Μια μεγάλη ήττα για τις τράπεζες

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απειλεί να τινάξει στον αέρα τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων

Οι τράπεζες διαφωνούν. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη «πηγή» ήταν αστείρευτη και βοηθούσε στη διατήρηση της ρευστότητας (και των κερδών τους) για πολλά χρόνια. Εννοείται, σε ευρωπαϊκή βάση. Ωστόσο, όλα τα …ωραία έχουν ένα τέλος.

Γιατί κάπως έτσι μπορεί κανείς να εξηγήσει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε και βάζει ανώτατο όριο στις διατραπεζικές προμήθειες που επιβάλλονται στις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών. Σύμφωνα με το Reuters, το πλαφόν ορίζεται στο 0,2% για τις χρεωστικές και στο 0,3% για τις πιστωτικές κάρτες.

«Το γεγονός, για τις εκδότριες τράπεζες, είναι σχεδόν …καταστροφικό», λένε όσοι γνωρίζουν. Κι αυτό γιατί οι έχοντες καλή ενημέρωση επιμένουν ότι τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Και βεβαίως, μπορεί να τινάξουν ολόκληρους ισολογισμούς στον αέρα, με την απώλεια τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρήθηκε να γίνει κάποιας μορφής εξαίρεση για τα τραπεζικά συστήματα των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Οι Βρυξέλλες ωστόσο ήταν ανένδοτες και έτσι η οδηγία περνά τελικά χωρίς καμία εξαίρεση για κανέναν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *