Κόκκινα δάνεια: Εξαγορά από δανειολήπτες σε τιμές fund

«Μοντέλο Κύπρου» υπό την έννοια ο δανειολήπτης να έχει τη δυνατότητα να εξαγοράζει το δάνειό του που πρόκειται να πουληθεί σε fund στην ίδια τιμή προτείνουν το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Η σχετική πρόταση, παρόμοια με ρύθμιση που εφαρμόζεται ήδη στην Κύπρο, παρουσιάστηκε χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου των προέδρων των παραπάνω φορέων κ.κ. Κ. Κόλλια, Γ. Στασινού και Δ. Βερβεσού.

Η πρόταση προβλέπει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα ενημερώνουν, όπως οφείλουν βάσει νόμου, το δανειολήπτη (και τους εγγυητές) ότι το δάνειό του θα ενταχθεί σε χαρτοφυλάκιο προς πώληση δανείων και έχει στη διάθεσή του 45 ημέρες για να προσέλθει στην τράπεζα και να προχωρήσει σε ρύθμιση. Αν δεν προσέλθει, η τράπεζα διεξάγει τη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των δανείων σε ειδικά αδειοδοτημένα funds. Οι συμμετέχοντες στην διαγωνιστική διαδικασία γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στον δανειολήπτη να προσφέρει την ίδια τιμή, που θα προσφέρει ο πλειοδότης.

Εν συνεχεία, αποστέλλεται επιστολή στον δανειολήπτη με την οποία του γίνεται γνωστό το τίμημα, που προσφέρει το fund που έχει πλειοδοτήσει και του ζητείται – μέσα σε προθεσμία σαράντα πέντε ημερών – να απαντήσει αν ενδιαφέρεται να προσφέρει το ίδιο τίμημα. Αν βρει τα χρήματα (cash και cash collateral), θα πρέπει να αναφέρει ρητώς την πηγή των χρημάτων και τη χρονική περίοδο εξόφλησης. Σε αυτή την περίπτωση, θα εξαγοράσει το δάνειό του, ενώ σε διαφορετική το δάνειο καταλήγει οριστικά στοfund.

Στη ρύθμιση που εφαρμόζεται στην Κύπρο προβλέπεται ότι η γραπτή προσφορά του δανειολήπτη θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής: το χρηματικό ποσό της προσφοράς για εξόφληση ή απόκτηση της πιστωτικής διευκόλυνσης, την χρονική περίοδο εντός της οποίας οι δανειολήπτες ή/και οι εγγυητές προτίθενται να εξοφλήσουν ή να αποκτήσουν την πιστωτική διευκόλυνση και την πηγή της χρηματοδότησης της εξόφλησης ή απόκτησης της πιστωτικής διευκόλυνσης, τον τρόπο (π.χ. με συστημένη επιστολή / ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) και τα στοιχεία επικοινωνίας (όνομα και διεύθυνση) όπου θα πρέπει να υποβληθεί η εν λόγω προσφορά, η προσφορά για την εξόφληση ή απόκτηση της πιστωτικής διευκόλυνσης από τους δανειολήπτες ή/και τους εγγυητές αυτών μπορεί να υποβληθεί μόνο μία φορά και ότι εάν μια τέτοια πρόταση δεν υποβληθεί μέσα στο χρονικό διάστημα των σαράντα πέντε (45) εργάσιμων ημερών από την ημέρα της κοινοποίησης, θα θεωρηθεί ότι ο οφειλέτης και οι εγγυητές δεν επιθυμούν να υποβάλουν προσφορά.

Σύμφωνα με τους προτείνοντες με μία τέτοια ρύθμιση θα επιτευχθούν δύο στόχοι. Αφενός, εξαντλούνται τα περιθώρια για τον οφειλέτη να αποπληρώσει την οφειλή του, χωρίς να κινδυνεύουν τα περιουσιακά του στοιχεία. Αφετέρου, η τράπεζα θα πετύχει υψηλότερα τιμήματα, εξαιτίας του γεγονότος ότι το fund θα προσφέρει υψηλότερο τίμημα με αυτή τη διαδικασία και υπό τον επικείμενο ανταγωνισμό με το δανειολήπτη για το ποιος θα πάρει το δάνειο, από τη στιγμή που – αν ο δανειολήπτης προσφέρει το ίδιο τίμημα – δεν θα ξαναδοθεί στο fund το δικαίωμα της αντιπρότασης.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κ. Κόλλιας ανέφερε ότι η πρόταση έχει παρουσιαστεί στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρα καθώς και στους διευθύνοντες συμβούλους της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρ. Μεγάλου και της Eurobank κ. Φ. Καραβία, αλλά και σε εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. «Κατ’ αρχάς κανείς δεν ήταν αρνητικός, ειδικά σε ό,τι αφορά το κοινωνικό σκέλος της υπόθεσης», υποστήριξε.

Πηγή

3 σχόλια σχετικά με το “Κόκκινα δάνεια: Εξαγορά από δανειολήπτες σε τιμές fund”

  1. καλησπερα σας θα ηθελα να ρωτησω στη δικη μου περιπτωση με ενημερωσαν οτι το δανειο μοαυ πουληθηκε στα funds τι μπορω να κανω? υπολοιπο δανειου συμφωνα με τον νομο κατσελη στο οποιο ειχα προσφυγη ειναι γυρω στις 28000, να συμειωθει οτι ηρθε στα χερια μου επιστολη της alphabank στις 28 μαρτιου με ημερομηνια αποστολης 15 Μαρτιουαποτην θυγατρικη της cepalνα διακανονησω το γενναιο κουρεμ που εκανε αλλα η προθεσμια ειχε ληξει οταν εφθασε σε εμενα .τι γινεται τωρα? εθυχαριστω

  2. τους το λες τηλεφωνικα οταν επικοινωνησουν μαζι σου…..Οταν λες σου εκανε γενναιο κοπυρεμα ,τι εννοεις? απο τα 28.000 ποσο σου τα πηγαν? και ποια ειναι η ρυθμιση που σου προτεινει?

    1. καμια ρυθμιση ακομα το μονο που μου ειπαν ειναι οτι το χρεος που παρελαβαν ειναι 55000 και οχι το υπολοιπο που εμεινε δηλαδη 28 και κατι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *