Κόκκινα δάνεια: Μπόνους για τους συνεπείς

Δραστικές κινήσεις για το ξεκαθάρισμα των δανειακών χαρτοφυλακίων τους, το οποίο θα αποτελέσει τον επόμενο στόχο μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ετοιμάζουν οι τράπεζες.

Καθώς η αντιμετώπιση του όγκου των επισφαλειών που ξεπερνά ήδη τα 100 δις. ευρώ αναφέρεται από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές ως βασική αιτία που επιτάσσει τη νέα ανακεφαλαιοποίηση και μάλιστα διαμορφώνει το ύψος της, οι κινήσεις που θα ακολουθήσουν προσεχώς από τις τράπεζες στο μέτωπο της προσπάθειας για την ανάκτηση ληξιπρόθεσμων δανείων, αναμένονται “θεαματικές”.

Η αρχή θα γίνει με τα δάνεια προς ιδιώτες και δη με τα καταναλωτικά όπου οι επισφάλειες των τραπεζών αγγίζουν το 51,3%. Στο μέτωπο αυτό, οι τράπεζες θα “κυνηγήσουν” την εισπραξιμότητα ακόμα και δανείων που έχουν ήδη καταγγελθεί, δηλαδή παραμένουν απλήρωτα από ένα χρόνο και πάνω. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στα δάνεια αυτά οι τράπεζες πρόκειται να προχωρήσουν άμεσα σε χάρισμα των τόκων που έχουν “γράψει” μετά την καταγγελία του δανείου και σε υπόσχεση διαγραφής της συνολικής οφειλής στο μισό, εφόσον ο δανειολήπτης αποδειχτεί συνεπής στην αποπληρωμή του ρυθμισμένου δανείου του.

Στην παρούσα φάση ενημερώνονται αναλυτικά τα καταστήματα των τραπεζών για όλες τις “προσφορές” που θα γίνουν προς δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων δανείων και σύντομα θα ξεκινήσει “γενικό προσκλητήριο” οφειλετών από κάθε τράπεζα. Στόχος των νέων ρυθμίσεων θα είναι να ενισχυθεί η έννοια του συνεργάσιμου και συνεπούς δανειολήπτη με την παροχή ισχυρών κινήτρων για την αποπληρωμή οφειλών.

Ειδικά για τα καταναλωτικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί και για τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, σχεδιάζεται να χαριστούν οι τόκοι που έχουν “τρέξει” μετά την καταγγελία, οι τράπεζες θα προχωρούν σε νέα δανειακή σύμβαση με τον οφειλέτη, διάρκειας επτά ετών, και με επιτόκιο της τάξεως του 4,5%. Πρόκειται για επιτόκιο τουλάχιστον 10 μονάδες κάτω του ισχύοντος για τα καταναλωτικά δάνεια (13% – 14%) και σχεδόν 15 μονάδες χαμηλότερο αυτού που ισχύει στις πιστωτικές κάρτες (18% – 19%).

Πέρα από τη σημαντική μείωση του επιτοκίου και το χάρισμα των εξωλογιστικών τόκων, οι τράπεζες θα δίνουν κίνητρο στον πελάτη και για μείωση του κεφαλαίου της οφειλής του στο μισό, εφόσον είναι συνεπής στην αποπληρωμή του ρυθμισμένου δανείου του.
Ισχυρά κίνητρα αποπληρωμής θα δώσουν οι τράπεζες και στους οφειλέτες καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφάλιση που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, αλλά απέχουν χρονικά από την καταγγελία.

Στις περιπτώσεις αυτές σχεδιάζονται βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις. Στην πρώτη περίπτωση προτείνεται, ενδεικτικά, νέο 10ετές δάνειο με τοκοπληρωμή για 12 μήνες και επιτόκιο 2% για ευπαθείς ομάδες (δανειολήπτες άνεργοι, με προβλήματα υγείας κ.λπ.) και επιτόκιο μεσοσταθμικό 14% μετά τη λήξη του 12μήνου. Στις μακροπρόθεσμες λύσεις προτείνεται νέο δάνειο με διάρκεια 12 έτη και μειωμένο επιτόκιο 2,5% και 2% για ευπαθείς ομάδες για όλη τη διάρκεια του δανείου.

Οι προσπάθειες ανάκτησης οφειλών θα εντατικοποιηθούν και στο μέτωπο των στεγαστικών δανείων όπου οι επισφάλειες ανέρχονται σε ποσοστό 35,6%. Εκεί οι τράπεζες έχουν ως τελικό στόχο να διαμορφώσουν μία μηνιαία δόση στην οποία θα μπορεί να ανταποκρίνεται ο δανειολήπτης. Στο πλαίσιο αυτό αρχικά επιμηκύνουν τη διάρκεια του δανείου μέχρι και στα 35 χρόνια (μέχρι τα 30 χρόνια για καταναλωτικά δάνεια με εξασφάλιση) και εφόσον δεν “βγαίνει” η επιθυμητή δόση, προχωρούν σε μείωση επιτοκίου.

Αν και με τον τρόπο αυτό δεν προκύπτει δόση την οποία μπορεί να πληρώνει με συνέπεια ο οφειλέτης, τότε οι τράπεζες προχωρούν στη μέθοδο split balance. Χωρίζουν δηλαδή το δάνειο σε δύο μέρη, εκ των οποίων το ένα διαμορφώνει τη μηνιαία δόση που μπορεί να καταβάλει ο δανειολήπτης και το άλλο “παγώνει”. Για το μέρος του δανείου που μπαίνει στον “πάγο” ο δανειολήπτης καταβάλλει μόνο την εισφορά του νόμου 128 (0,12% για στεγαστικό δάνειο, 0,60% για καταναλωτικό με εξασφάλιση).
 
Σημειώνεται ότι το “πάγωμα” μέρους του δανείου μπορεί να ισχύσει για 4 χρόνια και μετά η τράπεζα εξετάζει αν μπορεί να “ξεπαγώσει” όλο ή μέρος από το “παγωμένο” κομμάτι του δανείου και συμφωνεί τη νέα δόση με τον πελάτη.

ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *