Με τα όπλα επ’ ώμου ενόψει της ερχόμενης εβδομάδας οι τραπεζίτες

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στα επιτελεία των τραπεζών ενόψει των πολιτικών εξελίξεων και της αύξησης του βαθμού αβεβαιότητας, που αυτές συνεπάγονται.

Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά από την Τράπεζα της Ελλάδος που ήδη έχει πραγματοποιήσει την πρώτη σύσκεψη για την προετοιμασία της ενόψει καθυστέρησης της προγραμματισμένης συμφωνίας με την τρόικα.

Oι εκδόσεις εντόκων, αν έχουμε μια επιβράδυνση των διαπραγματεύσεων που δείχνει πιαθανή φαίνεται να είναι το πρώτο βήμα.Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου επαρκούν σύμφωνα με εκτιμήσεις κα πληροφορίες μέχρι τον Μάρτιο.Ομως τα βλέμματα στρέφονται στην ερχόμενη Δευτέρα κατά την οποία θα διεξαχθεί και η τρίτη ψηφοφορία με αποτέλεσμα να αποκρυσταλλωθεί το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής και να δρομολογηθεί κατά το πιθανότερο σενάριο η πορεία για εθνικές εκλογές.

Εχει λοιπόν σημασία ποιά θα είναι η πρώτη αντίδραση αγορών και καταθετών απέναντι στην οριστικοποίηση των εξελίξεων.Προς το παρόν οι μετακινήσεις κεφαλαίων καταγράφονται ως λελογισμένες,”βρισκόμαστε όμως σε πρώιμη φάση” όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της αγοράς.Ηδη ο Αθ.Βαμβακίδης επικεφαλής στο FX για την Bofa υπογράμμισε ότι το κλειδί για το ομαλό πέρασμα στην επόμενη φάση είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα,που προς το παρόν δείχνει να ξεμακραίνει.

Η ρευστότητα των τραπεζών έχει ήδη σημειώσει την πρώτη οριακή μείωση,όμως η επιβάρυνση με εκδόσεις εντόκων θα απορροφήσει 3-4 διε πρόσθετα όπως έχει τονίσει ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης.Ολα δείχνουν ότι ένα πολιτικό κλίμα αβεβαιότητας ενισχύει τις προυποθέσεις για διαταράξεις στην οικονομία,που με κάθε τρόπο πρέπει να αποφευχθούν.Και αυτό γιατί, δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό σημαντικό με ανατροπή των ροών των δημοσίων εσόδων και κατά δεύτερον πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Τα διεθνή κεφάλαια τηρούν στάση αναμονής για να προσμετρήσουν τις πολιτικές εξελίξεις,ενώ υπάρχουν κα μεγάλοι επενδυτές που θέλουν να πουλήσουν ελληνικούς τιτλους, περιμένουν όμως καλύτερες αποτιμήσεις.Πολλοί από αυτούς μάλιστα εκφράζουν την απορία τους γιατί το σύνολο του πολιτικού κόσμου δεν αντιλαμβάνεται ότι η χώρα οδεύει στο να κλωτσήσει την τελευταία ευκαιρία της.

Έκτακτα μέτρα από το ΥΠ. ΟΙΚ. για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας, ήδη από τις αρχές του 2015

Όπως έγραφε νωρίτερα το Newmoney.gr, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται, πάντως, για το ενδεχόμενο η εκταμίευση των δόσεων των 7,6 δις να καθυστερήσει, ενόψει των πολιτικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με το Mega, το υπουργείο προετοιμάζει κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας, αφού ακόμα και αν δεν πάρει η Ελλάδα τις δόσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2015 πρέπει να πληρώσει σε λήξεις ομολόγων και αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων, 4,5 δισ ευρώ. Έτσι, σε μία πρώτη κίνηση, με στόχο την ενίσχυση του Δημοσίου ταμείου, με απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα, τα ταμιακά διαθέσιμα Υπουργείων, αποκεντρωμένων διευθύνσεων και ανεξάρτητων αρχών, ύψους 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, περνούν έως 30 Δεκεμβρίου από  468 τραπεζικούς λογαριασμούς στο λογαριασμό του κρατικού προϋπολογισμού.

Για να εξασφαλιστεί η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Δημοσιου, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και άλλες λύσεις, μεταξύ των οποίων ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέσω repos από τους φορείς του Δημοσίου. Με την διαδικασία αυτή, έχουν ήδη αντληθεί 9 δισ. ευρώ. Μεταξύ των λύσεων είναι και οι έκτακτες εκδόσεις 3μήνων και 6μήνων εντόκων γραμματίων, καθώς και η αξιοποίηση 3 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ. Η χρήση του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει γίνει και στο παρελθόν, προκειμένου να διασφαλιστεί η ταμιακή ρευστότητα του Δημοσίου. Όπως αναφέρει το Mega, ως έσχατη λύση εξετάζεται και η καθυστέρηση εξόφλησης των προμηθευτών του Δημοσίου, με στόχο την εξόφληση δανειακών αναγκών.
Οι δανειακές ανάγκες της χώρας ξεκινούν από 520 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, φτάνουν τα 1,6 δισ. και τον Μάρτιο ανεβαίνουν στα 2,5 δισ.

Επίσης έως την 1η Μαρτίου, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αντικαταστήσουν ενέχυρα ύψους 35 δισ.ευρώ, από ομόλογα του νόμου Αλογοσκούφη, τα οποία δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά από την ΕΚΤ.
Τον Ιούλιο, θα πρέπει να αποπληρωθούν 5,12 δισ., ενώ τoν Αύγουστο οι υποχρεώσεις φτάνουν τα 3,69 δισ. ευρώ.

www.newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *