Οι εργαζόμενοι στις εισπρακτικές των τραπεζών καταγγέλλουν: «Δεν θέλουμε να είμαστε συνένοχοι»

Αντίθετοι στις τακτικές όχλησης των οφειλετών από τις τράπεζες δηλώνουν με ανακοίνωση του σωματείου τους οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα τραπεζών. Καταγγέλλουν επίσης απαράδεκτα αντιεπαγγελματική και απολίτιστη συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους.

 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Ως εργαζόμενοι και εκπρόσωποι εργαζομένων σε Τηλεφωνικά Κέντρα Τραπεζών καταγγέλλουμε ότι δεν λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια στη διαχείριση των μη ενήμερων δανειοληπτών με αποτέλεσμα:

• αφενός οι επιπτώσεις στους πελάτες δανειολήπτες της Τράπεζας να είναι δυσβάσταχτες έως εξοντωτικές,

• αφετέρου οι εισπράξεις για τη Τράπεζα να είναι τελικά λιγότερες από αυτές που θα μπορούσαν να είναι.

Δηλώνουμε ότι ως εργαζόμενοι δεν συμφωνούμε με την πρακτική, που μας επιβάλλεται, να παρενοχλούμε τους δανειολήπτες και να επιδεικνύουμε μηδενική ευαισθησία σε προβλήματα υγείας ή άλλες δυσκολίες που αντικειμενικά αντιμετωπίζουν οι οφειλέτες. Είμαστε ευθέως αντίθετοι και αντίθετες με τη λογική που απορρέει από τους προϊσταμένους, επιφορτισμένους με τη διοίκηση των Τμημάτων Collection, συνήθως ειδικούς συμβούλους των Τραπεζών, για ωμή, σκληρή και ανάλγητη αντιμετώπιση όσων χρωστούν.

Δεν θέλουμε να είμαστε συνένοχοι και να έχουμε άθελά μας συμβάλει στο να οδηγούμε σε απόγνωση τους συμπολίτες μας, γεγονός που μπορεί να έχει δραματικά αποτελέσματα πάνω στη υγεία τους και τη ζωή τους.  Κατ’ αρχήν βάζουμε σε υψηλότερη προτεραιότητα τον άνθρωπο και τη κοινωνία και δεύτερον πιστεύουμε ότι και τα οικονομικά αποτελέσματα για την Τράπεζα θα ήταν καλύτερα με μια πιο ανθρώπινη αλλά και λογική αντιμετώπιση. Επιβεβαιώνεται από τη πράξη ότι η λογική της πλήρους εξάντλησης του δανειολήπτη είναι κοντόθωρη και αναποτελεσματική.

Το γεγονός της απαγόρευσης – από τη πλευρά των Τραπεζών – δημοσιοποίησης των σεναρίων (script) βάσει των οποίων απαντάμε στις τηλεφωνικές κλήσεις αφήνει μεγάλο περιθώριο για ελλιπή ενημέρωση των οφειλετών – η οποία δεν γίνεται αντιληπτή από τους ίδιους – και που αγγίζει τα όρια της παρανομίας. Συμβαίνει τα σενάρια να αλλάζουν συχνά, πάνω από μία φορά μέσα στην ημέρα, ειδικά μετά από καταγγελίες ορισμένων καλύτερα ενημερωμένων πελατών. Πιστεύουμε ότι αποσιωπούνται διατάξεις που πιθανόν να διευκόλυναν τον δανειολήπτη να ξεπληρώσει το δάνειό του και να απέτρεπαν την οικονομική αλλά και βιολογική καταστροφή του.

Οι τηλεφωνητές (agents) δεν επιτρέπεται να ενημερώνουν τους δανειολήπτες για τις ευνοϊκές επιλογές της ισχύουσας νομοθεσίας (νόμος Κατσέλη) και πολύ περισσότερο απαγορεύεται να προωθούν ή να ενθαρρύνουν την καταφυγή σε αυτές. Φοβόμαστε ότι ο νόμος Κατσέλη δεν εφαρμόστηκε ούτε στην Τράπεζα που η κα Κατσέλη διατελεί Πρόεδρος. Oι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και της Ελληνικής Βουλής για ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρηματιών πιθανόν παραμένουν αχρησιμοποίητες και ανενεργές εφόσον οι Διοικήσεις των Τραπεζών αποφασίσουν ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους.

Ως απαραίτητο μέτρο θεωρούμε την κατοχύρωση νομοθετικά της υποχρέωσης των Τραπεζών να δίνουν τα σενάρια για έλεγχο σε κάποια αρχή, κατά το δυνατόν ανεξάρτητη, που δεν θα είναι πάντως υπό τον έλεγχο των ίδιων ή της Τράπεζας της Ελλάδος. Εναλλακτικά θα ζητούσαμε την άδεια δημοσιοποίησης των σεναρίων αυτών στο ευρύ κοινό, κάτι που σήμερα απαγορεύεται.

Το παραπάνω μέτρο είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι οι όποιες ευεργετικές διατάξεις (προστασία πρώτης κατοικίας κλπ.) ψηφίζονται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα εφαρμόζονται στη πράξη.

Το ίδιο ισχύει και για τις αναγγελλόμενες δυνατότητες ρυθμίσεων και διακανονισμών που προτείνονται από τις ίδιες τις Τράπεζες. Διαφημίζονται από τις ίδιες με στόχο την βελτίωση του κοινωνικού τους προφίλ αλλά δεν τελικά δεν φτάνουν στους ενδιαφερόμενους.

Επιπλέον θέλουμε να επισημάνουμε ότι στα τηλεφωνικά κέντρα εφαρμόζονται μέθοδοι επιθετικού management με πλήρη αστυνόμευση των εργαζομένων, εξαντλητική εντατικοποίηση, προσβολή της αξιοπρέπειας, εξευτελισμό της προσωπικότητας τους και ρατσιστική συμπεριφορά. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι πράγματι προϋπόθεση για να μην υπάρχουν αντιρρήσεις ή δεύτερες γνώμες όσο αφορά την τυφλή υπακοή στις άνωθεν οδηγίες για αντιμετώπιση των δανειοληπτών όπως περιγράψαμε νωρίτερα.

Ιδιαίτερα έντονα είναι τα προβλήματα με την παρεμπόδιση συνδικαλιστικής ελευθερίας δικαιολογημένα διότι η ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση και εκπροσώπηση των εργαζομένων θα μπορούσε να είναι το μόνο εμπόδιο στις αυθαίρετες πρακτικές απέναντι στους πελάτες των Τραπεζών. Ο εργαζόμενος για να φτάσει να εκστομίσει χωρίς αντίρρηση τα υποδεικνυόμενα σενάρια πρέπει να είναι όμηρος και απόλυτα εξαρτημένος για τη δουλειά του – και τη επιβίωσή του – από τον εργοδότη του. Έχουμε ήδη προβεί σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας για το περιστατικό που προϊστάμενος ανέφερε «όποιος είναι στο σωματείο, δεν θα γίνει ποτέ 8ωρος, [ …] θα φροντίσει η Τράπεζα να απομακρυνθεί» και για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης.

Το μόνο συμφέρον που βλέπουμε να ικανοποιείται από τις πρακτικές εξόντωσης και ξεζουμίσματος των δανειοληπτών και την απαράδεκτα αντιεπαγγελματική και απολίτιστη συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους, είναι αυτών που επιθυμούν να αποδείξουν, πιθανόν για ίδιον όφελος, ότι δήθεν το Τμήμα Collection (των Ληξιπρόθεσμων οφειλών) δεν είναι αποδοτικό όσο λειτουργεί εντός Τράπεζας αλλά θα ήταν προτιμότερο να δοθεί στις, γνωστές σε όλους μας, εισπρακτικές εταιρείες.

tvxs.gr

13 σχόλια σχετικά με το “Οι εργαζόμενοι στις εισπρακτικές των τραπεζών καταγγέλλουν: «Δεν θέλουμε να είμαστε συνένοχοι»”

 1. Εγώ πάντως, ενω ενημέρωση την ποστ κρεντιντ οτι στο τέλος του μήνα θα προβω σε καποιες ληξιπροθεσμες οφειλές που έχω, αυτοι επέμεναν και μαιρνανε λυσσασμενα τηλέφωνο, λες και είμαι κανένας τουρίστας στην Ελλάδα και θα με χάσουν.λες και θα μου πληρώσουν το ποσο που τονίζεται…αν είναι δυνατόν…δε φτανει που με τη στάση μου, λόγω αλλων υποχρεώσεων, θα φορτωθω και τα πανωτοκια, θα μου ζαλιζουν και τα @@ απο πανω…μου έρχεται να του ο υς ρίξω καμια χριστοπαναγια, αλλά λέω ας οψεται, εργαζόμενοι είναι…

 2. Ουξου ρε αλήτες! Όταν μέχρι το 2011-12 υπήρχε ακόμα ρευστό και ο κόσμος πλήρωνε όσο μπορούσε εσείς παιρνατε τα μπόνους βάσει επίτευξης στόχων ήταν όλα ωραία και καλά. Τώρα που οι εισπράξεις σχεδόν εκμηδενιστηκαν μαζί με τα μπόνους σας και το κυριότερο φοβάστε ότι θα περάσετε για καφέ από τον ανακριτή θυμηθηκατε την αξιοπρέπεια των δανειοληπτών καθώς και το γεγονός ότι έχετε τελικά και εσείς αξιοπρέπεια!

  1. Γνωρίζεις ποιοι είναι αυτοί που εργάζονται σε αυτές τις εταιρείες;
   Γνωρίζεις ότι η πλειονότητά τους δεν έκανε αυτή τη δουλειά παλαιότερα όταν έπαιρνες κάρτες;
   Από ανακριτή πάντως δεν θα περάσουν οι εργαζόμενοι.
   Νταξ, να ξέρουμε και τι λέμε απέναντι σε χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και τους τηλεφωνούν οι εισπρακτικές.

   1. Ναι γνωρίζουμε ποιοί είναι . Είναι αυτοί που “παλαιότερα” με πολύ μεράκι τηλεφώνουσαν στην καρκινοπαθη μητέρα μου και την ενημέρωναν για τις οφειλές μου. Και μετά έπαιρναν εμένα τηλέφωνο και πολύ μάγκικα μου έλεγαν “καλέ δεν λυπαστε τη μάνα σας? Πληρωστε”. Διαθετω την ελάχιστη εξυπνάδα που χρειάζεται για να καταλάβω από το τηλέφωνο πότε κάποιος πιστεύει σε αυτό που λέει και πότε μιλάει καθ’υπαγορευση με κόμπο στο λαιμό. Τέλος, ξέρω πολύ καλά με τί κριτήρια επιλέγουν οι εισπρακτικές το προσωπικό τους: λερες. Υπάρχει μεγάλη ανεργία αλλά όταν συμπράττεις με εκβιαατες δεν το κάνεις μόνο από ανάγκη αλλά και πρέπει να το έχεις κιόλας.

    1. Εγω πάντως γνωρίζω ευγενέστατες κυρίες που μου έλεγαν πώς προσπαθούσαν έμμεσα να πουν σε δανειολήπτες να μπουν στο νόμο Κατσέλη περιφραστικα βεβαίως, αλλα ήταν σαν να μιλούν σε ντουβάρια. Ηταν πιο απασχολημένοι με το να τις βρίζουν παρά να ασχοληθουν σοβαρά με το πρόβλημά τους.

     Αυτές δεν φταινε για τα δάνεια που πήραμε, δεν φταινε για τα επιτόκια, δεν φταινε για την πολιτική της εταιρείας, δεν φταινε για την ανεργία (είναι και οι ίδιες θύματα) και δεν φταινε για τις επόμενες κινήσεις στις οποίες προβαίνει η τράπεζα.

     Μια από τις κυρίες που δουλεύει σε εισπρακτική την καλή εποχή που πολλοι πήγαιναν βολτουλες με διακοποδάνεια, δουλευε στο “Γρηγορη”, έμεινε άνεργη, πήγε στη μόνη δουλεια που της προτάθηκε και δέχεται τηλέφωνα από εισπρακτικες για τα δικα της χρέη.

     Κατά τα λοιπα, μπορεις να τη βρίσεις, να ξεσπάσεις και να νιώσεις καλύτερα. Ο τραπεζίτης θα στεναχωρηθεί πολύ που του βρισες την υπάλληλο ξέρεις.

     1. Σκεφτόμουν, έτσι και απαντήσει και από πάνω, δικαιωνομαι πανηγυρικά. Νταξ, εδώ υπάρχουν δολοφόνοι στα δικαστήρια που κοιτάνε στα μάτια τους συγγενείς του νεκρού και γελανε ειρωνικά και απορουν για την ποινή που τους επιβλήθηκε, σιγά μην ιδρωσει το αυτί των υπαλλήλων των εισπρακτικων εταιρειών που με την σύμπραξη τους, απειλώντας και εκβιάζοντας, έκλεισαν σπίτια, έστειλαν κόσμο στα νοσοκομεια με εμφραγματα, εγκεφαλικά η τους ώθησαν στην αυτοκτονία. Εδώ είναι που απλά λέμε “Κιμ, πατα το”.

     2. Από την κλάψα κονόμησε μόνο η Μάρθα Βούρτση.
      οι υπόλοιποι βρίσκουμε άλλους τρόπους να λύσουμε τα προβλήματά μας. Θα μου πεις, αν μπορούσες να ιεραρχήσεις προτεραιότητες και να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με τη λογική δεν θα ειχες ανάγκη να κλαψομουρίζεις όλη μέρα εδώ μεσα.

     3. Μαντάμ, αυτοί που παίρνουν τηλέφωνο και βρίζουν, ειρωνευονται, απειλούν και εκβιάζουν δεν είναι οι δανειολήπτες αλλά οι υπάλληλοι των εισπρακτικων εταιρειών. Αυτούς που ψάχνει τώρα ο εισαγγελέας για ποινικά εγκλήματα είναι οι εισπρακτικές εταιρείες και όχι οι δανειολήπτες. Κανένας δεν σε προσκάλεσε εδώ να διαβάζεις τις κλαψες μου/μας. Μόνη σου μπηκες. Μην ασχολεισαι μαζί μας και εκτός ωραρίου. Βρες εναν καλό δικηγόρο, θα τον χρειαστείς για να καλμαρεις την κλαψα του ανακριτή/ εισαγγελέα, όταν οι εργοδότες σου, ίσως όχι άδικα θα λένε ότι και οι υπάλληλοι συνεπραξαν σε σωρεία εγκλημάτων.

     4. Συμφωνώ με τη μαρια, αλλά όχι απόλυτα, δεδομένου οτι πολλοί εξ υμών (βάζω υ γιατί δεν τυχαίνει να μαι ένας απο αυτους), στάθηκαν άτυχοι συγκυριακα και ή κρίση τους γονάτισε…τι ηλικια εχεις αν επιτρεπεται;το Νικολά δε τον ξέρω, αλλά βλέπω οτι δίνει σημαντικές πληροφορίες σε δανειολήπτες που επισκέπτονται τον ιστότοπο..οποτε, πριν επιτεθουμε λεκτικά, καλό είναι να παρατηρούμε την εν γένει συμπεριφορα και στάση κάποιου Μαρία!φιλικά παντα!

 3. nikos123 , Να αγιάσει το στόμα σου ! Κάποιοι κάνοντας υπερωρίες -λες και ο λέρας μπός θα τους πληρώσει- πετανε και ειρωνίες (“μαρθες βουρτσες “) αντί να κοιτάξουν τον καθρέφτη τους μπας και τους έχει απομείνει έστω ενα μοριο τσίπας . Ακου λεέι “κλάψα”… Αντε καιρός να στέλνουμε χαρτομάνδηλα στους πονεμένους κλαψιάρηδες “εργαζόμενους”…..! Βρε τζούς από δώ !

  1. Μα το διανοεισαι το θράσος? Μπήκε σε site δανειοληπτών να εξισώσει το θύτη με τα θύματα. Από εκεί και μόνο καταλαβαίνεις ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τσίπα και το κείμενο που δημοσίευσαν δεν είναι τίποτα άλλο από χαρτί υγείας, τώρα που ο εισαγγελέας ασκεί διώξεις.

   1. Δεν θα το έλεγα θράσος. Αξιοθρήνητη βλακεία , θα το έλεγα . Just ,PATHETIC ! Νομίζει οτι απευθύνεται σε ανενημέρωτους και αδαείς, κρινοντας εξ ΄ίδίων. Ειδα στα ματια της τον φόβο οπως σε εκείνη την ταινία με τον Χιτλερ οταν μαθαίνει τα κακά χαμπέρια της καταρευσης. Φοβαται μην μαζί με τα αφεντικά της τους παρει μπάλα και αυτούς .Βλεπει εφιαλτες οτι την μαζευουν την κουρεύουν και την διαπομπευουν δημόσια ,με ταμπέλα στο μετωπο οπως κατοχή ένα πράμα.

    Με την ευκαιρία , συγχαρητήρια για την σπουδαία δουλειά που προσφέρεις εδώ στο σαιτ . Και στα άλλα τα παιδιά βεβαια.

    Και κατι τελευταίο.Για όνειρο θερινής νυκτός προκειται , αλλά ποσο πλακα θα ειχε να ζητήσουν καποια μερα συμπαράσταση για απολύσεις κ.λ.π. δημόσια σε καμμιά πλατεία….E λοιπόν ,παραγγελνεις φραπεδιά σε παρακείμενο μαγαζί και με στυλ greek καμάκι 70΄s , απλώνεις τα ποδια και απολαμβανεις την συμπαράσταση του κόσμου για ωρες ….

 4. 40 χρόνια φούρναρης , δεν ξαναματείδα , ούτε ποτές “ενημερώθηκα” (καλά το λέω χιλιάδες μακαρίτες και αυτόχειρες, θύματα των ενημερώσεων ; ) από “εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα τραπεζών” όπως μας λέει ο ποιητής του πονήματος . Αυτό που σίγουρα και ευκολα διακρίνει κανείς, ειναι μιά κουτοπονηριά εκ μέρους του….”σωματείου” … ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΑΓΑΤΕ , ΠΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΗ , ΣΕ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΙΟΥΦΗΔΕΣ ! Ειτε για “λάιτ” εισπρακτορες ενδοτραπεζικούς μιλας , ειτε για εξωτραπεζικούς εισπράκτορες άουτλετ δανείων , δεν πείθει πια κανεναν !

  Μία συμβουλή μόνο καλέ φουκαρά και κλαψιάρη σαράφη -” πεινανε τα παιδάκια σου” . Μην σου περάσει ποτέ απο το αήθη νού σου να δηλώσεις ιδιότητα . Κινδυνεύεις εκτός απο το να γινεις ρεντικολο , να πνιγείς επίσης και σε τσουνάμι σιέλων . Υπερωριακοί εισπρακτορες των διαφόρων σάιτ , τον αήθη νού σας ! Ομπρέλα χειμώνα καλοκαιρι !

  Τελειώνοντας θα ηθελα να εκφρασω και μια απορία. Οι εκβιαστες και οι του κοινού ποινικού , γιατι δεν συνδικαλίζονται επίσημα ;;; Ε πατέρα ;;; Τι ακριβώς σημαίνει δουλειά , ω πατέρα ;

  Ευχαριστω για τη φιλοξενία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *