Οι εφορίες «κρύβουν» ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Κλειστές τις πόρτες των εφόρων βρίσκουν οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, παρ’ ότι υπάρχει σε ισχύ διάταξη που δίνει τη δυνατότητα διακανονισμού.

Αν και είναι σε ισχύ η διάταξη που παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να επικαλεσθούν οικονομική αδυναμία, ορισμένοι έφοροι λόγω των υψηλών στόχων που τους έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών παραπλανούν τους φορολογούμενους. Με τον τρόπο αυτό οι εφορίες προχωρούν σε κατασχέσεις, τραβούν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς μάλιστα να ενημερώνουν τους υπόχρεους (η δυνατότητα αυτή του δίνεται από το νόμο).

Από τη μία εφαρμόζουν το νόμο για να αυξήσουν τα έσοδα του δημοσίου από την άλλη παραπλανούν τους φορολογούμενους ότι δεν υφίσταται η διάταξη του νόμου 2648/1998 περί οικονομικής αδυναμίας. Η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία (ν.2648/1998) προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ μπορούν να ζητούν από τους προϊσταμένους των αρμοδίων Εφοριών την υπαγωγή τους σε «διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής», ώστε να εξοφλούν τις οφειλές τους σε μηνιαίες δόσεις . Μέχρι το ποσό των 300.000 ευρώ αποφαίνεται ο έφορος, από το ποσό από αυτό και μέχρι τις 800.000 ευρώ επιτροπή της εφορίας και άνω των 800.000 ευρώ επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να υποβάλλουν αίτημα στην εφορία προκειμένου να υπαχθούν σε διευκολύνσεις τμηματική καταβολής. Οι δόσεις καθορίζονται με βάση συντελεστές ή βαθμούς αξιολόγησης που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία εξετάζει έφορος. Τα κριτήρια αυτά είναι:

• Η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη με συντελεστές από 1 έως 5.

• Η διασφάλιση της οφειλής με συντελεστές από 0 έως 4.

• Η προέλευση της με συντελεστές από 0 έως 5.

• Η συμπεριφορά του οφειλέτη κατά το παρελθόν με συντελεστές από 0 έως 4.

• Η αιτία για την οποία ζητείται η διευκόλυνση με συντελεστές από 0 έως 5.

Ο έφορος μπορεί κατά την κρίση του να προσθέσει από 1 έως και 4 ακόμη βαθμούς αξιολόγησης.

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Οι εφορίες «κρύβουν» ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές”

  1. Kαλά τότε λέω και εγώ να κρύψω βαθιά στα φυλοκάρδια μου την επιθυμία μου να σε επισκευθώ .
    Ξέρεις , γιατί καθώς γράφει και η Κική Δημουλά :
    “…έτσι πρέπει να ράβονται οι σχέσεις και οι εξαρτήσεις,
    με αραιές χαλαρές βελονιές, για να μπορούν να ξηλώνονται εύκολα…”
    Ετσι , θα σου είμαι πάντα επιθυμητός σε βάθος χρόνου πορτοφολού μου….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *