Κατασχέσεις για χρέη 300 ευρώ στο Δημόσιο

Ερχεται νέος γύρος κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων, τραπεζικών καταθέσεων ακόμη και Ι.Χ. αυτοκινήτων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 300 ευρώ!

Σύμφωνα με το «Εθνος», έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία έφτασαν τον Οκτώβριο στα 53,47 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10 δισ. ευρώ μέσα στο 2012, έχουν θορυβήσει την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο. Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών φέρνει στο προσκήνιο το μέτρο της αναγκαστικής είσπραξης, που είναι αλήθεια ότι είχε… ατονήσει τους τελευταίους μήνες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για χρέη μεγάλου ύψους προβλέπεται και κατάσχεση ακινήτων.

Πέρα από το «μαστίγιο» για τους οφειλέτες του Δημοσίου το υπουργείο Οικονομικών φέρνει ως «καρότο» νέα ευνοϊκή ρύθμιση χωρίς ελάχιστο ποσό δόσης. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δίνουν στην εφορία όσα μπορούν, ακόμα και 100 ευρώ το μήνα.

Ειδικότερα πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σχετικό έγγραφο με το οποίο ζητά επικαιροποιημένη λίστα όσων χρωστούν άνω των 300 ευρώ προκειμένου να θέσει σε λειτουργία το σχέδιο για τις κατασχέσεις .

Η επικαιροποίηση των στοιχείων, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, κρίθηκε αναγκαία καθώς εντός των τελευταίων μηνών τα χρέη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα μέσα Αυγούστου έως τις αρχές Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 3 δις ευρώ περίπου. Έχει διαπιστωθεί πως πλήθος φορολογούμενων δεν πληρώνει το σύνολο των υποχρεώσεων του προς την εφορία και κυρίως τον φόρο εισοδήματος παρά τις επτά δόσεις αποπληρωμής αλλά και το “χαράτσι” στα ακίνητα.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν όσοι χρωστούν μικρά ποσά καθώς θεωρείται ότι υπό τον φόβο της κατάσχεσης είναι δυνατό να εισπραχθούν το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου από τους 1,9 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου οι 1,8 χρωστούν ποσά κάτω των 10.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά λίγο πάνω από 1,8 δις ευρώ. Επίσης «στόχο» αποτελούν και 108.000 φορολογούμενοι που οφείλουν ποσά από 10.001 έως και 100.000 ευρώ και συνολικά 3 δις ευρώ.

Από την άλλη είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψουν άμεσα έσοδα από τους 23 χιλιάδες φορολογούμενους με ποσά οφειλής άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας. Κι αυτό γιατί σε αυτή την κατηγορία περιέχονται δεκάδες εταιρείες χωρίς δραστηριότητα αλλά και φυσικά πρόσωπα με χρέη που ελέω προσαυξήσεων έχουν φθάσει σε ιλιγγιώδη ύψη (δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ).
Ο κλήρος λοιπόν πέφτει στους μικρο- οφειλέτες οι οποίες σύντομα θα δεχθούν τηλεφώνημα ή επιστολή για να καλύψουν τα χρέη τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατάσχεσης.

Το μέτρο της κατάσχεσης «απαιτήσεων εις χείρας τρίτων», δηλαδή κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων ενεργοποιείται για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά από 300 ευρώ ενώ το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις έχει οριστεί στα 1.000 ευρώ. (δηλαδή στους λογαριασμούς μισθοδοσίας και καταβολής συντάξεων θα πρέπει μετά την κατάσχεση να απομένουν 1.000 ευρώ).

Πιο αναλυτικά για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορούν να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, τα εξής μέτρα:

-Κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.

-Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, που βρίσκονται είτε στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατή και η κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών.

www.fpress.gr

4 σχόλια σχετικά με το “Κατασχέσεις για χρέη 300 ευρώ στο Δημόσιο”

 1. ΒΡΕ ΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟΣ ΘΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΤΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΙ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΕΙ. ΠΑΡΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΑΡΙΖΕΤΕ ΠΛΕΟΝ. ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΣΔΟΕ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΡΚΕΤΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΔΕΥΕΤΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΨΕΥΤΟΜΑΓΚΕΣ

 2. Σας παρακαλώ μήν στέλνετε αυτά τα νούμερα σε μένα !!! ΕΛΕΟΣ !

  Αυτοί είναι ικανοί να με πλακώσουν σε χαράτσια ,φόρους για πετρέλαιο , γκάζι , τσιγάρα , ποτά  ξενύχτια….. Μόλις δουν τα καζάνια που καίνε όλη μέρα θα τους ανοίξει η όρεξη ! Τα άτομα αυτά δεν παίζονται ούτε από μένα !
  Αυτοί δεν έχουν το θεό τους !!!

  Σας εκλιπαρώ :

  Ο ΔΙΑΟΛΟΣ . 

 3. Καλημέρα. Ήδη χθες η νοικάρισα μου έλαβε κατασχετηριο ώστε το νοίκι να μην μου το δίνει εμένα αλλά να το πληρώνει στην εφορία μέχρι να εξοφληθεί το χρέος μου!!! Το ποσό είναι 1700 ευρώ από πέρσι οόπου του έκανα ρύθμιση για 14 μήνες και πλήρωσα μόνο την πρώτη δόση. Τι κάνω τώρα? Πάω στον έφορα και κλαίγομαι? Είμαι πολύτεκνος με 4 μικρά παιδιά και με ΟΛΑ τα δάνεια μου να βαράνε κάθε μήνα!

  Οποιαδήποτε βοήθεια καλοδεχούμενη!

  ΥΓ: διορία να παέι στην εφορία μου η νοικάρισα έχει 8 μέρες 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *