Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Επιβολή κυρώσεων κατά των εισπρακτικών εταιρειών που παραβαίνουν το νόμο. Αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών. Επίσπευση δρομολόγησης λύσεων. Επίσπευση ρύθμισης για τα «κόκκινα δάνεια»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού,

Οικονομικών και

Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: «Επιβολή κυρώσεων κατά των εισπρακτικών εταιρειών που παραβαίνουν το νόμο. Αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών. Επίσπευση δρομολόγησης λύσεων. Επίσπευση ρύθμισης για τα «κόκκινα δάνεια».

 

     Με το Ν. 3758/2009 «περί εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις» θεσπίσθηκε πλαίσιο για τη λειτουργία των περιώνυμων «εισπρακτικών εταιρειών», οι απαράδεκτες μέθοδοι των οποίων είχαν προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. Παρά τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου, οι μέθοδοι δεν άλλαξαν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία με τη θέσπιση και νέων διατάξεων με το Ν. 4038/2012 (πρόβλεψη επιβολής προστίμων, πρόβλεψη προσωρινής ή οριστικής διαγραφής από το οικείο Μητρώο).

     Οι απαράδεκτες μέθοδοι των εταιρειών αυτών παρά την πρόσφατη πολιτική αλλαγή δεν έχουν διαφοροποιηθεί. Αντιθέτως, έχουν ενταθεί σε «ποιότητα» και ποσότητα. Εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αθέμιτα και παραπλανητικά μέσα κατά την «ενημέρωση» των οφειλετών, να προσβάλλουν την προσωπικότητά τους, να εκφοβίζουν, να απειλούν, να ασκούν ψυχολογική πίεση. Με τις μεθόδους αυτές, προκαλούν, εκτός από εύλογες αντιδράσεις, το κοινό αίσθημα και δημιουργούν την εντύπωση ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στο πολιτικό τοπίο της χώρας. Οι πολίτες εύλογα αναρωτιούνται αν και με την παρούσα κυβέρνηση το πρόβλημα θα παραμείνει οξύ και άλυτο.

     Η καταφυγή των οχλουμένων πολιτών στη Δικαιοσύνη, μολονότι ήδη έχει νομολογηθεί (υπ’ αρ. 1437/2014 απόφαση του Εφετείου Αθηνών) ότι παράνομα και υπαίτια λόγω ελλιπούς ενημέρωσης οι τράπεζες διαβιβάζουν στις εισπρακτικές εταιρείες τα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών τους και οι τελευταίες επίσης παράνομα τα επεξεργάζονται – χρησιμοποιούν καλώντας τους δια τηλεφώνου, απαιτεί χρόνο και χρήμα. Για τον λόγο αυτόν, δεν προκρίνεται ως λύση από τους οχλούμενους οφειλέτες.

     Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ως δεδομένα:

     α. ότι ούτε οι τράπεζες, ούτε πολύ περισσότερο οι εισπρακτικές εταιρείες πρόκειται να αλλάξουν μεθόδους, παρά τη γενική κοινωνική κατακραυγή, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και το δεδικασμένο για την παράνομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των οχλουμένων οφειλετών,

     β. ότι η καταφυγή των οχλουμένων πολιτών στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για το ζήτημα

και θεωρώντας ότι επιβάλλεται – με πολιτική προσέγγιση και με πολιτικούς όρους – αφ’ ενός η τήρηση και αφ’ ετέρου η περαιτέρω αυστηροποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για:

α. να επισπευσθεί η δρομολόγηση λύσεων στην κατεύθυνση του σεβασμού της προσωπικότητας των οφειλετών, της παύσης των εκφοβισμών, των απειλών και της άσκησης ψυχολογικών πιέσεων και

β. να αναστραφεί η αίσθηση των πολιτών σχετικά με την αλλαγή του τοπίου στη χώρα, ενόψει μάλιστα και της προγραμματικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ για ρύθμιση των «κόκκινων δανείων»

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθενται να επιβάλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε περιπτώσεις παράβασης του νόμου και, αν κριθεί αναγκαίο, να θεσπίσουν αυστηρότερες;
  2. Προτίθενται να επισπεύσουν τη δρομολόγηση λύσεων – και νομοθετικών – στην κατεύθυνση του σεβασμού της προσωπικότητας των οφειλετών, της παύσης των εκφοβισμών, των απειλών και της άσκησης ψυχολογικών πιέσεων;
  3. Προτίθενται να επισπεύσουν τη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών έτσι, ώστε να «αφαιρεθεί» εν τοις πράγμασι το αντικείμενο των εισπρακτικών εταιρειών;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Τζαμακλής Χαρίλαος

 

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

 

Διώτη Ηρώ

 

Κατριβάνου Βασιλική

 

Σταθάς Γιάννης

 

Κριτσωτάκης Μιχάλης

 

Εμμανουηλίδης Δημήτρης

 

Ουζουνίδου Ευγενία

 

Ουρσουζίδης Γεώργιος

Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα

 

Σκούμας Θανάσης

 

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

 

Πετράκος Θανάσης

 

Μπαλαούρας Γεράσιμος

 

Ιγγλέζη Κατερίνα

 

Ψυχογιός Γιώργος

 

Κώστας Ζαχαριάς

 

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

 

Μπάρκας Κώστας

 

Γαϊτάνη Ιωάννα

Τσίρκας Βασίλης

 

Αυλωνίτου Ελένη

 

Φάμελλος Σωκράτης

 

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

 

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

 

Γιαννακίδης Ευστάθιος

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.