Κόκκινα δάνεια: Ρυθμίσεις – εξπρές με ορίζοντα διετίας

Για την επόμενη διετία μετατίθεται η… μετωπική σύγκρουση των πιστωτικών ομίλων με τα «κόκκινα» δάνεια. Αυτό είναι το «πόρισμα» από τις μέχρι σήμερα εργασίες των εσωτερικών «bad banks», ήτοι των νέων υπερδιευθύνσεων που δημιούργησαν οι τράπεζες για να διαχειριστούν τις προβληματικές χορηγήσεις.

Με τα πανευρωπαϊκά stress tests να βρίσκονται προ των πυλών και τους ελέγχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εντείνονται στο προσεχές διάστημα, οι τράπεζες θέλουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι οι συνθήκες δεν έχουν ακόμη ωριμάσει για να προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμες αναδιαρθρώσεις δανείων ευρείας κλίμακας, καθώς απώτερος σκοπός είναι η πλήρης και ομαλή «αναβίωση» των χορηγήσεων που δεν εξυπηρετούνται.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Κ», οι διοικήσεις των νέων εξειδικευμένων τμημάτων «βλέπουν» αντιστροφή της τάσης μέσα στο έτος και βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, η οποία θα γίνει πιο αισθητή το 2015 και το 2016.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες προχωρούν άμεσα σε ρυθμίσεις για όλους τους δανειολήπτες που παρουσιάζουν αδυναμία πληρωμής (με τα απαραίτητα «δικαιολογητικά»). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων προκρίνεται μια γενναία μείωση της δόσης για διάστημα ενός ή δύο ετών, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε πελάτη.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σε ποσοστό της τάξης του 60% οι αναδιαρθρώσεις δανείων αφορούν δάνεια που έχουν ήδη ρυθμιστεί στο παρελθόν. Αυτά τα δάνεια αποτελούν τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τις τράπεζες και εκεί ρίχνουν το βάρος της διαχείρισης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε όσους εμφανίζουν προοπτικές διατήρησης ή/και βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε για επιχειρήσεις. Αυτές είναι οι δύο κατηγορίες δανειοληπτών που έχουν ξεχωρίσει οι τράπεζες. Εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αφενός για όσους έχουν «σταθερή» εργασία και αφετέρου για τις επιχειρήσεις που μπορούν να επιβιώσουν.

Ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων η δραστηριότητα έχει υποχωρήσει σημαντικά λόγω της κρίσης, οι τράπεζες δεν θέλουν να προβούν από τώρα σε μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις. Γιατί, πολύ απλά, θεωρούν ότι θα χρειαστούν «επικαιροποίηση» στο μέλλον, όταν θα φαίνονται οι πραγματικοί τζίροι.

Το έργο των «υπερδιευθύνσεων» γίνεται ακόμα πιο σημαντικό, αν λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ξένοι οίκοι επισημαίνουν ότι, στο σενάριο που οι πιστωτικοί όμιλοι καταφέρουν να ανακτήσουν ένα ποσοστό της τάξης του 20% από τις δεξαμενές των προβλέψεων, το κεφαλαιακό όφελος θα αντιστοιχεί σε 19%-21% της κεφαλαιοποίησής τους.

Σε αυτήν την περίπτωση και με βάση τα στοιχεία του 2013 για το σταθμισμένο ενεργητικό, οι τράπεζες θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατά 2,53,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Μετά την ολοκλήρωση των ΑΜΚ, οι αναλυτές τοποθετούν τους δείκτες κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων, βάση των οποίων μετριέται η κεφαλαιακή «ανθεκτικότητα» των τραπεζών, στο 11,9% για την Τράπεζα Πειραιώς, στο 12,1% για την Alpha Bank και στο 11,7% για την Εθνική (συμπεριλαμβανομένων των capital actions). Σε αυτές τις εκτιμήσεις έχει συνυπολογιστεί η πλήρης ενσωμάτωση των οδηγιών της Βασιλείας III.

Συνεπώς, αν οι ελληνικές τράπεζες καταφέρουν να «δαμάσουν» τα προβληματικά δάνεια, θα αποκτήσουν ισχυρό κεφαλαιακό «μαξιλάρι».

«Ξεχασμένα»
Μετά τους πρώτους μήνες εργασιών οι υπερδιευθύνσεις δίνουν μια ελαφρώς πιο αισιόδοξη εικόνα για τα «ξεχασμένα» δάνεια. Πρόκειται για τα δάνεια που έχουν βρεθεί σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης, ήτοι έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Για πρώτη φορά βλέπουμε πελάτες που παλαιότερα διατηρούσαν επιθετική στάση προς τις τράπεζες να επιδιώκουν κάποιον διακανονισμό που σταδιακά μπορεί να επαναφέρει το δάνειο σε τροχιά εξυπηρέτησης. Τα παραδείγματα δεν είναι πολλά, όμως ίσως βλέπουμε την αρχή μιας τάσης», σημειώνει αρμόδιο στέλεχος υπερδιεύθυνσης.

Η πεποίθηση είναι ότι οι τράπεζες θα κερδίσουν τη μάχη, όχι όμως άμεσα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με το ποσοστό για το σύνολο του κλάδου να διαμορφώνεται στο 32%, ή 70 δισ. ευρώ. Ωστόσο η αυξητική τους τάση περιορίζεται διαρκώς τα τελευταία τρίμηνα, με αποτέλεσμα η κορύφωση του φαινομένου να τοποθετείται στα τέλη του 2014.

Προς ΑΜΚ οδεύει και η Attica Bank
Ανοιχτό παραμένει το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank, καθώς ο σχετικός φάκελος έχει υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και αναμένεται η τελική έγκριση από τη ρυθμιστική Αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε… ανοιχτή γραμμή με την ΤτΕ και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις, έτσι ώστε να κλείσει και αυτή η «εκκρεμότητα».

Η Attica Bank βρίσκεται αντιμέτωπη με κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 397 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικό ρόλο στην απόφαση για το οριστικό ύψος της αύξησης κεφαλαίου αναμένεται να παίξουν οι εκτιμήσεις για τα κεφάλαια που μπορούν να αντληθούν μέσω του capital plan.

Επίσης, δεν αποκλείεται η «χρήση» του ομολογιακού ύψους 100 εκατ. ευρώ, η μετατροπή του οποίου σε μετοχές μειώνει τον «λογαριασμό».

Γρίφος» παραμένει η συμμετοχή του βασικού μετόχου της τράπεζας, του ΤΣΜΕΔΕ. Το ταμείο των μηχανικών είναι δεδομένο ότι στηρίζει την τράπεζα, ωστόσο δεν αναμένεται να σηκώσει για ακόμα μία φορά το βάρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Άλλωστε, στο αρχικό business plan της Attica Bank, το οποίο καταρτίστηκε πριν από την πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης, συμπεριλαμβανόταν η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα θέλει να εκμεταλλευτεί και αυτή, με τη σειρά της, την ευνοϊκή συγκυρία και να θωρακιστεί κεφαλαιακά, εκτιμώντας ότι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή -ο οποίος θα λειτουργήσει ως «συνέταιρος» του ΤΣΜΕΔΕ- θα αλλάξει προς το καλύτερο το προφίλ της.

Πηγή: “Κεφάλαιο”

12 σχόλια σχετικά με το “Κόκκινα δάνεια: Ρυθμίσεις – εξπρές με ορίζοντα διετίας”

  1. Kαλημερα, γνωριζει καποιος τι γινεται σε περιπτωση μη αποπληρωσης καταναλωτικου δανειου χωρις ενυποθηκη εγγυηση η καποιο περουσιακο στοιχειο στην κατοχη του οφειλετη εκτος απο πρωτη κατοικια η οποια ειναι σε στεγαστικο δανειο που αποπληρωνεται.?

    1. Καταγγελία με εξώδικο, έκδοση διαταγής πληρωμής, εγγραφή 2ης προσημείωσης στην πρώτη κατοικία.

  2. Ευχαριστω πολυ, η δευτερη προσοιμοιωση στην πρωτη κατοικια θα επιβαρυνει και τον εγγυητη που υπαρχει στο στεγαστικο δανειο αλλαυ οχι στο καταναλωτικο? δηλαδη αν το στεγαστικο αποπληρωνεται η ρυθμιστει και βγει διαταγη πληρωμης και προσημειωθει το ιδιο ακινητο για το δευτερο δανειο και δεν ειναι δυνατη η αποπληρωμη του καταναλωτικου θα εχει επιπτωσεις ο εγγυητης του στεγαστικου? 

  3. Ευχαριστω πολυ. Ο πατερας μου ειχε βρεθει λογω επαγγελμτικων δυσκολιων ( μικροβιοτεχνης υποδηματων ) σε δυσχερη θεση πριν καποια χρονια και ενας προμηθευτης μεσω γνωστων του σε τραπεζα μεσολαβησε να παρει αυτα τα δανεια που πηρε αυτοματα ο ιδιος με σκοπο να αποπληρωθει ο ιδιος και εγγυητης για το στεγαστικο μπηκε ενας φιλος του πατερα μου χωρις καποια περιουσια εκτος απο ενα σπιτι που απεκτησε προσφατα κληρονομια τησ μητερας του, τα πραγματα ομως δεν διορθωθηκαν ισα ισα το αντιθετο και τωρα προσπαθουμε να δουμε πως θα χειριστουμε το θεμα χωρις να εχει συνεπειες εκεινος που λογω φιλιας μπηκε στην υποθεση. τα δανεια πληρωνονταν κανονικα τα πρωτα χρονια περιπου ενα ποσο κοντα στις 60χιλιαδες, ομως τωρα ειναι αδυνατο χωρια που τοκοι υπερημεριας ξανακαλυτουν αυτο το ποσο. Και ηθελα να μαθω ως πιο σημειο θα εχει επιπτωσεις εκεινος ωστε να κανουμε οτι μπορουμε να μην υπαρξουν. ευχαριστω πολυ και παλι,

  4. Μήπως μπορεί κάποιος να με βοηθήσει στο πρόβλημά μου που είναι το εξής:Εδώ και 3 χρόνια που είμαστε άνεργοι εγώ και η σύζυγός μου έχουμε “κοκκινήσει” τα δάνεια μας (2 στεγαστικού τύπου στην Α  τράπεζα…. με προσημειώσεις των 2 (παλαιών) ακινήτων που έχουμε (στο 1 μένουμε) και 1 καταναλωτικό στην Β τράπεζα) Το 2013 δικάστηκε η προσφύγή μας στο ειρηνοδικείο με τον νόμο Κατσέλη κει επειδή πέσαμε σε “ατζαμή” δικηγόρο απορρίφθηκε (χωρίς όμως στην απόφαση να ληφθούν υπ’ όψιν όλα τα σοβαρά στοιχεία). Ετσι τώρα έχουμε προσφύγει σε εφετείο που θα δικαστεί σε 2 χρόνια.Από τότε που μείναμε άνεργοι δεν έχουμε πληρώσει καμμία οφειλή στις τράπεζες  (και δεν μπορούμε), αυτά που με απασχολούν είναι τα εξής: α) επειδή προκείται να πιάσει δουλειά η γυναίκα μου σαν ημιαπασχόληση, θα πρέπει να δίνουμε αυτό το 10% των ενήμερων δόσεων από τότε και μετά;β) προστατευόμαστε μέχρι την εκδίκαση της έφεσης από πιθανή διαταγή πληρωμής; (στον 1ο βαθμό εκδίκασης ο νόμος λεέι ναι αρκεί να πληρώνεις υπό προυποθέσεις τo 10%, αλλά ισχύουν τα ίδια και σε 2ο βαθμό, και αν ναι ισχύει μόνο η πληρωμή ή και η προστασία ή τίποτε από τα δύο).Υ.Γ. με βάση το οικονομικό και περιουσιακό επίπεδο που βρισκόμαστε καλυπτόμαστε και απο την καινούργια διαδικασία που πρέπει να κένεις αίτηση στην τράπεζα κλπ όμως δεν το έκανα γιατί ειδικά το τελευταίο το θεωρώ τεράστια κοροιδία.Ευχαριστώ εκ των προτέρω για την βοήθειά σας.Καλή συνέχεια συναγωνιστές

    1. επειδή είναι λίγο σύνθετο το θέμα σου καλύτερα να συμβουλευτείς δικηγόρο, άλλον όμως ούτε τον πρώτο ούτε τον δεύτερο με τις “μαγικές” πληροφορίες.α) αφού δεν θα επαρκεί το εισόδημα της (εφόσον θα είναι το μοναδικό) για να ζήσετε τι 10% να δίνεται;β) αν έχει απορριφθεί η αρχική σας αίτηση δεν νομίζω να υπάρχει κάποια προστασία και δεν υπάρχει λόγος για καταβολέςΑν η αίτηση απορριφθεί για λόγους αοριστίας και όχι ουσίας τότε γνωρίζω πως καπάκι μπορείς να υποβάλεις καινούρια.Υ.Γ: Αν υπάρχουν τα χρήματα να κάνετε ανακοπές σε κάθε νέα διαταγή πληρωμής διαφορετικά θα γίνουν και άλλες προσημειώσεις και υπάρχει περίπτωση και κατασχέσεις (αν υπάρχουν παλαιότερες ΔΠ χωρίς ανακοπή και αίτηση αναστολής).

  5. Και μία ενημέρωση συναγωνιστές.Ο δικηγόρος μου μου είπε ότι από πληροφορίες που έχει μέσα από τα “δικηγορικά γραφεία” των τραπεζών ετοιμάζονται προς το τέλος Ιουλίου, λίγο πριν κλείσουν τα δικαστήρια δηλαδή) να κάνουν μαζικές αγωγές διαταγών πληρωμής για να εκμεταλευτούν το κλείσιμο των δικαστηρίων και να μας πιάσουν όλους στον ύπνο…Αγρυπνείτ…

      1. Μακάρι begar να είναι έτσι.Για τις απορίες που έχω εκφράσει παραπάνω μήπως μπορείς να με βοηθήσεις;

        1. Για θέματα που σχετίζονται με νόμο Κατσέλη, αποφεύγω να εκφράζω άποψη, γιατί δεν είμαι καλά ενημερωμένος και μπορεί να δώσω λάθος πληροφορίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *