Μάχες με τα ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ… Καταιγιστικές εξελίξεις…

Συνεχίζεται η σύγκρουση που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι αντίπαλοι είναι από τη μία η κυβέρνηση και οι τράπεζες κι από την άλλη μικρά και μεγάλα ξένα funds που όμως συμπεριλαμβάνονται στην πλευρά των λεγόμενων «κορακιών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες θέλουν να αγοράσουν πακέτα δανείων σε πολύ χαμηλές τιμές, ώστε να πουλήσουν με μεγάλο κέρδος και να κερδίσουν χρήματα είτε με το να πιέζουν τους δανειζόμενους για να βγάλουν οι ίδιες σημαντικά οφέλη. Τουλάχιστον 40 εκπρόσωποι ξένων funds, τα περισσότερα κερδοσκοπικά και με ολιγόχρονο ορίζοντα επένδυσης, έχουν έρθει στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και πιέζουν για αγορά δανείων σε πολύ χαμηλές τιμές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι τα «κοράκια» των αγορών προσφέρουν ελάχιστα για την απόκτηση ακόμη και πακέτου δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Φήμες στην τραπεζική αγορά υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο μεγάλο fund, το οποίο έχει επενδύσει πάνω από 20 δισ. ευρώ στο εξωτερικό, και ειδικά στη Λατινική Αμερική, ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα με τη βοήθεια ενός υπουργού της κυβέρνησης.

Οι εκπρόσωποι του επενδυτικού αυτού σχήματος, συναντήθηκαν με πολλούς φορείς και τραπεζικά στελέχη και κατέθεσαν μια πρόταση που από πολλούς χαρακτηρίστηκε βόμβα. Ζήτησαν από τράπεζα να τους δώσει ένα πακέτο «κόκκινων» δανείων όλων των ειδών συνολικής αξίας 1 δις ευρώ. Ωστόσο, η πρόταση δε φαίνεται να συνεχίζεται καθώς, όπως λέγεται, η προσφορά που έδωσαν έφτανε τα 70 με 100 εκατ. ευρώ. Ήθελαν, δηλαδή, να αγοράσουν τα δάνεια αυτά στο 7% με 10% της αξίας τους, παρά ότι πρόκειται για ένα μεικτό πακέτο που περιελάβανε και μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς καλύμματα αλλά και δάνεια που είχαν υποθήκες, κυρίως σπίτια, γραφεία ή καταστήματα.

Η περίπτωση του εν λόγω fund είναι χαρακτηριστική, αλλά όχι η μοναδική. Πληροφορίες από τις τράπεζες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους 40 εκπροσώπους που ήρθαν στην Αθήνα είχαν τη λογική των «κορακιών». «Μύρισαν αίμα στην ελληνική τραπεζική αγορά και στο real estate κι έρχονται κάνοντας εξωφρενικές προσφορές που δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να δεχθούμε», ανέφεραν τραπεζικά στελέχη.
Συγκεκριμένα, προσφέρουν ένα ποσό της τάξης των 5 έως 10 σεντς για κάθε ένα ευρώ δανείου που δεν έχει καλύψεις. Αφορά κυρίως για καταναλωτικά δάνεια που δεν αποπληρώνονται, παρά τις πιέσεις προς τους οφειλέτες.

Οι ξένοι πιστεύουν ότι προσφέροντας το 5% με 10% του δανείου θα μπορέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα είτε να πιέσουν τους «κόκκινους» δανειολήπτες να πληρώσουν ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στο 30% έως 50% του δανείου, είτε θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να τα επαναπωλήσουν κερδίζοντας μεγάλα ποσά.

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.