Ντάισελμπλουμ: Ετοιμαστείτε για κούρεμα καταθέσεων

Επιβεβαιώνεται και πολιτικά, δια στόματος Γέρουν Ντάισελμπλουμ, η σκληρή γραμμή της Nouy, της επικεφαλής της SSM, της αρχής που θα διενεργήσει τα stress tests στις 130 συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Όπως είχε δηλώσει η Nouy «οι αδύναμες τράπεζες πρέπει να αφεθούν να κλείσουν», θέση την οποία επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων της SSM αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το Νοέμβριο, ενώ οι τράπεζες που δεν θα περάσουν θα λάβουν μερικούς μήνες παράταση για να σωθούν, διαφορετικά θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών της ΕΚΤ, θα επιβληθούν ζημιές στους ομολογιούχους, τους μετόχους και εν τέλει στους καταθέτες.

Η τοποθέτηση του Ντάισελμπλουμ προλειαίνει το έδαφος για την υλοποίηση αυτού του σεναρίου, ανοίγοντας την κουβέντα για την οριστικοποίηση των δράσεων του μηχανισμού εκκαθάρισης.

Παράλληλα προκαλεί ανασφάλεια και δίνει το έναυσμα για μετακινήσεις κεφαλαίων, επιταχύνοντας κατ ουσία την κατάρρευση τραπεζών, ενόσω τα stress tests βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Ικανοποιήθηκα ιδιαίτερα από αυτό πoυ είπε η Ντανιέλ Νουί… ότι αν οι τράπεζες αποδειχτεί ότι είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, απλά θα χρειαστεί να τις κλείσουμε», είπε ο ολλανδός τεχνοκράτης σε συνέντευξή του στο Reuters.

H Ντανιέλ Νουί θα τεθεί επικεφαλής του νέου εποπτικού φορέα για τις τράπεζες της ευρωζώνης, ο οποίος θα υπάγεται στην ΕΚΤ.

«Η άποψή της είναι ότι θα είμαστε σκληροί. Και αυτό είναι το μήνυμα που χρειαζόμαστε όλοι, οι τράπεζες έπρεπε να πάρουν αυτό το μήνυμα, οι χρηματοοικονομικές αγορές χρειάζονται αυτό το μήνυμα και οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζεται να πάρουν αυτό το μήνυμα», είπε.

Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε ακόμη ότι είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το πώς θα κλείνουν οι τράπεζες και ποιος θα επωμίζεται το κόστος ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, διότι ενισχύονται τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *