Οριστικό: Κλειστές και με capital controls οι τράπεζες

Απόφαση για επιβολή των capital controls από αύριο έλαβε το Συμβούλιο Συστημικής σταθερότητας. Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο πριν τις 18:00 και στη συνεδρίαση στο υπουργείο Οικονομικών συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Γιάννης Στουρνάρας, η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής και ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος. Στη συνεδρίαση συμμετέχουν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο γ.γ. της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος.

Η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην ενισχύσει τη ρευστότητα και τα διαθέσιμα των τραπεζών βρίσκονται στο όριο συναγερμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από την ώρα που ανακοινώθηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου αποσύρθηκαν από τα ΑΤΜ 1 δισ. ευρώ.

Την ανακοίνωση της επιβολής των capital controls θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Νωρίτερα ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε διαψεύσει την είδηση ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή capital controls, την οποία δημοσιοποίησε το BBC.

Ο υπουργός Οικονομικών έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό του στο Twitter ότι «τα capital controls μέσα σε μια νομισματική ένωση, είναι μία αντίφαση. Η ελληνική κυβέρνηση αντιτίθεται σε αυτή τη σκέψη». Λίγο αργότερα υπήρξε και η ανακοίνωση-διάψευση του υπουργείου Οικονομικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *