Η τρόικα είχε δίκιο(!) 4,5 δισ. ψάχνουν τώρα Στουρνάρας-Χαρδούβελης

Το σενάριο του έμμεσου εσωτερικού δανεισμού ενεργοποιούν ο Γκίκας Χαρδούβελης και ο Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να καλύψει το Δημόσιο τις ταμειακές του ανάγκες στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Με την αξιολόγηση να βρίσκεται στον αέρα και λεφτά από τη δόση του 1,8 δισ. κλειδωμένα στον EFSF και τα έσοδα να υστερούν αισθητά στο 11μηνο, το οικονομικό επιτελείο και η Τράπεζα της Ελλάδος αναζητούν λύσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο όμως αρνούνται ότι υπάρχει.

Του Χρήστου Φράγκου

Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΤτΕ ετοιμάζονται να ζητήσουν από τις αγορές 4,5 δισ. με έντοκα γραμμάτια. Επειδή όμως οι αγορές είναι κλειστές για την Ελλάδα τη ρευστότητα αυτή θα την αντλήσουν από τις ελληνικές τράπεζες. Όπερ σημαίνει ότι το Δημόσιο θα δανειστεί από τα πενιχρά διαθέσιμα των τραπεζών, τα οποία έχει εισφέρει το ΤΧΣ –κατά κύριο λόγο-. 

Εν συνεχεία οι τράπεζες θα προσκομίσουν τα έντοκα γραμμάτια στην ΕΚΤ για χρηματοδότηση, από τα οποία θα επανακτήσουν περί τα 3,3 δισ. με βάσει το haircut που επιβάλει στην Ελλάδα.

Άμεση συνέπεια αυτής της επιλογής είναι ο δραστικός περιορισμός της ρευστότητας στο σύστημα και την οικονομία που θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα νέο πιστωτικό σοκ, έκρηξη ακάλυπτων επιταγών, νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων και ντόμινο στις επιχειρήσεις.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη τοποθετήσει 11 δισ.  σε έντοκα αποστερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, ωστόσο η έκδοση εντόκων φαίνεται η πιθανότερη λύση: αφενός λόγω της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης του ελέγχου της τρόικας που θα  συνεπαγόταν την εκταμίευση 7,2 δισ. ευρώ και αφετέρου της αποχής των ξένων επενδυτών από τις δημοπρασίες, λόγω του πολιτικού κλίματος.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη πληρωμής 4,5 δισ. το επόμενο τρίμηνο, αλλά και η υστέρηση των δημοσίων εσόδων συνιστούν έναν πολύ επικίνδυνο συνδυασμό για την οικονομία που μπορεί  να τορπιλίσουν την ανάπτυξη και κάθε προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. 

Η πολιτική των έκτακτων εκδόσεων εντόκων γραμματίων περιλαμβανόταν στο έγγραφο της τρόικα για το plan B λόγω του χρηματοδοτικού κενού που αναγνώριζε στην Ελλάδα και οποίο αρνούνταν στις διαπραγματεύσεις η ελληνική κυβέρνηση.

Ετσι μπορεί οι διαπραγματεύσεις να πάγωσαν, δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον χρόνο και τις ανάγκες της χώρας. Οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ έχουντας εγκαίρως σαφή εικόνα ζητούσαν εξ αρχής σχέδιο κάλυψης του κενού από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αντ αυτού διένειμε –το ανύπαρκτο- πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ καθυστέρησε να εφαρμόσει τις δώσεις –που μονομερώς αποφάσισε- και εν τέλει βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, έχοντας αποφύγει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Η προσπάθεια να φορτωθεί το πρόβλημα η επόμενη κυβέρνηση αποτυγχάνει καθώς οι εταίροι της χώρας ζητούν τώρα τις λύσεις, στο πλαίσιο της έγκρισης της παράτασης του προγράμματος και από το ΔΝΤ, σε διαφορετική περίπτωση και χωρίς αξιόπιστο σχέδιο κάλυψης το ΔΝΤ δεν συναινεί στην παράτασή του και η Ελλάδα μένει στον αέρα με χρηματοδοτικό κενό 4,5 δισ. και χωρίς εναλλακτικές λύσεις.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *