Δίχτυ προστασίας για 350.000 δανειολήπτες – Οι διευκολύνσεις που εξετάζονται

Ο δανειολήπτης ιδιώτης/επιχείρηση μπορεί να πάρει αναστολή πληρωμής των μηνιαίων δόσεών του και για κάποιους μήνες του 2021 αρκεί την 31η Δεκεμβρίου 2020 το δάνειό του να μην έχει «γράψει» moratorium 9 μηνών. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι οι αναστολές στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων ξεκίνησαν από τον Απρίλιο του 2020 και έχουν πάρει παράταση μέχρι το τέλος του έτους. Αρα, εκ των πραγμάτων, η πανευρωπαϊκή οδηγία που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ότι τα moratoria θα συνεχιστούν μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2021 δεν αγγίζει ένα δανειολήπτη -φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση- που σταμάτησε να πληρώνει το δάνειο από τον Απρίλιο, καθώς στο τέλος του έτους εκπνέει το εννεάμηνο. Ωστόσο, οι τράπεζες θα ενεργοποιήσουν από την 1η Ιανουαρίου προγράμματα ρύθμισης που βασίζονται στη σταδιακή επαναφορά στη δόση που έδινε ο δανειολήπτης πριν από την πανδημία.

Οι επιλογές

 

Οι τέσσερις λύσεις, από τις οποίες θα κληθούν να διαλέξουν οι δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την πανδημία από την 1η Ιανουαρίου 2021 προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις που είχαν προ της πανδημικής κρίσης, είναι οι εξής:

– Επιχειρήσεις και ιδιώτες με ενήμερες οφειλές την 30ή Σεπτεμβρίου που δεν έχουν ενταχθεί έως τώρα σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεολυτικών δόσεων θα μπορούν, εάν αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, να αιτηθούν την ένταξή τους σε σχετικό πρόγραμμα μέχρι την 31η Μαρτίου 2021 και για μέγιστη διάρκεια έως 9 μήνες από την ημερομηνία ένταξης. Δηλαδή, αν ο δανειολήπτης αποφασίσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αναστολής δόσεων τον Φεβρουάριο του 2021, η αναστολή θα ισχύσει μέχρι τον Νοέμβριο του 2021.

– Επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν πληγεί από την παρούσα κρίση και έχουν ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεολυτικών δόσεων θα μπορούν να αιτηθούν μέχρι τις 31/3/2021 την παράταση του προγράμματος αναστολής δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική παραμονή τους στο πρόγραμμα δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες. Δηλαδή, αν ένας δανειολήπτης ξεκίνησε την αναστολή των δόσεων του δανείου του τον Ιούνιο του 2020, μπορεί να συνεχίσει την αναστολή μέχρι και τον Μάρτιο του 2021. Αν ξεκίνησε η αναστολή τον Μάιο του 2020, τότε θα μπορεί να μην πληρώνει μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021.

– Οι δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτηση και είναι επιλέξιμοι (αφορά 140.000 δανειολήπτες φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους) για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» (πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία) θα καταβάλλουν, από την ημερομηνία ενεργοποίησης του προγράμματος και για τους επόμενους 9 μήνες, μόνο το ποσό της δόσης που τους αναλογεί, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από το Δημόσιο. Οι πρώτες επιδοτήσεις ξεκίνησαν από το Δημόσιο τον Νοέμβριο και θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, καθώς το πρόγραμμα τηρεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία επιλεξιμότητας. Υπενθυμίζεται ότι έχουν επιλεγεί 140.000 δανειολήπτες.

– Για τους δανειολήπτες που στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ολοκληρώνεται το εννεάμηνο των moratorium και που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν προσωρινές δυσκολίες ρευστότητας, ενώ πριν από την παρούσα κρίση εξυπηρετούσαν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις, θα δίνεται η δυνατότητα να αιτηθούν την ένταξή τους σε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς στην καταβολή της συμβατικής δόσης. Που σημαίνει ότι οι τράπεζες από την 1η Ιανουαρίου θα ενεργοποιήσουν προγράμματα ομαλής και σταδιακής επαναφοράς των πληρωμών στην προ COVID εποχή.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *