούμενης κατάρρευσης και όχι ως προς τον κίνδυνο πρόκλησης ντόμινο.

Οι δύο ανταγωνίστριες και μέτοχοι της Forthnet – η Wind και η Vodafone –  είχαν προσπαθήσει  την προηγούμενη διετία να αποκτήσουν τον έλεγχο της. Ενδιαφέρονται και τώρα, αλλά την θέλουν «καθαρή και νοικοκυρεμένη» – με κουρεμένα και αναδιαρθρωμένα τα χρέη της, μειωμένο προσωπικό και συμπιεσμένες λειτουργικές δαπάνες.

Αφήνουν λοιπόν τις τράπεζες να «βγάλουν τα κάστανα απ τη φωτιά» και θα επανέλθουν την κατάλληλη στιγμή…

Κούρεμα και μετοχοποίηση δανείων

Για να διασωθεί και να καταστεί βιώσιμη Forthnet, θα χρειασθεί απαραιτήτως ένα γενναίο «κούρεμα» υποχρεώσεων και επιπλέον ένεση ρευστότητας.

Η αναδιάρθρωση δανεισμού θα περιλαμβάνει αναπόφευκτα και μετοχοποίηση μέρους των οφειλών προςτράπεζες, οι οποίες θα καταστούν έτσι μεγαλομέτοχοι της εισηγμένης εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Επόμενη κίνηση θα είναι πιθανότατα η συγχώνευση της με την Wind. Από τη συνένωση θα προκύψει ένα ισχυρό επιχειρηματικό σχήμα με μεγάλο μερίδιο αγοράς, που μπορεί να καταστεί κερδοφόρο επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας και συνέργειες και αξιοποιώντας αποτελεσματικότερα  το «όπλο» της Nova για την προσέλκυση συνδρομητών.

Οι Αραβες μέτοχοι

Προς το παρόν μένει να διευκρινισθούν οι προθέσεις της Wind, της Vodafone και της Massar Investments. Η επενδυτική εταιρεία του Αραβα δισεκατομμυριούχου Αμπντούλ Αζίζ αλ Γκουρχέρ έχει αποκτήσει 20,64% της Forthnet,διαδεχόμενη ουσιαστικά την Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ), της οποίας ο ρόλος και η συμμετοχή έχουν περιορισθεί.

Η εταιρεία των Εμιράτων κατέχει τώρα μόνον 1,97% της Forthnet. Eχει όμως και έμμεση συμμετοχή μέσω της μαλτέζικης Go, η οποία εμφανίζεται ως δεύτερος βασικός μέτοχος με 22,63%.

Στην Go, που ήταν μέχρι τον περασμένο Ιούλιο θυγατρική της EIM, μεγαλύτερος μέτοχος είναι τώρα η Tunisie Telecom – και μέσω αυτής το τυνησιακό Δημόσιο και το Dubai Investment Group.

«Πεταμένα λεφτά» ή ευκαιρία;

Οι νέοι μέτοχοι είναι αυτοί που πίεσαν να μη συμμετάσχει η Go στην ομολογιακή έκδοση της Forthnet, υποστηρίζοντας ότι θα είναι «πεταμένα λεφτά».Με την άποψη αυτή συντάχθηκαν στη ΓΣ και οι μικρομέτοχοι, οι οποίοι προτιμούν μερίσματα και όχι επενδύσεις υψηλού ρίσκου.

Τα στελέχη της Forthnet πιστεύουν πάντως ότι η εταιρεία όχι μόνον μπορεί να σωθεί, αλλά έχει δυνατότητες να καταστεί κερδοφόρος σε βάθος χρόνο, αν γίνει αναδιάρθρωση δανεισμού και αποκτήσει ρευστότητα.

Οι προοπτικές θα γίνουν μάλιστα καλύτερες αν συγχωνευθεί με την Wind και η εμπορική στρατηγική της εστιασθεί στην παροχή συνδυασμένων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης και broandband, με αξιοποίηση της Nova.

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Ποιος θα σώσει τη Forthnet;”

  1. Εκατομμύρια εδώ και κει και ποιος θα τα πληρώσει;
    Κατά τα άλλα, οι τράπεζες ζαλίζουν τους μικροοφειλέτες για 3-4 χιλιάρικα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *