Με ονοματεπώνυμο οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δύο νομοθετικές προτάσεις για να ενισχύσει τους υφιστάμενους κανόνες της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Ευρώπη.
Πρόκειται για μια οδηγία για την πρόληψη της χρήσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τον σκοπό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για έναν κανονισμό για τις πληροφορίες που εφεξής θα συνοδεύουν τις μεταφορές κεφαλαίων ώστε να εξασφαλίζεται η «δέουσα ιχνηλασιμότητα» αυτών των μεταφορών.

Ειδικότερα, η νέα οδηγία προβλέπει έναν σαφή μηχανισμό για την ταυτοποίηση από τις τράπεζες και άλλα νομικά πρόσωπα των πραγματικών δικαιούχων των λογαριασμών μιας εταιρείας, ενώ θα απαιτείται από τα νομικά πρόσωπα να τηρούν αρχεία σχετικά με την ταυτότητα των προσώπων που βρίσκονται στην πραγματικότητα πίσω από την κάθε εταιρεία.

Θα πρέπει επίσης να διενεργούν τους κατάλληλους ελέγχους και να διαθέτουν τις κατάλληλες διαδικασίες, προκειμένου να γνωρίζουν τον πελάτη με τον οποίο έχουν δοσοληψίες.

Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στο ζήτημα των «πολιτικώς εκτεθειμένων προσώπων» των οποίων τα έσοδα θα είναι υπό παρακολούθηση, ενώ απολύτως δικαιολογημένη θα πρέπει εφεξής να είναι κάθε πληρωμή ποσού άνω των 7.500 ευρώ με ρευστό.

Newsroom ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *