Μετά τον ΕΝΦΙΑ όπισθεν και για τα κόκκινα δάνεια

Σε αλλαγές στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων που ετοίμασε ο Νίκος Δένδιας, πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης για το Άμυνας, προχώρησε με «νομοτεχνική βελτίωση» ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Η βασικότερη αλλαγή έχει να κάνει με το ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων που έχουν εκταμιεύσει από τις τράπεζες αν προηγουμένως δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς το δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και αυτή η αλλαγή αποτελούσε απαίτηση της τρόικας προκειμένου να μην ζημιωθεί το δημόσιο.

Στο επίμαχο σημείο, η τροπολογία αναφέρει: «για την παροχή της αιτούμενης ρύθμισης ή και διαγραφής απαιτείται, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στη φορολογική διοίκηση ή / και στους ΦΚΑ, να έχει γίνει υπαγωγή των οφειλών αυτών σε πρόγραμμα εξυπηρέτησής τους είτε κατά τα αναφερόμενα στα άρθρα 51 και 54 του νόμου 4305 / 2014 (σ.σ είναι ο νόμος για τις 100 δόσεις) όπως εκάστοτε ισχύουν, είτε κατά τις κείμενες διατάξεις, το οποίο τηρείται». Η τροπολογία Σκρέκα, αναφέρει ότι από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις θα προσκομίσουν στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία έγγραφο που να αναφέρει ότι έχουν εντάξει σε ρύθμιση τις οφειλές τους προς τις τράπεζες, τότε θα δικαιούνται ως bonus πρόσθετη διαγραφή της τάξεως του 20% επί του συνολικού ύψους των προσαυξήσεων.

Όσον αφορά στην επιβολή πλαφόν επί του «κουρέματος» οφειλής στο οποίο θα μπορούν να προχωρήσουν οι τράπεζες, η τροπολογία Σκρέκα αναφέρει: «Οι διαγραφές ανά χρηματοδοτικό φορέα, αφορούν μια ή περισσότερες πιστώσεις του χρηματοδοτικού φορέα προς τον οφειλέτη και οι διαγραφές αυτού του χρηματοδοτικού φορέα προς τον επιλέξιμο οφειλέτη, δεν υπερβαίνουν αθροιστικά το ποσό των 500.000 ευρώ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *