Με χρέη προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία ένας στους δύο δανειολήπτες

Ιδιώτες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων περίπου ο ένας στους δυο έχουν χρέη και προς τράπεζες αλλά και προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, συνθέτουν την ομάδα των δανειοληπτών που αναζητούν πληροφόρηση για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα κόκκινα δάνεια και τις δυνατότητες που έχουν για τη ρύθμιση τους.

Μέχρι και το τέλος του Σεπτέμβρη περισσότεροι από 2.189 δανειολήπτες εξυπηρετήθηκαν από το σύνολο των ΚΕΥΔ-ΓΕΥΔ που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με το 80% αυτών να προέρχεται από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα από τα στοιχεία των Κέντρων – Γραφείων Ενημέρωσης Δανειοληπτών προκύπτει ότι από το σύνολο των δανειοληπτών που   υπέβαλλαν ερωτήματα, το 50% αφορά σε φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά και ελεύθεροι επαγγελματίες), το 45% πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ μόλις το 5% μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στις εννέα από τις δέκα των περιπτώσεων παρασχέθηκε μια γενικότερη ενημέρωση για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για τα ζητήματα ρύθμισης οφειλών και τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, ενώ μόλις το 10% των πολιτών ενδιαφερόταν για εξειδικευμένη συμβουλή επί προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Μάλιστα προκύπτει ότι το 30% των δανειοληπτών είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν περισσότερες από μια από τις υπάρχουσες εναλλακτικές προτάσεις για τη διευθέτηση των οφειλών τους με βάση τα όσα προβλέπουν τόσο η νομοθεσία όσο και ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα, ο ένας στους τέσσερις δανειολήπτες μπορεί να υποβάλλει αίτηση ένταξης στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δηλαδή την αξιοποίηση των Νόμων Κατσέλη – Σταθάκη ή εναλλακτικά να ενταχθεί στον Κώδικα Δεοντολογίας, ενώ το 45% προκύπτει ότι πρέπει να ξεκινήσει την επικοινωνία με τα πιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τη διαδικασία που αναλυτικά περιγράφεται στον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών προς ρύθμιση των οφειλών. Επίσης, δύο στους δέκα πληρούν τις προϋποθέσεις για να υποβάλουν αίτηση ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων και το 10% μπορεί να υποβάλλει αίτηση ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών στο μέλλον, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο νομικό εργαλείο έχει ισχύ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018, εκκινώντας εναλλακτικά άμεσα την επικοινωνία με τα πιστωτικά ιδρύματα σύμφωνα με τη διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.

Τέλος, ως προς τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι οφειλές τους, σχεδόν οι μισοί (45%) των δανειοληπτών που προσήλθαν στα ΚΕΥΔ – ΓΕΥΔ έχουν οφειλές τόσο προς τα πιστωτικά ιδρύματα και ταυτόχρονα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το 40% των εξυπηρετούμενων δανειοληπτών είχε οφειλές μόνο προς τα πιστωτικά ιδρύματα και μόνο το 15% είχε χρέη μόνο προς το Δημόσιο.

Προχωρά, αλλά με αργούς ρυθμούς

Την ίδια στιγμή, τις 137 έχουν φτάσει οι αιτήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων που έχουν κάνει οριστική υποβολή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέσα στους δύο μήνες λειτουργίας της. Από τον περασμένο Αύγουστο έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, την ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν επισκεφτεί 7.308 επιχειρήσεις, με τις 1269 να έχουν περάσει επιτυχώς τα κριτήρια. Από αυτές έχουν ανεβάσει τουλάχιστον ένα αρχείο 642 και έχουν απορριφθεί συνολικά 1.750, κυρίως γιατί ήταν φυσικά πρόσωπα που δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό των επιχειρήσεων. Οι 137 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί οριστικά έχουν προχωρήσει στο στάδιο για την ανάθεση σε διαμεσολαβητή.

Ωστόσο, παράλληλα με τη λειτουργία της πλατφόρμας – και μαζί με το πιλοτικό γραφείο που ήδη λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας της ειδικής γραμματείας –  λειτουργούν 9 Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης Υποστήριξης Δανειοληπτών σε ολόκληρη τη χώρα  και το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν δέκα νέοι κόμβοι του δικτύου. Τα νέα γραφεία θα είναι σε Πάτρα, Αγρίνιο, Καλαμάτα, Κόρινθο, Χαλκίδα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο Κρήτης, Αχαρνές Αττικής και Καρδίτσα.

www.insider.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *