Ζητούνται αγοραστές…

Νεόδμητες κατοικίες ακόμα και με 1.000 ευρώ το τ.μ. διαθέτει σήμερα η κτηματαγορά και παρόλα αυτά δεν υπάρχουν αγοραστές. Διαμερίσματα σε Κερατσίνι, Κοκκινιά, Περιστέρι, Αγίους Αναργύρους Αχαρναί, Κυψέλη, Πατησιά, ακόμα και στο Γαλάτσι, Κορωπί, Σπάτα επισήμως πωλούνται προς 1.200 ευρώ το τ.μ., όμως οι ελάχιστοι αγοραστές που υπάρχουν κάνουν σκληρά παζάρια για ακόμα χαμηλότερες τιμές και τις περισσότερες φορές το πετυχαίνουν, ισχυρίζεται ο Αθανάσιος Ζηρογιάννης, με εμπειρία 30 ετών στη μεσιτεία ακινήτων.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις έχουν δεχθεί περιοχές που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία, διαθέτοντας μεγάλο αριθμό αδιάθετων σπιτιών. Περιοχές στα Μεσόγεια, όπως Γέρακας, Γλυκά Νερά και Σπάτα χαρακτηρίζονται από μεγάλη προσφορά και μικρή ζήτηση σπιτιών, που οδηγεί σε μείωση τιμών 30% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η μείωση των τιμών για κατοικίες πολλών τετραγωνικών μέτρων, μεζονέτες και μονοκατοικίες …..Μεζονέτα στην Αρτέμιδα για την οποία ο ιδιοκτήτης της ζητούσε 350.000 ευρώ, τώρα ζητά 180.000 ευρώ.

Αλλά και στο κέντρο των Αθηνών, γειτονιές που κατακλύστηκαν τα τελευταία χρόνια από μετανάστες, έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αξίας τους. Περιοχές όπως Άγιος Παντελεήμονας, Κυψέλη, Αχαρνών διαθέτουν μεγάλο αριθμό κατοικιών παλαιότητας που διατίθενται με 300 ευρώ το τ.μ.

Τη μεγαλύτερη καθίζηση έχουν υποστεί τα επαγγελματικά ακίνητα. Τα μόνα συμβόλαια που υπογράφονται αφορούν στη μεταστέγαση εταιρειών, με χαμηλότερο μίσθωμα. Τα καταστήματα που ξενοικιάζονται, μένουν για πολύ καιρό ξενοίκιαστα, γι΄αυτό και αρκετοί ιδιοκτήτες υποκύπτουν στα νέα δεδομένα, μειώνοντας τις απαιτήσεις τους ακόμα και στο ήμισυ του προηγούμενου μισθώματος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κτηματαγορά αφορά στην συνέπεια των μισθωτών να καταβάλλουν το νοίκι στους ιδιοκτήτες. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι σε αναλογία 10 ενοικιαστών, οι δύο είναι συνεπείς και από τους υπόλοιπους οκτώ οι μισοί πληρώνουν έναντι και οι άλλοι μισοί καθόλου.

Εν αναμονή των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων, η αγορά ετοιμάζεται για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Α. Ζηρογιάννης, «η κρίση στο ακίνητο ίσως αρχίζει τώρα».

www.real.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Ζητούνται αγοραστές…”

  1. Φίλε, έχω έναν γείτονα συμβολαιογράφο, υποτίθεται μέσα στα πράγματα αυτά. Μου έλεγε τις προάλλες πως μέσα στο 2012 έχει κάνει μόλις 2 συμβόλαια σχετικά με ακίνητα, ενώ και από το χώρο του πολλοί συνάδελφοί του έχουν να κάνουν σεφτέ από όταν έφτασε το ΔΝΤ στη χώρα! Ακόμα και το Μέγαρο Μαξίμου να έβγαζε κανείς σήμερα μπιρ παρά, ούτε οι μύγες δεν θα εμφανίζονταν να κάνουν προσφορά. Το πλέον πιθανό για σοβαρά χρέη είναι η Χ ή Ψ τράπεζα να βγάλει κάποιον εκτελεστό τίτλο για αναγκαστική εγγραφή βάρους επί ακίνητης περιουσίας οφειλέτη. Ας μη ξεχνάμε ότι ακόμα και η υφιστάμενη προσημείωση συνεναιτική ή και όχι) επί ακινήτου για να τραπεί σε υποθήκη στοιχίζει άλλο ένα 9+% επί της αντικειμενικής! (όχι της εμπορικής που έχει πάει τάρταρα!) Να κατάσχει ποιός και τί, να εκπληστειριάσει πού; Εδώ οι τράπεζες έχουν απλήρωτους τους δικ. επιμελητές ένα χρόνο και βάλε! Μη τσιμπάτε ρε! Σε λίγο θα δίνουμε τη μάχη της μπομπότας, τα τούβλα θα κοιτάμε τώρα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *