Κομισιόν: Φθηνότερες οι διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ

Φθηνότερες θα είναι πλέον οι διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, δεν υπάρχει διαφορά για τους κατοίκους ή τις επιχειρήσεις της ζώνης του ευρώ, όταν πραγματοποιούν συναλλαγές σε ευρώ στη χώρα τους ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωζώνης.

Η πρόταση αποβλέπει στην επέκταση αυτού του πλεονεκτήματος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε χώρες εκτός Ευρωζώνης. Παράλληλα, θα επιτρέψει σε όλους τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αποκομίζουν στο έπακρο τα οφέλη της ενιαίας αγοράς όταν στέλνουν χρήματα, προβαίνουν σε αναλήψεις μετρητών ή πραγματοποιούν πληρωμές στο εξωτερικό.

Όλες οι διασυνοριακές πληρωμές εντός της ΕΕ που πραγματοποιούνται σε ευρώ εκτός της Ευρωζώνης θα χρεώνονται το ίδιο –με μικρά ή μηδενικά τέλη– με τις εγχώριες πληρωμές στο τοπικό επίσημο νόμισμα. 

Επιπλέον, η Κομισιόν πρότεινε να αυξηθεί η διαφάνεια και ο ανταγωνισμός στις υπηρεσίες μετατροπής νομισμάτων, όταν οι καταναλωτές αγοράζουν αγαθά ή υπηρεσίες σε νόμισμα διαφορετικό από το δικό τους.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτροπος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε πως «με τη σημερινή πρόταση παρέχουμε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους κατοίκους εντός Ευρωζώνης, όταν πραγματοποιούν διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η πρόταση θα επιβάλλει την υποχρέωση πλήρους διαφάνειας κατά τη μετατροπή των νομισμάτων, στις περιπτώσεις που οι καταναλωτές πληρώνουν με κάρτα σε χώρα, η οποία δεν έχει το ίδιο νόμισμα με το δικό τους.

Για παράδειγμα, μια διασυνοριακή μεταφορά πίστωσης σε ευρώ από τη Βουλγαρία θα κοστίζει το ίδιο με μια μεταφορά πίστωσης σε βουλγαρικά λέβα. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή, δεδομένου ότι τα τέλη για μια απλή μεταφορά πίστωσης μπορεί να είναι υπέρογκα σε ορισμένα κράτη μέλη (μέχρι 24 ευρώ για μεταφορά 10 ευρώ).

Εμπόδιο για την ενιαία αγορά

Τα τρέχοντα υψηλά τέλη αποτελούν εμπόδιο για την ενιαία αγορά, καθώς υψώνουν φραγμούς στις διασυνοριακές δραστηριότητες των νοικοκυριών (αγορά αγαθών ή υπηρεσιών σε άλλη ζώνη νομίσματος) και τις επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜμΕ.

Οι φραγμοί αυτοί δημιουργούν ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ, αφενός των κατοίκων της Ευρωζώνης που κάνουν χρήση των πλεονεκτημάτων του ενιαίου νομίσματος και αφετέρου των ατόμων που κατοικούν εκτός Ευρωζώνης.

Για τον λόγο αυτό, η πρόταση θα επιβάλλει την υποχρέωση να ενημερώνονται πλήρως οι καταναλωτές για το κόστος μιας μετατροπής νομίσματος προτού πραγματοποιήσουν μια τέτοια πληρωμή (π.χ. με την κάρτα τους στο εξωτερικό, είτε πρόκειται για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ, είτε για πληρωμή με κάρτα σε σημείο πώλησης ή στο διαδίκτυο). 

Επομένως, θα βρίσκονται σε θέση να συγκρίνουν το κόστος των διαφορετικών επιλογών μετατροπής, ώστε να προβούν στην πλέον συμφέρουσα επιλογή.

Ζητούν την απαγόρευση

Πρόσφατες έρευνες διαπιστώνουν ότι οι καταναλωτές διαμαρτύρονται για τις πρακτικές δυναμικής μετατροπής νομισμάτων –όταν δηλαδή πληρώνουν στο εξωτερικό στο νόμισμα της χώρας τους– και ζητούν την απαγόρευσή τους, αφού κατέληξαν ότι οι καταναλωτές ζημιώνονται στις περισσότερες υποθέσεις.

Λόγω της έλλειψης των αναγκαίων πληροφοριών σχετικά με την πλέον συμφέρουσα επιλογή, οι καταναλωτές κατευθύνονται συχνά με αθέμιτο τρόπο προς την επιλογή του πιο δαπανηρού τρόπου μετατροπής νομισμάτων. Η σύνταξη του αναγκαίου ρυθμιστικού τεχνικού προτύπου για την εφαρμογή της ενισχυμένης διαφάνειας θα ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Η νομοθετική πρόταση αναμένεται να υποβληθεί για έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *