Οι ζημιές κάθε τράπεζας από PSI+ & επαναγορά

Πολύ ακριβά πλήρωσαν οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες την συμμετοχή τους τόσο στο PSI+ τον περασμένο Μάρτιο όσο και στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους που ολοκληρώθηκε προχθές, καθώς συνολικά οι προ φόρων ζημιές τους ανέρχονται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές στα 26,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και όσα αναφέρει ο Κ.Παπαγρηγόρης στην Αξία, τις μικρότερες ζημιές ύψους 4,4 δισ. ευρώ εμφανίζει η Alpha Bank και τις μεγαλύτερες, σχεδόν 11 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα, με την Eurobankνα καταγράφει ζημιές 5,4 δισ. ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς 5,7 δισ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της επαναγοράς και την ρευστοποίηση όλων των ομολόγων των τραπεζών, αποκρυσταλλώθηκε, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές και η σωρευτική ζημιά λόγω του PSI+ και της επαναγοράς. Το συνολικό πραγματικό – όχι πλέον λογιστικό – ‘κούρεμα’ ανέρχεται στο 74,3% της αρχικής ονομαστικής αξίας των ΟΕΔ που συμμετείχαν στο PSI+.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των παραπάνω Τραπεζών εκτιμώνται σήμερα στα 27 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν αποκλείεται το ποσό αυτό τελικά να κινηθεί σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, λόγω της βαθύτερης ύφεσης της οικονομίας. Ωστόσο, χωρίς την επίπτωση του PSI+ και της επαναγοράς των ομολόγων, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων Τραπεζών θα ήταν σημαντικά μικρότερες, παρά τη βαθιά πολυετή ύφεση, λόγω του σημαντικού ύψους των προβλέψεων που οι Τράπεζες έχουν ήδη αναλάβει έναντι επισφαλών δανείων.

Το σύνολο αυτών των απωλειών αποτελεί, ταυτόχρονα, όφελος για το Δημόσιο, λόγω της συνεπαγόμενης ισόποσης μείωσης του δημοσίου χρέους καθώς και της σημαντικής ελάφρυνσης για μελλοντικές πληρωμές τόκων. Λόγω των τεράστιων ζημιών από τα ΟΕΔ, οι μέτοχοι των τραπεζών – μεταξύ αυτών περί τους 500.000 ιδιώτες μικροεπενδυτές και τα ασφαλιστικά ταμεία – απώλεσαν, από το 2007 έως σήμερα, άνω του 95% των επενδύσεών τους σε τραπεζικές μετοχές. Για τα ασφαλιστικά ταμεία ιδιαίτερα, η ζημία αυτή είναι επιπλέον εκείνης που υπέστησαν από τη συμμετοχή τους στο PSI+

Οι τέσσερεις τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς συμμετείχαν στο PSI+ με συνολικό ποσό ομολόγων 35,7 δισ. ευρώ, το οποίο ως ποσοστό του ενεργητικού τους, όπως αυτός δημοσιεύτηκε για το έτος 2011, κυμαινόταν από 9.5% (Eurobank) έως 15.6% (Τράπεζα Πειραιώς). Ως μέσο ποσοστό επί του ενεργητικού τους, τα κρατικά ομόλογα που κατείχαν οι παραπάνω τράπεζες δεν διέφεραν σημαντικά από τα αντίστοιχα ποσοστά των ιταλικών ή ισπανικών τραπεζών για το χρέος των χωρών τους.

www.politis-gr.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *