ΔΝΤ: Άμεση κατάργηση του αφορολόγητου

Την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και την αντικατάστασή του με έκπτωση από τον τελικό φόρο κατά ανώτατο όριο 2.160 ευρώ, τέσσερα φορολογικά κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα, κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των διάφορων εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος, καθώς και κατάργηση της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους προτείνει το ΔΝΤ στην κυβέρνηση.

Στην πολυσέλιδη έκθεση προτείνει φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των εισοδημάτων. Η έκθεση άλλωστε του τεχνικού κλιμακίου θα αποτελέσει και τη βάση για την διαμόρφωση του νέου φορολογικού συστήματος, η κατάρτιση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει.

Το σημαντικότερο είναι ότι πλέον έρχονται σαρωτικές αλλαγές που πιθανόν να οδηγήσουν σε πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις, ακόμα και όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Ειδικότερα, η πρόταση του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση, όπως αναφέρει αποκλειστικά η εφημερίδα “Η Καθημερινή’, προβλέπει:

* Μείωση των φορολογικών κλιμακίων σε τρία ή τέσσερα.

* Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και αντικατάστασή του με έκπτωση από τον τελικό φόρο μέχρι και 2.160 ευρώ με δικαιολογητικά.

* Κατάργηση φοροαπαλλαγών με άμεσο όφελος 700 εκατ. ευρώ.

* Κατάργηση της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κίνητρο για την συλλογή περισσότερων αποδείξεων εφόσον συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες από τους φορολογούμενους, ενώ οι εφοριακοί είναι δύσκολο να διασταυρώσουν τα στοιχεία αυτών.

* Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για δαπάνες επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων ως σταθερό ποσοστό επί τους εισοδήματος από μισθώματα.

* Αύξηση των ανώτατων ορίων εισφορών στο ΙΚΑ για να διερευνηθεί η βάση και η μείωση των συντελεστών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

* Αύξηση αυτοτελούς φορολόγησης ομολόγων και τόκων καταθέσεων από το 10% στο 20%.

* Επιβολή παρακράτησης φόρου 25% στα εισοδήματα από μερίσματα και κατάργηση συμφηφισμού του φόρου επί των μερισμάτων.

* Ένταξη αυτοαπασχολούμενων στο ΙΚΑ και αναμόρφωση της λειτουργίας στο ΙΚΑ ώστε αν χρηματοδοτείται απευθείας από φόρους.

 

news247.gr

7 σχόλια σχετικά με το “ΔΝΤ: Άμεση κατάργηση του αφορολόγητου”

  1. ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ ΛΕΥΤΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΖΗΤΑΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙΣ .

  2. Πρώτα είχαμε τον χοντρό, ή κουρασμένο παλικάρι ή μπουχέσα ή all day playstation.
    Μετά ήρθε ο απροσάρμοστος ή ανεπαρκής ή σκατοκέφαλος ή μαλάκας.
    Τώρε ήρθε και ο προδότης και  πλημμυρίσαμε ευτυχία……
     
     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *