Οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητούν τα τεκμήρια…

Το υπουργείο Οικονομικών έκανε δεκτή την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη και με απόφασή του παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να αμφισβητούν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Όπως αναφέρει στο πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταγματικότητα της επιβολής τεκμηρίων διαβίωσης αποτελεί η δυνατότητα αμφισβήτησής τους από τους πολίτες.

Ακόμη, καταγράφει την πάγια άρνηση των ΔΟΥ αφενός να ενημερώνουν τους πολίτες για το δικαίωμα αυτό και αφετέρου να παραλαμβάνουν και να εξετάζουν τις σχετικές αιτήσεις.

Από την πλευρά του το ΥΠΟΙΚ υιοθέτησε την πρόταση της ανεξάρτητης Αρχής, αποστέλλοντας σχετική εγκύκλιο προς όλες τις ΔΟΥ και τις ελεγκτικές υπηρεσίες, στην οποία περιγράφονται διαδικασίες ανταπόδειξης και ανατροπής των τεκμηρίων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και την ευχέρεια στους πολίτες να τα αμφισβητήσουν.

Όπως αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, με τις οδηγίες αυτές υπενθυμίζεται η σχετική διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους μετά την υποβολή της δήλωσης του 2012, μαζί με το εκκαθαριστικό και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να αμφισβητήσουν ενώπιον των ΔΟΥ τα τεκμήρια αντικειμενικών δαπανών.

Τέλος, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ ελέγχει την ακρίβεια των ισχυρισμών και των αποδεικτικών στοιχείων και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη προβαίνοντας σε νέα εκκαθάριση του οφειλόμενου φόρου…

nonews-news.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *