Καταθέτες και δανειολήπτες ζητούν απαντήσεις, με “φόντο” το PSI

Της Έφης Καραγεώργου

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (PSI+) συνεχίζοντα, καταθέτες και δανειολήπτες, ζητούν απαντήσεις σε σειρά από εύλογα ερωτήματα, που αφορούν δάνεια και καταθέσεις.

Πέντε είναι τα βασικά ερωτήματα, που απασχολούν τους καταναλωτές και τα οποία συνδέονται με το «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και τις διαδικασίες επανακεφαλαιοποίησης τους, που θα ακολουθήσουν.

Ειδικότερα:

– Είναι ασφαλείς οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες; Και αν μία τράπεζα προσφύγει στο ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τι θα συμβεί με τις καταθέσεις;

Η απάντηση είναι ότι οι καταθέσεις σε κάθε περίπτωση είναι απολύτως ασφαλείς. Μην ξεχνάμε ότι το ΤΕΚΕ (ταμείο εγγύησης καταθέσεων και επενδύσεων) εγγυάται ύψος κατάθεσης 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα. Δηλαδή αν υπάρχει κατάθεση ύψους 300.000 ευρώ σε Χ τράπεζα στο όνομα τριών δικαιούχων, ο κάθε ένας –σε περίπτωση προβλήματος, αποζημιώνεται με 100.000 ευρώ. Επίσης σημειώνουμε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο «ομπρέλα» για την ασφάλεια του καταθέτη, αφού το ΤΧΣ διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας και την εγγύηση των καταθέσεων, με το διαχωρισμό σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.

– Θα υπάρξει πλαφόν στο ύψος των αναλήψεων από τις τράπεζες;

Όχι, δεν υπάρχει περιορισμός. Ωστόσο σημειώνουμε ότι οι περισσότερες τράπεζες για αναλήψεις από τα ΑΤΜ, που πραγματοποιούνται αργά το βράδυ (πχ μετά τις 10μμ) από τα ΑΤΜ έχουν περιορίσει το ποσό για λόγους ασφαλείας. Αν δηλαδή το όριο ανάληψης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι 1.200 ευρώ, τη νύκτα περιορίζεται στα 500 ευρώ. Επίσης οι τράπεζες έχουν ενημερώσει την πελατεία τους, ότι για αναλήψεις μεγάλων ποσών (πχ άνω των 100.000 ευρώ) θα πρέπει να ενημερώνουν την τράπεζα μία ημέρα πριν.

– Μετά το «κούρεμα» και τις διαδικασίες επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα χορηγούν οι τράπεζες δάνεια;

Το «κούρεμα» θα πιέσει κεφαλαιακά τις τράπεζες και γ’ αυτό, θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναζήτηση κεφαλαίων. Καθώς ήδη υπάρχει σχετικός σχεδιασμός, η κεφαλαιακή τους επάρκεια θα αποκατασταθεί άμεσα. Μεταξύ άλλων, καθοριστικός είναι και ο ρόλος της ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), όπως και των προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης (Τσέσικα, Τζέρεμι κλπ) για την εξασφάλιση κεφαλαίων που θα διοχετευθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

– Τα επιτόκια θα αυξηθούν;

Θα αυξηθούν τα spread των επιτοκίων στα νέα δάνεια. Ήδη τα περιθώρια έχουν μπει την τελευταία διετία σε ανοδική τροχιά και αυτό θα συνεχιστεί, μέχρι οι τράπεζες να «θωρακιστούν» και πάλι κεφαλαιακά και να μπορέσουν να βγουν στη διατραπεζική απ΄ όπου σήμερα είναι αποκλεισμένες. Τα επιτόκια στα υφιστάμενα δάνεια, αφού δεν αλλάξουν οι δανειακές συμβάσεις (πχ αναχρηματοδότηση, ρύθμιση κλπ) δεν επηρεάζονται.

– Θα μπορώ να πάρω δάνειο;

Το ερώτημα αν και απλό, είναι εξαιρετικά σύνθετο. Οι δανειολήπτες που σήμερα -παρά την κρίση- εξακολουθούν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, θα έχουν και στο μέλλον πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Όσοι καθυστερούν τις πληρωμές για διάστημα άνω των 90 ημερών, ή έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, θα αποκλειστούν επί μακρόν. Οι τράπεζες ήδη «μετρούν» τις δυνατότητες και διερευνούν διεξοδικά το προφίλ του υποψήφιου δανειολήπτη. Πρόσβαση στο δανεισμό πλέον έχουν μόνο όσοι πληρούν τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια.
www.capital.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Καταθέτες και δανειολήπτες ζητούν απαντήσεις, με “φόντο” το PSI”

 1. Καλά θα τρελαθούμε. Από που και ως που η δημοσιογράφος καθησυχάζει και διαβεβαιώνει τους αναγνώστες ότι οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες και ότι δεν θα υπάρξει πλαφόν στις αναλήψεις;
  Αν δεν ισχύσουν τα παραπάνω, θα αποζημιώσει τους καταθέτες από την τσέπη της;
  Ποιές εγγυήσεις και κολοκύθια;
  Εδώ ολόκληρο κράτος δεν μπορεί να μου επιστρέψει 2500 ευρώ από επιστροφή φόρου (μισθωτός είμαι όχι επιχειρηματίας) και εγγυάται η αρθρογράφος δισεκατομμύρια καταθέσεων;
  Εγώ τώρα αυτό το άρθρο πως να το χαρακτηρίσω;
  Αφελές;
  Κατασκευασμένο;
  Πληρωμένο;
  Το αφήνω στην κρίση των υπόλοιπων ααναγνωστών!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *