Πρόταση Πλαίσιο Λειτουργίας Αγοράς Ενυπόθηκων Δανείων, Προστασίας και Φορολόγησης Ακίνητης Περιουσίας

Τελευταία ενημέρωση την 11 Νοέ 2012 — 10:47

Του Θέμη Μαγκανά

Δρ. Αεροναυπηγού Μηχανικού

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

 

Η Ελλάδα και όλοι οι τίμιοι, συνεπείς και νομοταγείς πολίτες της περνούν μια πολύ δύσκολη και βασανιστική περίοδο. Μια περίοδο, που διαρκεί 4 χρόνια και μας οδηγεί με σίγουρα, ασφαλώς-υπολογισμένα και τεχνοκρατικά-τεκμηριωμένα βήματα σε μεγαλύτερη ύφεση, σε απαξίωση της κοινωνικής αλλά και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αξίας και σε ουσιαστική παραχώρηση της Εθνικής μας κυριαρχίας, αφού η Κρατική έχει ήδη εκχωρηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Το μέσο για όλα αυτά; Το κεφάλαιο ή μάλλον η έλλειψη αυτού. Οι τρόποι; Πολλοί, διεθνώς υποκινούμενοι και κατευθυνόμενοι αλλά και εγχωρίως υποβοηθούμενοι. Οι επιπτώσεις; Ανυπολόγιστες, ισοπεδωτικές, απάνθρωπες και πρωτόγνωρες (σχεδόν για όλους, αφού λίγοι είναι  εν ζωή που ενθυμούνται το κραχ του 1929, ενώ οι περισσότεροι που έζησαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν ξεχάσει ή αποκλείσει από τη μνήμη τους τις κακουχίες, που βίωσαν). Η αντίδραση και η αντίσταση; Μικρή, αποσπασματική, σπασμωδική και, το χειρότερο, ελεγχόμενη από τον φόβο και τη συνεχή πίεση, που ασκεί το Σύστημα προς όλους πλην μιας μικρής μερίδας, που γνωρίζουν και συμμετέχουν στην υλοποίηση των μέτρων. Το αποτέλεσμα (αν και ευτυχώς δεν έχομε φθάσει ακόμα εκεί); Μια ΑΛΛΗ Ελλάδα! Όχι αυτή που όλοι οι «υγιείς» Έλληνες θα θέλαμε, αλλά αυτή που μεθοδεύεται από τους συμμάχους και εταίρους μας. Η λύση ή έστω η διερεύνηση για το αν υπάρχει φώς; Χλωμή και συνεχώς απομακρυνόμενη (αφού τρέχομε στο τούνελ με την… όπισθεν!).

Η υποχρέωσή μας είναι ΜΙΑ! Να αναγνωρίσουμε και να απομυθοποιήσουμε το πρόβλημα και να αντισταθούμε! ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ μεθοδικότητα, σωστή ενημέρωση αλλά και το σπουδαιότερο, πολλές δόσεις ενθάρρυνσης στους δοκιμαζόμενους πολίτες, στους ΝΕΟΥΣ, στους απαξιωνόμενους και ήδη απαξιωμένους επιστήμονες, στους εργαζομένους, στους οικογενειάρχες και στον κάθε απελπισμένο Έλληνα, που οδηγείται στην πλήρη και άνευ όρων παράδοση, ακόμη και στην… αυτοκτονία!

Λύσεις ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!! Πρέπει όμως να αναδειχθούν και να γίνουν κατανοητές από τη μεγάλη μάζα των πολιτών. Πρέπει να εκλαϊκευθούν και να εξηγηθούν στους πολίτες τόσο οι μέθοδοι όσο και τα εργαλεία, που έχουν χρησιμοποιηθεί και συνεχώς επιβάλλονται στο όνομα της διάσωσης της Χώρας, όσο και οι εναλλακτικοί τρόποι για να αντιμετωπιστούν τα ΑΔΙΕΞΟΔΑ, που το Σύστημα δημιουργεί και μας παρουσιάζει με επιστημονικοφανείς μεθόδους και με δήθεν αντιπαράθεση Πολιτικών (εν ενεργεία και μη) και Εμπειρογνωμόνων, με αναλύσεις στοιχείων και οικονομικών πολιτικών. Ο πολίτης πλέον μετρά και το τελευταίο του Ευρώ, αδυνατεί να ζήσει αξιοπρεπώς, να πληρώσει τις δαπάνες νοσηλείας και φαρμάκων, να σπουδάσει τα παιδιά του, αρνείται να απαντήσει πλέον στα ενοχλητικά τηλεφωνήματα πίεσης και εκβιασμού των Τραπεζών και των εντεταλμένων εταιρειών και δικηγορικών γραφείων, δεν αντέχει να διαβάσει (πόσο μάλλον να αντιδράσει και με τι πόρους;) στα εξώδικα και τα κατασχετήρια, που του κοινοποιούνται, δεν έχει που να απευθυνθεί (αφού και οι διάφορες Ενώσεις Προστασίας καταναλωτών και πολιτών αδυνατούν να δώσουν πραγματική λύση). Δεν αρκεί λοιπόν να βομβαρδίζεται ο πολίτης με θεωρίες για το ΑΕΠ, τη «δόση», την ύφεση, τη μιζέρια και την απελπισία, που του σερβίρουν οι διάφοροι Εργατολόγοι, Συνταγματολόγοι και λοιποί «Ειδικοί», Καθηγητές, Εμπειρογνώμονες,  Σύμβουλοι (νυν και τέως), που συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους (προς όφελός τους φυσικά) στο ίδιο το Σύστημα.

Ο κόσμος απαιτεί λύσεις και άμεση ανακούφιση από τα δεινά, που τον έχουν πνίξει. Ονειρεύεται (όποιος βεβαίως μπορεί ακόμη) να επανέλθει η ζωή του στα πλαίσια, που ήταν πριν την έναρξη της κρίσης. Έχει ανάγκη να αποτινάξει από επάνω του τις επαχθείς πλέον δόσεις των δανείων, που του φόρτωσε το Σύστημα, τα χαράτσια και τις συνεχείς φοροεισπρακτικές πολιτικές, που εφαρμόζει το Κράτος δήθεν για να αυτοδιορθωθεί και να επαναφέρει την ευημερία, πατάσσοντας όλα τα κακώς κείμενα, που το ίδιο δημιούργησε και συντηρεί ακόμη και τώρα.

Ο Έλληνας είναι ευπροσάρμοστος και εντάσσεται άμεσα και πλήρως σε κάθε περιβάλλον. Ο Έλληνας ευημερεί και μεγαλουργεί ανά την Υφήλιο, ανεξάρτητα από το ισχύον καθεστώς και τους κανόνες του. Έχει όμως την τάση να αποδέχεται και να επιβιώνει βεβαίως και σε καταστάσεις υποδούλωσης, να αποδέχεται καρτερικά τα δεινά, να διατηρεί την ταυτότητα και την πίστη του και να αντιδρά μόνο όταν βρίσκονται οι κατάλληλοι ΗΓΕΤΕΣ, με προσωπικότητα και ΟΡΑΜΑ, που τον οδηγούν σε αντίδραση, αντίσταση και εξέγερση. Αυτό χρειάζεται και τώρα! ΟΧΙ παχιά λόγια από τους βολεμένους του Συστήματος, αλλά ενημέρωση του κόσμου και καθοδήγησή του, ώστε να απαιτήσει συγκεκριμένα μέτρα, που θα μας οδηγήσουν στην ανάκαμψη.

Επειδή λοιπόν το μείζον πρόβλημα αλλά και το εργαλείο που ελέγχει όλους μας, είναι το κεφάλαιο και η διαχείρισή του, ατομική, Εθνική και Παγκοσμιοποιημένη και επειδή η χειραγώγησή του μας οδηγεί στον όλεθρο, έγινε μια σοβαρή προσπάθεια απομυθοποίησης του τρόπου λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού αλλά και του φορολογικού συστήματος, που εφαρμόζεται την περίοδο αυτή στη Χώρα μας και αφορά στην ιδιοκτησία και στην ακίνητη περιουσία (Δημόσια και ιδιωτική).

Δεν εφευρέθηκαν νέοι και μαγικοί τρόποι αλλά αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν υφιστάμενες μέθοδοι και εργαλεία Αναπτύχθηκε μια μεθοδολογία αυτόματης αναπροσαρμογής των δόσεων των ενυπόθηκων δανείων με διασφάλιση των συμφερόντων (των δίκαιων και νόμιμων βεβαίως) του Τραπεζικού συστήματος αλλά και της δικαιότερης και ορθολογικότερης φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, που θα αποφέρει σίγουρα και εγγυημένα έσοδα στο Κράτος, χωρίς να «εξολοθρεύει» τους φορολογούμενους. Η πρόταση, που τεκμηριώθηκε, είναι ολοκληρωμένη και επεκτείνεται σε όλους τους τομείς συνεργασίας του πολίτη με το Κράτος και τις Τράπεζες αλλά και του Κράτους με το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και κυρίως μέσω της επανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών. Η «διάσωση» των Τραπεζών θα πρέπει να λάβει ανταποδοτικό χαρακτήρα και να «μοχλεύσει» πόρους από τις Τράπεζες προς το Κράτος και όλους τους πολίτες.

Εν συντομία η πρόταση αφορά σε:

 1. Αλλαγή της αντιμετώπισης του ενυπόθηκου δανεισμού ως μια «απλή» χρηματική διευκόλυνση και η ανάδειξη της πραγματικής του φύσης, που είναι μια κοινή επένδυση για την Τράπεζα και το δανειολήπτη στην οποία η εξασφάλιση των κεφαλαίων και των δύο μερών παρέχεται μέσω της αξίας και της υπεραξίας του κοινής ιδιοκτησίας ακινήτου.
 2. Καθιέρωση ενός δικαιότερου και αντικειμενικότερου συστήματος αποπληρωμής των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη το εκάστοτε διαθέσιμο εισόδημα του δανειολήπτη.
 3. Ενθάρρυνση της εξωδικαστικής και από κοινού επίλυσης θεμάτων αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων (μερικής ή ολικής), με ρευστοποίηση του συγκεκριμένου (και μόνο αυτού) ακινήτου, στην εμπορική του αξία και δίκαιη και αναλογική διανομή του εισπραχθεισόμενου τιμήματος.
 4. Επιβολή ισχυρών αντικινήτρων για την προστασία των δανειοληπτών από την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και είσπραξης (διαταγή πληρωμής, κατάσχεση, πλειστηριασμός).
 5. Αντιμετώπιση θεμάτων υπερχρεωμένων νοικοκυριών (από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες), τακτοποίησης-νομιμοποίησης αυθαιρέτων καθώς και επιχειρηματικών και επενδυτικών δανείων.
 6. Επίλυση θεμάτων για ήδη κατασχεμένα ακίνητα (κυρίως Α’ κατοικία και επιχειρηματικά-επαγγελματικά) και επανέναρξη εξυπηρέτησης δανείων (όπου είναι δυνατόν) ή τουλάχιστον ρευστοποίησης των ακινήτων (ΟΧΙ με πλειστηριασμό αλλά με πώληση ή εξαγορά από τις Τράπεζες ή ειδικούς Φορείς που θα δημιουργηθούν) στην πραγματική τους αξία, ώστε ο πρώην ιδιοκτήτης να απολάβει μέρους του τιμήματος.
 7. Ανάπτυξη δομών υποστήριξης των δανειοληπτών και παρέμβασης για την εξισορρόπηση της Κτηματαγοράς, με πρωτοβουλία του Κράτους αλλά και κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.
 8. Προσδιορισμός και εφαρμογή ενός Ενιαίου Φόρου Υπεραξίας Ακίνητης Περιουσίας (ΕΦΥΑΠ), με τον οποίο το Κράτος θα αποκτήσει ένα σταθερό και διαχρονικό πόρο, που κατανέμεται δικαιότερα και ανάλογα με την πραγματική αξία και υπεραξία των ακινήτων και θα αντικατοπτρίζει πλήρως την φοροδοτική δυνατότητα κάθε φορολογούμενου πολίτη.
 9. Επιβολή ενός άμεσης είσπραξης φόρου, για την υποβοήθηση των εσόδων του Κράτους, που βασίζεται στην δημιουργηθείσα υπεραξία όλης της ακίνητης περιουσίας, κατά την περίοδο 2002 – 2012. Τα έσοδα αυτά υπολογίζονται σε 18 δισ. € και προτείνεται να κατανεμηθούν στα έτη 2013, 2014 και 2015. Θα καταστεί έτσι δυνατή η αποφυγή ή έστω η μείωση των υφιστάμενων αλλά και των προγραμματιζόμενων νέων φοροεισπρακτικών και αντικοινωνικών μέτρων.
 10. Καθιέρωση της Εμπορικής (πραγματικής) Αξίας των ακινήτων ως βάσης για τον υπολογισμό των φόρων, σε συνάρτηση και συμπληρωματικότητα με το περιουσιολόγιο, που προωθεί η Κυβέρνηση.
 11. Ενεργοποίηση του Τραπεζικού Συστήματος μέσω ενυπόθηκων δανείων για την άμεση καταβολή προς το Κράτος φόρων, εισφορών, προστίμων και τελών, που αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε νομιμοποίηση αυθαιρέτων, σε τακτοποίηση περιουσιακών στοιχείων αλλά και στην έγκαιρη καταβολή νέων φόρων και τελών. Τα οφέλη τόσο του Κράτους όσο και του Τραπεζικού συστήματος είναι προφανή και αξιοποιούν πλήρως τα κεφάλαια, που θα εισρεύσουν στις Τράπεζες μέσω της επανακεφαλαιοποίησης τους από τους φορολογούμενους πολίτες. Βοηθούν επίσης και τον κάθε πολίτη να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις, που έχουν υπέρμετρα διογκωθεί, κατανέμοντάς τις σε βάθος χρόνου και με μικρές και «βιώσιμες» δόσεις.
 12. Ενεργοποίηση Δημοσίων Υπηρεσιών και Υπαλλήλων καθώς και ελεύθερων επαγγελματιών για τη διερεύνηση και τακτοποίηση παλαιών και εκκρεμών υποθέσεων (που αφορούν σε Δημόσια και ιδιωτικά επιδοτούμενα και ενταγμένα στους Αναπτυξιακούς Νόμους έργα), την ταχύτερη ολοκλήρωση του κτηματολογίου και του περιουσιολογίου και όλων των χρονιζουσών μεταρρυθμίσεων. Η συλλογική αυτή και ευρύτατης εμβέλειας δράση αναμένεται να αποτελέσει την «ατμομηχανή» για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την αξιοποίηση των ΝΕΩΝ αλλά και των έμπειρων και υπό ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία υπαλλήλων,  για την ενεργοποίηση της οικονομίας και για την αναστροφή του γενικότερου κλίματος.

Η πρόταση αυτή είναι ρεαλιστική, άμεσα εφαρμόσιμη και συμφέρουσα και για το Κράτος και για τις Τράπεζες (ιδίως τις πιο μικρές, που δεν μπορούν εύκολα να αντλήσουν ρευστότητα και να αντιμετωπίσουν τις συνεχώς αυξανόμενες επισφάλειες) και βεβαίως και για τους δανειολήπτες και τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας.

Επιμέρους ζητήματα επιδέχονται βελτιώσεων, μετά από ανάλυση-προτάσεις εξειδικευμένων Εμπειρογνωμόνων και των καθ’ ύλην αρμόδιων στελεχών του Δημοσίου.

Η πρόταση δεν διεκδικεί το αλάθητο, ούτε είναι μονοσήμαντη και δογματική.

Πρέπει όμως να γίνει απολύτως σαφές ότι προσωρινή αδυναμία εξυπηρέτησης ενός δανείου, εξόφλησης ενός λογαριασμού, ενός φόρου ή ακόμη και στάση πληρωμών ΔΕΝ στοιχειοθετεί ΟΥΤΕ συνιστά ΠΤΩΧΕΥΣΗ και τη συνεπακόλουθη ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ. Αυτό ισχύει για καθένα από εμάς αλλά και για την Χώρα μας. Ιδίως ΔΕΝ ισχύει όταν η αδυναμία προέρχεται ή επιβάλλεται από το ίδιο το Σύστημα με περικοπές, μειώσεις «δαπανών», απολύσεις, χαράτσια, αχαλίνωτη φορολόγηση των πάντων, στραγγαλισμό της ρευστότητας και εφαρμογή των πλέον άδικων και επαχθών μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, που εφαρμόζουν οι Τράπεζες αλλά και το ίδιο το Κράτος, που προγραμματίζει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων για είσπραξη φόρων, τελών, έκτακτων εισφορών και γενικώς χαρατσιών από πολίτες, που έχει το ίδιο εξαθλιώσει στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της εξυγίανσης του εαυτού του.

Ας μην αφήσουμε το Σύστημα να μας κυνηγά για τη ΔΟΣΗ μας. ΔΕΝ είμαστε ναρκομανείς ή ασθενείς. Είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ και ΕΛΛΗΝΕΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *