Δύο μερόνυχτα στα κρατητήρια χωρίς αιτία!…

Δύο μερόνυχτα στα κρατητήρια της Αστυνομίας στο Βόλο επεφύλασσε σε 33χρονο εργαζόμενο ένας τυπικός αστυνομικός έλεγχος, από τον οποίο διαπιστώθηκε… ότι ήταν φυγόποινος. Ο 33χρονος πέρασε σαββατοκύριακο σε κελί μαζί με εγκληματίες, καθώς κανείς δεν…
δέχθηκε τους ισχυρισμούς του ότι τη χρηματική ποινή με απόφαση δικαστηρίου, η οποία φαινόταν ότι εκκρεμούσε σε βάρος του, την είχε τακτοποιήσει από το Μάιο του 2011.

Το Σάββατο στις 25 Αυγούστου, ο Λ.Μ. επέστρεφε απόγευμα στο σπίτι του από την εργασία του, όταν στην οδό Ιάσονος με Μπόρελ δέχθηκε αστυνομικό έλεγχο για μια απλή εξακρίβωση στοιχείων. Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί και να προσαχθεί στα κρατητήρια, όταν η ενημέρωση που έλαβαν οι αστυνομικοί ήταν ότι σε βάρος του εκκρεμούσε δικαστική ποινή 20 ημερών για παράβαση αγορανομικού ενδιαφέροντος και χρηματική ποινή 80 ευρώ, που μαζί με τις προσαυξήσεις έφτανε το ποσό των 475 ευρώ.

Ο νεαρός όμως είχε τακτοποιήσει την χρηματική ποινή από τις 18 Μαΐου 2011! Ωστόσο το σύστημα δεν επιβεβαίωνε τους ισχυρισμούς του, με τον εργαζόμενο να χρειάζεται να παραμείνει κρατούμενος για δύο βράδια, μέχρι το πρωί της Δευτέρας, όταν άνοιξαν τα γραφεία των Δικαστηρίων.

Το πρόστιμο η Αστυνομία επέδωσε στον νεαρό στις 11 Μαΐου 2011 και ο ίδιος μετέβη επτά ημέρες αργότερα στο ταμείο του Πρωτοδικείου Βόλου για την εξόφλησή του.

Στους ισχυρισμούς του νεαρού ότι το πρόστιμο είχε πληρωθεί, αλλά και στις αποτυχημένες προσπάθειες μελών της οικογένειάς του να βρουν μέσα στην ταραχή τους την απόδειξη στο αρχείο του, αστυνομικοί τον αντιμετώπισαν με ειρωνεία, λέγοντας πως όλοι οι «φυγόποινοι» απαντούν το ίδιο, ότι δηλαδή έχουν πληρώσει.

Ο 33χρονος, παρά τα όσα υποστήριζε, ενημερώθηκε ότι θα έπρεπε να διανυκτερεύσει το βράδυ του Σαββάτου στα κρατητήρια και να περιμένει το πρωί της Κυριακής να πληρωθεί η ποινή, ώστε να αφεθεί ελεύθερος με απόφαση του Εισαγγελέα. Όμως, επειδή δεν θα υπήρχε γραμματέας λόγω του σαββατοκύριακου, δόθηκε παράταση στη… διαμονή του μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

«Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, με ένα τηλεφώνημα υπαλλήλου στο πρωτόκολλο της Εισαγγελίας στην ταμία του Πρωτοδικείου επιβεβαιώθηκε ότι το ποσό είχε πληρωθεί από τις 18.5.2011. Η υπάλληλος της Εισαγγελίας, η οποία ήταν αρμόδια για το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί ανέφερε πως όλοι είναι συνυπεύθυνοι για αυτό που συνέβη, πως έχει ξανασυμβεί πρόσφατα, πως το σύστημα ενημέρωσης των Δικαστηρίων είναι σχεδόν ανύπαρκτο και πως όλα γίνονται χειρόγραφα και παραδίδονται πρόχειρα», περιέγραφε συγγενικό πρόσωπο του 33χρονου, που έζησε από κοντά την περιπέτεια του νεαρού.

«Και είχε δίκιο εν μέρει», συνεχίζει και εξηγεί: «Πράγματι στο δικαστικό έγγραφο που είχε επιδοθεί από αστυνομικό στη διεύθυνση κατοικίας του νεαρού και της γιαγιάς του, δεν είχε καμία υπογραφή παραλαβής, έστω της γιαγιάς του, η οποία είναι εγγράμματη, ούτε θυροκόλληση είχε γίνει. Στο χαρτί αναγραφόταν με προχειρότητα το συνολικό ποσό των 475 ευρώ, σαν να ήταν γραμμένο από οποιονδήποτε άσχετο. Ο ίδιος όταν έμαθε πως κάποιος αστυνομικός πήγε στην πόρτα τους, μετέβη στην Αστυνομία το παρέλαβε και το πλήρωσε.

Τελικά -προσθέτει- αναρωτιέται κανείς, για ένα τόσο μικρό ποσό και πληρωμένο, να «λερώνεται» το ποινικό του μητρώο, να διασύρεται και να κρατείται ένα σαββατοκύριακο με επικίνδυνα ενδεχομένως άτομα, να χάνει ημερομίσθια όταν είναι υπάλληλος και όντας νέος να φουντώνει από οργή και αρνητικά συναισθήματα από μια αδιάφορη κοινωνία «δικαίου»».

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

2 σχόλια σχετικά με το “Δύο μερόνυχτα στα κρατητήρια χωρίς αιτία!…”

  1. Αναρωτιέμαι, αν ο παθών στραφεί με αγωγή εναντίον του δημοσίου για ψυχική οδύνη, δεν θα πάρει κάποια αποζημίωση;

  2. Ναι θα πάρει πέρα από το μακρύτερο και άλλες πολλές μηνύσεις διότι όφειλε να έχει ενημερώσει μέσω του δικηγόρου του ή πληρεξούσιου του τις αρμόδιες υπηρεσίες κ.τ.λ. 
    υπομονή η δημοκρατία μόδα είναι και θα περάσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *